Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 11 oktober 2018

Vanaf 2021 zelfrijdende busjes in Antwerpen

Vanaf 2021 zelfrijdende busjes in Antwerpen
Vanaf 2021 zullen zelfrijdende busjes reizigers vervoeren op de Antwerpse Linkeroever en over de Scheldekaaien op rechteroever. Dat meldt Gazet Van Antwerpen. De Lijn zoekt leveranciers voor de shuttles.
Lees verder

Luchtkwaliteit verbetert in Gent maar stagneert in haven
De luchtkwaliteit in Gent is de voorbije tien jaar duidelijk verbeterd, maar in de Gentse kanaalzone is de concentratie fijn stof sinds 2016 niet meer gedaald. Op één meetpunt is de luchtvervuiling het voorbije jaar zelfs toegenomen. Dat blijkt uit het tussentijds rapport van het Luchtactieplan Gent, dat Belga kon inkijken. 
Lees verder

Engie Electrabel heeft goed verdiend aan kerncentrales, maar wij zullen allemaal mee opdraaien voor de ontmanteling
Met de kerncentrales in Doel en Tihange heeft Engie Electrabel de afgelopen decennia veel geld verdiend. Maar nu de sluiting steeds dichterbij komt, vormen diezelfde kerncentrales een molensteen om de nek van het energiebedrijf. Ons probleem niet? Toch wel. Daarom probeert de regering nu een deal te sluiten.
Lees verder

"Ze hebben mij - letterlijk - maanden in de kou laten staan"
In Antwerpen rommelt het bij de sociale huisvestingsmaatschappij ABC. Woningen die normaal moesten worden verhuurd, werden toegewezen aan personeel. Huurders klagen ook over slechte leefomstandigheden.
Lees verder

Minder gedwongen terugkeer door focus op criminelen
België stuurt minder mensen zonder papieren naar landen buiten de EU. De focus op criminelen bemoeilijkt de uitwijzing. Bovendien zal de crisis rond transitmigranten de cijfers verder doen dalen. 
Lees verder

Nu ook in Antwerpen een sociale-huisvestingsmaatschappij in opspraak
Na de klachten over sociale woningen in Gent komt nu ook de Antwerpse huisvestingsmaatschappij ABC in opspraak. Huurders klagen over erbarmelijke leefomstandigheden, terwijl woningen onterecht werden toegewezen aan personeelsleden.
Lees verder

Elia wil met veilingen extra stroomcapaciteit vastleggen voor piekmomenten
Hoogspanningsbeheerder Elia bekijkt of grote industriële verbruikers bij piekmomenten 's morgens en 's avonds bereid zijn hun stroomverbruik af te schakelen, zodat extra capaciteit vrijkomt. Elia bevestigt berichtgeving van De Tijd daarover.
Lees verder

Politiek vraagt transparantie: "Sporters en supporters hebben recht op eerlijke sport"
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) hebben gereageerd op de huiszoekingen en ondervragingen die woensdag een schokgolf jagen door de Belgische voetbalwereld. 
Lees verder

Wie is Dejan Veljkovic? Tweede spilfiguur in onderzoek rond fiscale fraude is bijna even machtig als Mogi Bayat
Wie is Dejan Veljkovic, één van de spilfiguren van de zaak die het Belgische voetbal beroert? De makelaar is veel minder zichtbaar dan Mogi Bayat, maar bijna even machtig. Hij heeft een quasi-monopolie op de Oost-Europese markt.
Lees verder

Voorzitter Verhaeghe blijft achter Club-coach staan: "Wij nemen Leko in bescherming"
"Wij hebben niets te verbergen, alles is zuiver", zegt Club Brugge-voorzitter en -eigenaar Bart Verhaeghe bij De Tijd in een reactie op het grootschalig onderzoek naar matchfixing en financiële misstanden in het Belgisch voetbal. Ook Walter Van Steenbrugge, advocaat van blauw-zwart en Ivan Leko, reageerde intussen.
Lees verder

Belfius: Vier op de tien ziekenhuizen in de rode cijfers
Vier op de tien algemene ziekenhuizen (privé en publiek) in België zijn verlieslatend. Dat blijkt uit een financiële studie van Belfius bij alle 92 ziekenhuizen. 
Lees verder

Rechter geeft Greenpeace gelijk: Vlaanderen moet luchtkwaliteitsplan maken
Het Vlaams Gewest moet binnen het jaar een luchtkwaliteitsplan opstellen voor het volledige grondgebied van het Vlaams Gewest. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter beslist na een vordering van milieuorganisatie Greenpeace. "Maar dat plan is klaar", reageert het kabinet-Schauvliege aan Het Laatste Nieuws
Lees verder

Vijftien mensen opgepakt bij grootscheepse politieactie in Peterboswijk
Bij een grootscheepse politieactie in de Anderlechtse Peterboswijk zijn gisteren en vandaag 15 personen opgepakt. Er zijn ook 24 huiszoekingen geweest. Dat meldt het Brusselse parket.
Lees verder

Homans: "Zaak rond huisvestingsmaatschappij ABC poging tot beschadiging voor verkiezing"
De zaak rond de Antwerpse sociale huisvestingsmaatschappij ABC is een poging om schade toe te brengen in aanloop naar de verkiezingen. Dat zei Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) in het Vlaams Parlement. 
Lees verder

"Ik wilde hem wurgen, maar ik ging naar de bozeplek": gevoelsplekken doen agressie op school dalen
Kinderen die bedroefd zijn, vinden in Ledeberg voortaan troost in de eerste publieke 'gevoelsplek'. In het Gentse Keizerspark komt een 'bozeplek', om de woede te bekoelen. Onderzoek toont aan dat gevoelsplekken de agressie doen dalen. "Ze gooien zelden nog de stoelen en tafels overhoop."
Lees verder

Studenten op straat om VUB-prof te redden uit Iraanse dodencel
In Brussel kwam vanavond een tweehonderdtal mensen op straat om vrijlating te eisen van VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali. Die is ter dood veroordeeld in Iran. 
Lees verder

De kip of het ei (of het klimaat)? Volgens Lidl hoeft u straks niet meer te kiezen
Vanaf volgend jaar treft u in de Lidl-rekken een 'klimaatneutraal' ei aan, gemaakt met liefde voor de legkip (of -haan). Overgewaaid vanuit Nederland is het concept vooral tekenend voor het huidige klimaat: supermarkten willen ook superduurzaam zijn.
Lees verder

Greenpeace haalt slag thuis in luchtvervuilingsrechtzaak
Vlaanderen moet binnen het jaar een luchtkwaliteitsplan opstellen en resultaten van metingen alsnog aan de Europese Commissie doorspelen. Dat beslist de rechter in de zaak van Greenpeace versus Vlaams Gewest.
Lees verder

WHO: "Lawaai is dodelijk"
Constant blootgesteld worden aan herrie leidt tot chronische stress, te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en psychische problemen. Wie in een stad woont, behoort wellicht tot de risicogroep.
Lees verder

"VRT moet kinderen warm maken voor Franse taal"
Om de kennis van het Frans in het basisonderwijs te verbeteren, moet het Frans meer in de leefwereld van de leerlingen gebracht worden. Daarom moet nagegaan worden hoe de VRT in zijn programma's voor kinderen hen kan sensibiliseren of initiëren in de Franse taal. Dat is één van de aanbevelingen van de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) in een advies na de peiling van 2017 waaruit bleek dat de eindtermen Frans in het basisonderwijs onvoldoende gehaald worden. De VLOR pleit er ook voor om zo vroeg mogelijk met Frans op school te starten en om meer in te zetten op de leraar.
Lees verder