Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 2 november 2018

De laatste trekt de modem uit: eliteteam cyber­speurders loopt leeg

De laatste trekt de modem uit: eliteteam cyber­speurders loopt leeg
De Federal Computer Crime Unit zou 44 mensen moeten tellen. Maar nu werken er nog slechts dertien, onder wie geen enkele Franstalige.
Lees verder

Geen strafbare feiten bij zelfdoding oorlogsmisdadiger

Er zijn geen strafbare feiten geconstateerd bij de zelfdoding van Slobodan Praljak. De Kroatische oud-generaal (72) overleed vorig jaar november nadat hij een drankje had ingenomen in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal.

Lees verder

'Facturen F-35 staan vol fouten'

België moet straks 4 miljard euro overschrijven voor de aankoop van 34 F-35's. Dan mag je verwachten dat de facturen kloppen. Toch niet, zeggen de Nederlandse en Noorse tegenhangers van ons Rekenhof.

Lees verder

Bijzitters die niet kwamen opdagen, riskeren vervolging

Wie op verkiezingsdag verzaakt heeft aan zijn opdracht als bijzitter of voorzitter van een stembureau riskeert nu om vervolgd te worden, zo blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij de Vlaamse parketten.

Lees verder

Klagen over larve in friet? Laster!

De rechtbank van Luik heeft zich gebogen over een zaak van een uitbaatster van een Quick-restaurant tegen een ontevreden klant.

Lees verder

Gentse club Decadance sluit na 22 jaar de deuren

De bekende club Decadance in de Overpoortstraat sluit na 22 jaar de deuren. Dat maakte de uitbater bekend via Facebook. In Decadance stonden wereldberoemde dj's achter de draaitafels, maar de club haalde ook het nieuws door het druggebruik van de bezoekers.

Lees verder

Tyfoon op Filipijnen: dodental loopt op tot 34

Door tyfoon Yutu zijn op de Filipijnen minstens 34 mensen omgekomen. Dat blijkt uit een nieuwe officiële balans. Die zal hoogstwaarschijnlijk nog oplopen: de autoriteiten hebben vrijdag de zoektocht naar overlevenden gestaakt, terwijl nog 17 mensen vermist zijn.

Lees verder

De Block breidt terugbetalingen voor invriezen van eicellen uit

Binnenkort zullen meer patiënten kunnen genieten van een terugbetaling voor oncofreezing, het invriezen van voortplantingsmateriaal. De terugbetaling was er al voor kankerpatiënten, maar wordt nu ook beschikbaar voor patiënten die een ­borderlinetumor of ­bepaalde bloedziektes hebben.

Lees verder

Vrouw & Maatschappij: 'de indruk dat aanduiding Vanackere onder tafel is beslist'

Dat er geen vrouwelijke kandidaten waren voor de post van Steven Vanackere bij de Nationale Bank, is te wijten aan de ondoorzichtige procedure bij CD&V, zegt Vrouw & Maatschappij.

Lees verder

Vrouw in koffer gezonken auto Samber woonde nabij

Het parket van Namen heeft bevestigd dat in de koffer van de wagen die donderdag werd opgevist uit de Samber het lichaam van een jonge vrouw bevond. De vrouw woonde in de buurt en was gaan joggen.

Lees verder

De Croo wil discussie over 'heel goed betaalde' posten bij Nationale Bank

De aanstelling van Steven Vanackere (CD&V) bij de Nationale Bank blijft voor ophef zorgen. 'Is het wel nog nodig om zoveel heel goed betaalde functies te hebben bij de Nationale Bank?', vraagt Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zich af.

Lees verder

Jambon: 'Rekrutering eliteteam cyber­speurders wordt versneld'

De rekrutering voor de Federal Computer Crime Unit (FCCU) wordt versneld en verbeterd op basis van een doorlichting door KPMG die net is afgerond. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) als reactie op het nieuws van De Standaard dat er te weinig cyberspeurders zijn.

Lees verder

Nobelprijswinnaar Mukwege krijgt eredoctoraat van UAntwerpen

De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege komt op 4 april naar de Universiteit Antwerpen waar hij een eredoctoraat zal ontvangen. De universiteit legde naar eigen zeggen in de zomer al contact met hem, voor bekend werd dat hij de Nobelprijs voor de Vrede zou ontvangen.

Lees verder

PS en MR gaan alleen verder in Luik

De socialisten gaan in Luik alleen verder met de MR. Dat heeft de Luikse PS-afdeling donderdagavond aangekondigd. Huidig coalitiepartner CDH reageert teleurgesteld.

Lees verder

Negen gevallen van schurft in Brussels MIVB-depot

In het MIVB-depot in Haren zijn eind oktober negen gevallen van schurft ontdekt. Dat meldt de Brusselse openbaarvervoermaatschappij.

Lees verder

Antwerpen wisselt info over tienerpooiers uit met Nederlandse ngo

De stad Antwerpen zal informatie uitwisselen met de Nederlandse ngo 'Terre des hommes' om het groeiende fenomeen van tienerpooiers over de grenzen heen beter te kunnen bestrijden. Dat zegt VRT NWS en de Antwerpse prostitutieambtenaar Lieve Huijskens bevestigt het nieuws.

Lees verder

Twee op de tien chauffeurs blazen 's morgens positief: 'Dit is waarom we zo vroeg controleren'

Iedereen kent ondertussen de risico's bij dronken rijden. Iedereen weet ook dat er streng op gecontroleerd wordt en hoe zwaar de straffen zijn. Maar toch werden de ochtend (!) van Allerheiligen in Antwerpen 9 van de 45 gecontroleerde chauffeurs betrapt omdat ze dronken achter het stuur zaten.

Lees verder

Met de elektrische step door de hoofdstad

De afgelopen maanden doken ze op in het straatbeeld van Brussel: de elektrische (deel)steps. Maar hoe manoeuvreer je ermee door een betonnen jungle? 'Ik zie automobilisten denken: "welke zot komt hier nu langs?"'

Lees verder

Olivier Swolfs, CFO bij Waasland-Beveren, ontkent link met matchfixing

'Mijn cliënt is zeer formeel en stelt op geen enkel moment en op geen enkele wijze te zijn tussengekomen om een wedstrijd te beïnvloeden of te vervalsen.' Dat zegt Tom Rombouts, de advocaat van Oliuvier Swolfs, financieel directeur bij Waasland-Beveren.

Lees verder

CD&V: 'We gaan gewoon door met Vanackere'

Na de forse tegenwind gaat CD&V toch door met de voordracht van Steven Vanackere. Ondanks hun openlijke bezwaren zijn regeringspartijen Open VLD en N-VA niet van plan om fors op de rem te staan tegen de politieke benoeming.

Lees verder