Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 9 november 2018

Brusselse Ring in beide richtingen afgesloten omdat verlichtingspaal dreigt om te vallen

Brusselse Ring in beide richtingen afgesloten omdat verlichtingspaal dreigt om te vallen
De Brusselse Ring is vanavond in beide richtingen afgesloten ter hoogte van afrit 17, Anderlecht-Industrie. Dat melden de federale wegpolitie, het Vlaams Verkeerscentrum en de Brusselse brandweer. Aanleiding is een verlichtingspaal in de middenberm die dreigt om te vallen. 
Lees verder

Man die Theo Francken met de dood bedreigde, krijgt jaar cel
De correctionele rechtbank van Leuven heeft woensdag een man veroordeeld tot een jaar cel voor doodsbedreigingen aan het adres van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en de Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe.
Lees verder

Google belooft beelden van Belgische militaire sites te blurren na dreigementen Vandeput
Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft ermee ingestemd om beelden van Belgische kazernes te blurren. Dat zei minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) vandaag in de Kamercommissie Landsverdediging. Defensie had met juridische stappen gedreigd en die hebben blijkbaar effect gehad. 
Lees verder

Deze legislatuur minder jonge leraren aan de slag
Het aantal jonge leerkrachten stokt: in het basisonderwijs is er deze legislatuur een daling van bijna 13 procent, in het middelbaar van bijna 16 procent. 'De belangrijkste reden is werkonzekerheid', zegt oppositiepartij sp.a. Maar minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) spreekt dat tegen. 
Lees verder

'Geluksonderzoeker' Lieven Annemans: "Meer dan 4.500 euro maandelijks inkomen maakt ongelukkiger"
Hoe gezonder we zijn en hoe beter onze relaties zijn met geliefden en vrienden, hoe gelukkiger. Maar met centen is dat niet zo. Vanaf een bepaald puik inkomen maakt nog meer geld net ongelukkiger. "Het ideaal van altijd meer en meer is een valkuil", zegt 'geluksonderzoeker' Lieven Annemans (UGent).
Lees verder

Geen Schild & Vrienden meer, wel meer kleur: dit zijn de 4 nieuwe adviseurs in de Vlaamse Jeugdraad
De Vlaamse jeugdraad is weer compleet. De vier jongerenadviseurs die ontslagen werden omdat ze lid waren van de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden, zijn vervangen. En die vernieuwde jeugdraad wint aan kleur, wat meteen heel wat stof deed opwaaien.
Lees verder

Te veel inkomen maakt ongelukkig
Een ruime meerderheid van de Belgen is niet tevreden met zijn of haar inkomen. Meer centen maken aanvankelijk ook gelukkiger, zo toont het Nationaal Geluksonderzoek (UGent). Maar vanaf een inkomen van 4.000 euro netto zakt de levenstevredenheid.
Lees verder

Droge dag met zon en wolken
Vandaag blijft het droog met zon maar zijn er ook enkele wolkenvelden, voornamelijk hoge wolkensluiers. Ten zuiden van Samber en Maas is de laaghangende bewolking lokaal hardnekkig en trekt die mogelijk pas in de namiddag op. 
Lees verder

Koninklijke zorgen over opening AfricaMuseum
Exact een maand voor de feestelijke opening van het gerenoveerde AfricaMuseum in Tervuren bouwt de politieke spanning zich op. Zal de koning aanwezig zijn? En wat als hij ter plekke openlijk kritiek krijgt over de misdaden van Leopold II in Congo? Een Leopold II-standbeeld in het park lijkt plots nog het minste probleem.
Lees verder

"Giftige dampen in vliegtuigen komen van lekkende olie, maar Brussels Airlines doet er niets aan"
Een deel van de incidenten met giftige dampen aan boord van vliegtuigen kan perfect vermeden worden. Dat zegt een technicus die jaren aan de slag was bij Brussels Airlines. "Het vervangen van de olie gebeurt te laks, waardoor er lekken ontstaan. Ik heb dat meermaals vruchteloos aangekaart." De luchtvaartmaatschappij ontkent: "Wij volgen altijd strikt de procedures."
Lees verder

Minder federale ambtenaren ziek in 2017
Voor het eerst sinds 2012 is het aantal dagen afwezigheid wegens ziekte bij federale ambtenaren afgenomen. Dat meldt de krant La Libre Belgique. In andere sectoren is er een toename.
Lees verder

Duitse expert waarschuwt ons land: "Tihange 1 is afgeleefd en uiterst gevaarlijk"
De kerncentrale Tihange 1 is "afgeleefd" en de verdere uitbating ervan is "uiterst gevaarlijk". Dat heeft een Duitse specialist in kernenergie, Manfred Mertins, gezegd op een persconferentie in het Europees Parlement.
Lees verder

Vrouw die verdacht wordt van moord op drie kinderen, vrij onder voorwaarden
De 30-jarige vrouw die verdacht wordt van de moord op haar drie kinderen in Varsenare, komt vrij onder voorwaarden maar moet zich laten opnemen in een psychiatrische instelling. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling vanavond beslist.
Lees verder

Populariteit schietsport in Vlaanderen piekt na aanslagen
Na de terreuraanslagen in Parijs en Brussel is de interesse in de schietsport opvallend gestegen. Veel Vlamingen zien in de schietsport een achterpoortje om legaal een wapen in huis te halen, rapporteert het Vlaams Vredesinstituut.
Lees verder

"Huiszoeking bij gewezen rijkswachtkolonel in onderzoek naar Bende van Nijvel"
In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is gisteren een huiszoeking uitgevoerd bij de gewezen rijkswachtkolonel GĂ©rard Lhost in Beersel. Dat meldt VRT Nieuws, dat het nieuws uit goede bron vernomen zou hebben.
Lees verder

Aardrijkskundeleraren vrezen voor hun vak
Dreigt aardrijkskunde te verdwijnen als het vak opgaat in een cluster wetenschappen & techniek? In het katholiek onderwijs groeit de onrust, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

Bieten in plaats van Zwarte Pieten: Sint-Maarten is in aantocht
Hoewel de meeste kinderen nog op Sinterklaas moeten wachten om pakjes te krijgen, begint Sint-Maarten dit weekend al met zijn werk. Die heilige man – een eeuwige underdog – blijft op sommige plaatsen ook razend populair. "Het is een manier om het eigen karakter te versterken", zegt geschiedenisprofessor Johan Verberckmoes.
Lees verder

Luchtverkeersleider Belgocontrol gooit het roer om met digitale verkeerstorens en drones
Belgocontrol verandert zijn naam in skeyes, een combo van 'sky' en 'eyes'. De nieuwe naam is de eerste stap van een grote vernieuwingsoperatie. De Belgische luchtverkeersleider maakt zich op voor een toekomst van drones, digitale verkeerstorens en wachtrijen op het tarmac.
Lees verder

Bart De Pauw wil 'geheim van klagers' kennen
In het onderzoek naar Bart De Pauw verzet de VRT zich via de rechtbank tegen het feit dat De Pauw toegang wil tot verzegelde omslagen die het gerecht bij de VRT in beslag nam. Het gaat onder andere om vertrouwelijke gesprekken tussen klagers en de preventieadviseur. "Voor de VRT gaat er niets boven de vertrouwelijkheid daarvan", zegt advocaat Tom Bauwens.
Lees verder

Jean-Pierre Van Rossem krijgt 2 jaar cel voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting
Jean-Pierre Van Rossem is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. Ook werd in totaal 390.000 euro verbeurd verklaard. 
Lees verder