Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 28 november 2018

Dit verandert vanaf 1 december

Dit verandert vanaf 1 december

November loopt op z'n einde. En een nieuwe maand brengt enkele veranderingen met zich mee. Dit is nieuw vanaf 1 december.

Lees verder

Misbruik geestelijken vindt vooral op school plaats

Het seksueel misbruik door geestelijken heeft zich niet zozeer afgespeeld in de kerk, maar veel vaker op school. Dat geldt voor 43 procent van de incidenten die gemeld werden in de nasleep van Operatie Kelk, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws dinsdag.

Lees verder

Ruimtesonde deelt eerste foto's van Mars

Na zijn landing op Mars heeft ruimterobot InSight een eerste scherpe foto doorgestuurd.

Lees verder

Strooien we binnenkort grassap in plaats van zout?

Vlaanderen kijkt met interesse naar een veelbelovend Nederlands project dat grassap inzet om de wegen in de winter berijdbaar te houden. Dat is milieuvriendelijker dan strooizout, wat schadelijk is voor planten en bomen naast de weg, en uiteindelijk ook in het grondwater belandt.

Lees verder

Steden verzuipen in boetes
Steden schrijven zo veel GAS-boetes uit dat ze de administratie niet altijd meer zelf aankunnen. Leuven kiest nu voor een externe firma, andere gemeenten laten het werk automatiseren en werven extra personeel aan.
Lees verder

Op visite bij de 'phonedokter'
Er zijn jobs die komen en die gaan. Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van vragen/verwachtingen van de consumenten en door nieuwe technologie. Een van die 'rijzende sterren' is de job van 'phonedokter'. Overal zie je shops verschijnen waar mensen met hun smartphone of andere multimedia-apparaten als tablets, laptops en iPads terecht kunnen voor 'eerste hulp bij ongevallen'. Geboeid door de technologie die in het kleinood zit, trachten de phonedokters het van de schroothoop te redden.
Lees verder

Verkeershinder door 'gele hesjes', maar actie in Brussel geannuleerd

Gele hesjes houden dinsdag nog steeds filter- en verkeersblokkades op meerdere plaatsen in de provincie Henegouwen, maar de geplande actie in Brussel werd geannuleerd.

Lees verder

Wendy Jans grijpt naast achtste wereldtitel snooker

Wendy Jans is er dinsdag niet in geslaagd een achtste wereldtitel snooker op haar palmares te schrijven. De 35-jarige Limburgse verloor in het Myanmarese Yangon de WK-finale met 5-2 van de Thaise Waratthanun Sukritthanes.

Lees verder

Asielloket opnieuw open na geval van agressie

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken liet een asielloket sluiten nadat een ambtenaar klappen kreeg. Dat meldde hij op Twitter. Ondertussen is het loket opnieuw open voor gezinnen. Dat zegt de directeur van Dienst Vreemdelingenzaken Freddy Roosemont.

Lees verder

Red Panthers kloppen Verenigde Staten in eerste oefenduel in Lancaster

De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg (FIH 13) heeft maandag in het Amerikaanse Lancaster (Pennsylvania) een eerste oefenduel tegen de Verenigde Staten (FIH 12) met 2-0 gewonnen. Emilie Sinia (10.) en Joanne Peeters (43.) zorgden voor de doelpunten.

Lees verder

Planckendael verwelkomt bedreigd zebraveulentje

In Planckendael bij Mechelen is vorige week een zebraveulentje geboren. Het gaat om een nieuwe telg van de familie grévyzebra's van het dierenpark, een bedreigde soort die Planckendael steunt door deel te nemen aan een kweekprogramma.

Lees verder

Diervriendelijk knallen van oud op nieuw met 'stil vuurwerk'

Als het van de Limburgse vuurwerkhandelaars afhangt, verloopt de overgang van oud op nieuw dit jaar een pak stiller. Voor het eerst biedt de Lanakense vuurwerkwinkel Vangelabbeek – de grootste in Limburg – een selectie geluidsarm, diervriendelijk vuurwerk aan. 'Na de gemeenten verwachten we dat nu ook particulieren steeds vaker voor stille alternatieven zullen kiezen', zegt vuurwerkmeester Joeri Vangelabbeek.

Lees verder

Nasa-medewerkers vieren Marslanding met hilarisch dansje
Maandag is de Marslander Insight geland op de rode planeet. De hele operatie werd gevolgd vanuit het controlecentrum in Pasadena, Californië. Toen Insight contact maakte met het oppervlak van Mars, was de ontlading enorm.
Lees verder

Grot waar Thaise voetballertjes gevangen zaten, lokt steeds meer bezoekers

Veel toeristen trekken naar de grot waar afgelopen zomer twaalf voetballertjes en hun coach noodgedwongen zeventien dagen hebben doorgebracht. Binnenkort komt er ook een museum.

Lees verder

Melania krijgt kritiek voor kerstversiering Witte Huis
De Amerikaanse first lady Melania Trump heeft de kerstversiering van het Witte Huis voorgesteld. Opvallend: ze was zelf niet aanwezig bij de traditionele persvoorstelling en deelde enkel bovenstaande video. Daarin is te zien dat de ambtswoning van de president wel heel rijkelijk versierd is. Trump krijgt ook kritiek om de opvallende rode kerstbomen.
Lees verder

Macron herbekijkt verhoging brandstofprijzen

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn toon gewijzigd tegenover de gele hesjes. Zaterdag sprak hij van een 'schande', dinsdag heeft hij het over 'slachtoffers'. Macron wil de stijging van de brandstofprijzen in de toekomst herbekijken.

Lees verder

Nog niet veel gezien op Instagram: een regenboog op het water

Natuurfenomenen worden veelvuldig gedeeld via sociale media, en toch is een Amerikaan erin geslaagd om monden te doen openvallen met foto's van een moeras in regenboogkleuren.

Lees verder

Baba Yega gaat in zee met Studio 100

Gert Verhulst kondigde vandaag aan dat de dansgroep Baba Yega zich aansluit bij Studio 100. 'Het was snel duidelijk dat de Baba's perfect passen bij Studio 100', zei Verhulst.

Lees verder

Stoffel Vandoorne na zijn laatste F1-race: "Veel politieke spelletjes bij McLaren"
Volgens onze landgenoot Stoffel Vandoorne speelden er zich bij het McLaren F1 team heel wat politieke spelletjes af. Daarnaast meent Vandoorne dat hij op sommige momenten van het team niet voldoende steun kreeg.
Lees verder

Andres Iniesta won in 2009 alles wat er te winnen viel, maar toen liep het bijna mis: "Ik dacht aan zelfmoord"

Het seizoen 2008-2009 was voor Andres Iniesta op sportief vlak een groot succes. Hij won met FC Barcelona de Spaanse titel en beker én de Champions League, maar ondanks die triomfen voelde de hoogbegaafde middenvelder zich allesbehalve goed in zijn vel. In een interview met de Spaanse zender La Sexta legt Iniesta uit dat hij na het veroveren van de treble maanden met een depressie worstelde.

Lees verder

Jongerenbende teistert buurt rond Brussels metrostation
In de omgeving van het metrostation Belgica lijkt een nieuwe stadsbende in de maak. Een groep van een twintigtal jongeren veroorzaakt er nu al weken overlast. Buurtbewoners vroegen actie van de gemeente en politie. Die verscherpt nu de controles.
Lees verder

Man blaast positief, politie brengt zijn zwangere vrouw naar ziekenhuis

Een 28-jarige man die zijn hoogzwangere vriendin naar het ziekenhuis wilde brengen, is in Mechelen aan de kant gezet voor een alcohol­controle.

Lees verder

Wat als Sergio Ramos een wielrenner was geweest?

Sergio Ramos, sterspeler van Real Madrid, werd niet gestraft na een positieve dopingtest. Wat als hij wielrenner was geweest?

Lees verder

Jeanslabel Cheap Monday verdwijnt
Het Zweedse denimmerk Cheap Monday wordt na veertien jaar afgevoerd. Dat maakte H&M Group, waar het jeansmerk onderdeel van is, bekend via een persbericht.
Lees verder

Nieuw type waterdoorlatend asfalt zorgt voor minder overstromingen

In Gent stellen onderzoekers van bouwbedrijf Willemen Groep een nieuw type waterdoorlatend asfalt voor. Het innovatieve asfaltmengsel krijgt de naam Drainphalt en kan de daling van het grondwaterpeil tegengaan.

Lees verder

450.000 bedienden zien loon volgend jaar met 2.17 procent stijgen

De meer dan 450.000 bedienden in paritair comité 200, of grofweg een kwart van alle Belgische bedienden, zullen hun loon in 2019 naar verwachting zien stijgen met 2,17 procent. Dat becijferde HR-bedrijf Acerta dinsdag.

Lees verder

Advocaat die relatie aanknoopte met 14-jarige, veroordeeld

Een 43-jarige advocaat, die als 39-jarige een relatie had aangeknoopt met een meisje van 14, is door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel voor het aanranden van de eerbaarheid van een minderjarige.

Lees verder

'Kopstoot Zidane te duur geworden om uit te zenden'

Het auteursrecht is een zootje: te strikt voor tv-makers, te laks voor internetpiraten, vindt televisiemaker Thomas Vanderveken. 'Wij moeten bij Alleen Elvis blijft bestaan soms exuberante bedragen betalen voor fragmenten die gewoon op Youtube circuleren. Dat terwijl wíj er geen cent aan verdienen.'

Lees verder

Wordt dit de eerste parkeerboete waar we blij van worden?
Van parkeerboetes wordt je doorgaans niet blij, integendeel zelfs. Kamagurka weet van welke boete we wél blij zouden worden.
Lees verder

Limburgs ziekenhuis ontsnapt aan monsterbelasting van 118 miljoen euro

Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) moet dan toch de monsterbelasting van respectievelijk 58 en 60 miljoen euro niet betalen, zo weet het Belang van Limburg. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) had die oorspronkelijk geëist voor de aanslagjaren 2013 en 2014. 'De claim legde een bom onder de werking van ons ziekenhuis. De bom is nu gelukkig ontmijnd.'

Lees verder

Bardet rijdt enkel de Tour de France en doet niet mee aan de Giro

Romain Bardet zal in 2019 enkel de Tour de France rijden en niet meedoen aan de Giro. De Fransman had eerder laten doorschemeren dat de mogelijkheid bestond dat hij misschien ook in de Ronde van Italië aan de start zou komen, maar uiteindelijk werd besloten dat hij zich helemaal op de Ronde van Frankrijk zal focussen.

Lees verder

Nieuwe reeks Tom Lenaerts binnenkort te zien op Eén

De langverwachte fictiereeks Over water van Tom Lenaerts en schrijver Paul Baeten Gronda zal vanaf 16 december op zondagavond worden uitgezonden op de zender Eén.

Lees verder

Dader van bomaanslag op spelersbus van Borussia Dortmund kent zijn straf: veertien jaar cel

Het Duitse gerecht heeft Sergueï Wenergold, de dader van de bomaanslag op de spelersbus van de Duitse topclub Borussia Dortmund in april 2017, dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar. Hij werd schuldig bevonden aan poging tot moord. Daarvoor riskeerde de 29-jarige Wenergold een levenslange celstraf.

Lees verder

Koning twijfelt over aanwezigheid op openingsfeest AfricaMuseum

Over elf dagen wordt het nieuwe AfricaMuseum feestelijk heropend, maar of dat met koning Filip erbij zal zijn, is koffiedik kijken. 'De koning mijdt in principe gelegenheden waarvan het serene karakter niet gewaarborgd is, maar dit is een geval apart.'

Lees verder

Klimaatinspanningen moeten maal 3

Een nieuw VN-rapport is duidelijk: alle landen samen moeten hun klimaatinspanningen verdrievoudigen, willen we tegen 2100 het doel van 1,5 graad opwarming halen.

Lees verder

Goed nieuwe uit het buitenland: Jan Vertonghen opnieuw speelklaar bij Tottenham

Tottenham Hotspur kan woensdagavond tegen Inter op de vijfde speeldag in groep B van de Champions League opnieuw rekenen op Rode Duivel Jan Vertonghen, die hersteld is van een hamstringblessure. "Hij is speelklaar. Jan heeft de voorbije drie à vier weken zo hard gewerkt om er opnieuw te staan", bekende coach Mauricio Pochettino dinsdag.

Lees verder

Onherbergzame Himalayatop voor het eerst bedwongen
De 28-jarige Oostenrijker David Lama heeft als eerste ooit de Lunag Ri beklommen. Lama deed al twee pogingen in 2015 en 2016, maar de derde keer was het raak. De Lunag Ri is 6907 meter hoog en de beklimming ervan is aartsmoeilijk.
Lees verder

Protest in Brussel gaat vrijdag door: 'Als je een betoging organiseert moet het doorgaan'

De officiële betoging van de gele hesjes die vrijdag in Brussel ging doorgaan werd door een van de mede-organisators geannuleerd. Dat stuitte op veel protest bij andere gele hesjes, die vrijdag nog steeds willen protesteren. 'Je spreekt niet namens de gele hesjes', schreef een geel hesje op Facebook. Ook de mede-organisator gaf aan dat hij vrijdag nog steeds naar Brussel gaat.

Lees verder

Esprit wil banen schrappen en winkels sluiten

Kledingketen Esprit wil circa veertig procent van de banen in zijn administratie schrappen en verlieslatende winkels sluiten.

Lees verder

Ook Johan Sauwens vraagt hertelling in Bilzen: burgemeester kan eed nog niet afleggen

Johan Sauwens (Trots op Bilzen) gaat een klacht indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen over de verkiezingsuitslag in Bilzen. Na de verkiezingen vroeg ook Johan Danen (Groen) al een hertelling van het laatste stembureau aan.

Lees verder

Dan toch oplossing voor finale Copa Libertadores: geladen Superclasico wordt niet in Argentinië gespeeld

De terugwedstrijd van de finale van de Copa Libertadores tussen de Argentijnse grootmachten River Plate en Boca Juniors zal op 8 of 9 december plaatsvinden. Dat heeft de Zuid-Amerikaanse Voetbalconfederatie Conmebol dinsdag, na overleg met de voorzitters van beide clubs in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion, laten weten. De wedstrijd zal niet in Argentinië gespeeld worden, maar een exacte locatie ligt nog niet vast.

Lees verder

De Standaard-fotograaf valt opnieuw in de prijzen

Kristof Vadino, freelance fotograaf voor De Standaard, heeft in Parijs een PX3-prijs gewonnen met een fotoreeks over Brusselse daklozen. Die werd vorige maand ook al bekroond op de Internationale Photography Awards.

Lees verder

FANC vraagt satellietbeelden van kerncentrales te blurren: 'Dit is een potentieel risico'

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gevraagd om maatregelen om de satellietbeelden van de belangrijkste nucleaire installaties in België te blurren.

Lees verder

Racing Genk wil zoveel mogelijk fans mee naar bekerduel in Charleroi en komt met leuk initiatief: het betaalt de tickets zelf

Supporters van KRC Genk die hun favoriete team willen aanmoedigen in het bekerduel op het veld van Charleroi, hoeven niet te betalen voor hun ticket. De Limburgse club krijgt duizend plaatsen ter beschikking en engageert zich om de toegangskaartjes zelf te betalen.

Lees verder

'Geen uitstel voor verhoging huurwaarborg'

De huurdersbonden willen dat het optrekken van de huurwaarborg van twee naar drie maanden wordt uitgesteld. Het optrekken van de huurwaarborg zou op 1 januari 2019 gebeuren samen met de invoering van een huurwaarborglening. 'Maar die huurwaarborglening is nog helemaal niet operationeel', zegt het Vlaams Huurdersplatform. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) reageert dat er geen uitstel komt.

Lees verder

Bayat, Denis en Steemans komen vrij onder voorwaarden
In operatie 'Schone Handen' heeft de onderzoeksrechter zopas beslist dat voetbalmakelaar Mogi Bayat en zijn advocaat en rechterhand Laurent Denis kunnen vrijkomen onder voorwaarden. Dat is bevestigd aan onze redactie. De twee verdachten zaten al 49 dagen in de cel. Ook Thierry Steemans, financieel directeur van KV Mechelen, komt vrij.
Lees verder

Ondanks inbreng van toptalenten Doku en Verschaeren zit Europees avontuur van Anderlecht-youngsters erop

De U19 van RSC Anderlecht hebben zich dinsdag niet kunnen plaatsen voor de barrages om door te stoten naar de achtste finales van de UEFA Youth League. Nochtans kon paars-wit rekenen op de nieuwe toptalenten Doku en Verschaeren. De jonge Brusselaars verloren de terugwedstrijd op bezoek bij Dynamo Kiev echter met 2-1, de heenwedstrijd in België eindigde op 1-1.

Lees verder

Dans mee op het lievelingsliedje van Sinterklaas

Vandaag lanceren Sinterklaas en Piet 'Uno, dos, tres', de favoriete dans van de Sint uit de film 'Sinterklaas en de Wakkere Nachten'. Dit liedje en bijbehorende dans moeten kinderen aansporen om mee(r) te dansen en te bewegen. 'Al dansend evolueren we zo naar onze gezondheidsdoelstelling voor een gezondere Vlaming tegen 2025', zegt minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).

Lees verder

Fictie aan de lopende band
Luc Deflo, die op 26 november overleed en amper zestig werd, was een productief auteur. Soms schreef hij drie boeken per jaar. En hij is lang niet de enige misdaadauteur die zo'n productie op zijn naam staan heeft.
Lees verder

Club Brugge beseft dat het moeilijk wordt maar acht zich niet kansloos, Dennis en Denswil trainen mee in Dortmund

Ivan Leko beseft dat Club Brugge woensdagavond voor een zware opdracht staat op het veld van Borussia Dortmund. Toch gelooft de Kroaat dat blauw-zwart iets kan rapen bij de Duitse grootmacht. "We zullen proberen voetballen met lef, energie en vertrouwen en dan zullen we zien."

Lees verder

Spirou Charleroi heeft met de Kroaat Niksa Bavcevic al een vervanger voor ontslagen Brian Lynch

De Kroaat Niksa Bavcevic is de nieuwe hoofdtrainer van Spirou Charleroi. Hij vervangt bij de club uit de Euromillions Basket League Brian Lynch, die vorig weekend werd ontslagen.

Lees verder

Brusselse parket wil ontvoerde kleuter en moeder niet scheiden

Op dit moment heeft het Brusselse parket geen enkele intentie om de vierjarige Yasmine van haar moeder te scheiden. Het meisje en haar moeder werden maandag herenigd in Turkije nadat het kind anderhalf jaar in Syrië bij een jihadistische groep had verbleven. Yasmine werd door haar vader naar Syrië ontvoerd.

Lees verder

Mediaprijs Werkgroep Verder voor theater over zelfdoding

Eline De Munck en muzikant Wouter Berlaen krijgen de mediaonderscheiding van de Werkgroep Verder, voor hun theatervoorstelling over zelfdoding.

Lees verder

Mick Schumacher neemt in 2019 deel aan Formule 2-kampioenschap
Mick Schumacher, de 19-jarige zoon van zevenvoudig F1-kampioen Michael Schumacher, zal volgend jaar deelnemen aan de Formule 2, de opstapklasse naar de Formule 1.
Lees verder

RTL-gezicht moet opstappen na 'onaanvaardbare uitlatingen' over gele hesjes: 'Professioneel wangedrag'
De Franstalige televisieomroep RTL 'stopt de samenwerking' met opiniemaakster Emmanuelle Praet. De beslissing komt er nadat Praet een ophefmakende uitspraak over de zogenaamde 'gele hesjes' had gedaan in het tv-programma 'C'est pas tous les jours dimanche'. Volgens de televisieomroep stapte Praet 'uit haar rol'.
Lees verder

Twitter-baas heeft mogelijk gelogen over censuur

Twitter-baas Jack Dorsey heeft mogelijk gelogen tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres tijdens een commissie over de telecomsector. Er zou onder andere gevraagd zijn naar de controversiële geschiedenis van Twitter over willekeurige censuur op de site.

Lees verder

Ajax-fans onder vuur voor wedstrijd in Champions League, grote steekvlam zorgt voor paniek

Supporters van AEK Athene hebben voorafgaand aan het duel met Ajax in de Champions League de confrontatie gezocht met meegereisde fans van de Amsterdamse club. Griekse fans gooiden vuurwerk en projectielen in het vak van de meegereisde Ajax-supporters. Het is onbekend of er gewonden zijn gevallen.

Lees verder

Rellen in vrouwenvoetbal blijven niet ongestraft: voetbalbond vervolgt Anderlecht en Standard

Het Sportcomité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) buigt zich op 5 december (om 17u00) over de wedstrijd van 17 november in de Super League vrouwenvoetbal tussen Standard en Anderlecht.

Lees verder

Aalst knokt zich naar zege in CEV Cup volleybal, Charlotte Leys wint met Galatasaray

Aalst heeft dinsdag de heenwedstrijd van de zestiende finales van de CEV Cup volley voor mannenteams gewonnen. Op bezoek bij het Roemeense Arcada Galati boekten de Oost-Vlamingen een felbevochten 2-3 zege (25-20, 20-25, 25-16, 22-25 en 13-15). De partij duurde iets meer dan twee uur.

Lees verder

Bedenker SpongeBob Squarepants overleden

Stephen Hillenburg, de Amerikaanse bedenker van de Amerikaanse tekenfilmserie SpongeBob SquarePants, is maandag op 57-jarige leeftijd overleden.

Lees verder

Nederlands voetbal herleeft: Ajax overwintert in Champions League na (vurige) winst in Athene

Ajax heeft op de vijfde en voorlaatste speeldag van de poulefase in de Champions League gewonnen van AEK Athene, dat nog geen enkel puntje pakte. In Griekenland werd het 0-2 na een strafschop en een Griekse rode kaart in de tweede helft. De Amsterdammers springen in Groep E voorlopig over Bayern München naar de eerste plaats en zijn zo al zeker van een plaats in de volgende ronde. Na de recente successen van Oranje een nieuwe opsteker voor het Nederlands voetbal.

Lees verder

Corruptiezaak bij Regie der Gebouwen grotendeels verjaard

De correctionele rechtbank van Leuven heeft dinsdag de corruptiezaak bij de Regie der Gebouwen in het arrondissement Leuven grotendeels verjaard verklaard. Het gros van de 74 particuliere aannemers en ambtenaren van de Regie der Gebouwen wordt niet verder vervolgd.

Lees verder

Trump dreigt subsidies elektrische auto's General Motors te schrappen

De Amerikaanse president Donald Trump kan de besparingen en ontslagen die autobouwer General Motors plant, niet meteen smaken en dreigt met gevolgen. Hij overweegt naar eigen zeggen om de subsidies aan GM in te trekken, zelfs die voor elektrische auto's.

Lees verder

Annies boomstamjaren
'Ik was een soort boomstam begroeid met mos', zei schrijfster Annie M.G. Schmidt in 1992 in een legendarisch ­interview met Ischa Meijer – een plastische omschrijving van hoe ze zich in haar jonge jaren vaak heeft gevoeld. Haar kleinzoon Jonathan van Duijn was pas zeven toen ze in 1995 overleed. In een vierdelige documentaire gaat hij op zoek naar de plekken en gebeurtenissen die haar leven hebben bepaald.
Lees verder

Wisselend succes voor Belgen in Champions League: Fellaini scoort op assist van Lukaku, Courtois wint en Batshuayi verliest

Op de vijfde speeldag in de poulefase van de Champions League moesten heel wat Belgen tevreden zijn met een plaatsje op de bank. Jason Denayer, Marouane Fellaini en Thibaut Courtois waren de enige landgenoten die in de basis startten, Romelu Lukaku en Michy Batshuayi viel in. Met wisselend succes. Manchester City, Manchester United, Juventus en Bayern München plaatsten zich uiteindelijk voor de achtste finales.

Lees verder

UEFA verplaatst van Arsenal in Europa League voor de veiligheid naar Kiev

Het duel tussen FC Vorskla Poltava en Arsenal in de Europa League wordt donderdag in Kiev gespeeld. De Europese voetbalbond UEFA heeft besloten om de wedstrijd te verplaatsen naar de hoofdstad van Oekraïne, omdat in de oostelijk gelegen stad Poltava de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Lees verder

Acht clubs hebben ticket op zak voor achtste finales Champions League: een overzicht

Manchester City, Manchester United, Juventus en Bayern München hebben zich dinsdag geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. In totaal zijn nu al acht clubs zeker van een plaats in de volgende ronde. De loting wordt maandag 17 december uitgevoerd.

Lees verder

Nederlandse Spoorwegen willen slachtoffers Holocaust compenseren

De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen individuele schadevergoedingen gaan betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. Een commissie krijgt de opdracht te kijken hoe de NS op morele gronden kan overgaan tot individuele vergoedingen. De Nederlandse Spoorwegen verdienden geld door joden naar kamp Westerbork te vervoeren in opdracht van de Duitse bezetter.

Lees verder

Ontmoeting Trump en Poetin op G20-top onzeker: 'Ik hou niet van dit soort agressie'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft er dinsdag mee gedreigd om de geplande bilaterale ontmoeting met zijn Russische collega Vladimir Poetin op de G20-top in Buenos Aires te annuleren. Na de confrontatie tussen Rusland en Oekraïne van afgelopen weekend, vraagt de VS een striktere handhaving van de sancties tegen Rusland.

Lees verder

Zeker 22 doden bij explosie nabij chemische fabriek in China

Bij een ontploffing in de buurt van een chemische fabriek in de Chinese stad Zhangjiakou, in de noordelijke provincie Hebei, zijn zeker 22 mensen om het leven gekomen. Dat bevestigen de lokale autoriteiten. Er zouden ook 22 gewonden zijn gevallen.

Lees verder

Europa moet tegen 2050 klimaatneutraal zijn

De Europese Commissie legt de klimaatlat hoger. Zo moet het aandeel olie en gas dalen van 55 naar 20 procent. Goed voor klimaat én geopolitiek.

Lees verder

Controversiële Republikeinse herovert Senaatszetel bij herstemming in Mississippi

De Republikeinse Cindy Hyde-Smith heeft dinsdag bij een herstemming in de Amerikaanse deelstaat Mississippi haar senaatszetel heroverd. De Republikeinse meerderheid in de Senaat komt daarmee vanaf januari op 53 zetels, versus 47 zetels voor de Democraten. De Republikeinen vergroten zo hun machtsgreep: nu bedraagt hun meerderheid nog slechts 51 zetels tegenover 49.

Lees verder

Extreme regenval veroorzaakt chaos in Sydney

Op enkele uren tijd viel in de Australische stad Sydney evenveel regen als normaal in een hele maand november.

Lees verder

Minister Bellot over spoorverkeer: 'Tijd van excuses is voorbij'

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is de belabberde prestaties bij de spoorwegen beu. Hij roept de toplui van zowel NMBS als Infrabel op het matje.

Lees verder

Regen en wind, daarna droger

Woensdagvoormiddag is het zwaarbewolkt met af en toe regen, maar in de namiddag wordt het stilaan droger vanaf het westen van het land.

Lees verder

'Zeg 'ns Aaa'-acteur Manfred de Graaf overleden

De Nederlandse acteur Manfred de Graaf is overleden. Hij werd 79 jaar oud.

Lees verder

Ondernemers roepen kibbelende partijen tot de orde: 'Laat regering niet vallen, of al jullie werk is om zeep'

De werkgevers zijn de crisissfeer rond het VN-migratiepact van Marrakech beu. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) roept de regering daarom op het gezond verstand te laten primeren. Vroegtijdige verkiezingen zijn daarbij uit den boze. 'Daarmee zou elke partij zichzelf in de voet schieten', zegt topman Pieter Timmermans.

Lees verder