Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 29 oktober 2018

‘Richtlijnen zijn prima, maar het mag geen kookboekzorg worden’

'Richtlijnen zijn prima, maar het mag geen kookboekzorg worden'
Mag een overheid meebepalen hoe lang je thuis blijft bij ziekte? En schept zo'n advies niet vooral de perceptie dat wie langer nodig heeft een plantrekker is? Het idee om voor enkele ziektes 'uitziektermijnen' op te stellen, stoot op heel wat vragen.
Lees verder

Brussel gaat discriminerende huisbazen opsporen met praktijktesten
De Brusselse regering voert praktijktesten in om discriminatie op de woningmarkt op te sporen. Inspecteurs van de Brusselse overheid zullen verhuurders of vastgoedmakelaars kunnen testen op mogelijk discriminerend gedrag. Het Brussels Parlement moet de ordonnantie nog wel goedkeuren. 
Lees verder

Nog paar weken nagelbijten voor compensaties F-35
De volgende weken zijn beslissend: komen de Amerikanen hun mooie woorden na en compenseren ze ons land voor de aankoop van de F-35 of niet?
Lees verder

CD&V wil einde aan sociale voordelen voor sportclubs: "Spelers betalen minder sociale bijdragen dan een verpleegster"
CD&V heeft een wetsvoorstel klaar dat de fiscale en sociale voordelen aan sportclubs wil afbouwen. "Spelers en clubs betalen een pak minder sociale bijdragen dan bijvoorbeeld een verpleegster, architect of postbode. Dat kan niet de bedoeling zijn", zeggen de CD&V-Kamerleden Roel Deseyn en Stefaan Vercamer. Ze willen ook een hoger minimumloon voor buitenlandse sporters.
Lees verder

Bijna 800.000 gezinnen moeten langer wachten op terugbetaling fiscus
Bijna 800.000 gezinnen met kinderen moeten langer wachten op de terugbetaling van hun belastingen. ­Reden is een rechtszaak over fiscale discriminatie, waardoor de FOD Financiën nu zestien ingewikkelde ­berekeningen moet maken op de aangiftes van die gezinnen, om deze discriminatie voortaan te vermijden, schrijft Het Nieuwsblad vandaag. 
Lees verder

Rogier De Langhe: "Een notaris is niet meer van deze tijd"
In 2016 boekte de doorsneenotaris 300.000 euro winst. Met dank aan de transactiekosten voor vastgoed. Economiefilosoof Rogier De Langhe: "Je kunt online voor miljarden euro's aan contracten afsluiten, zonder tussenkomst van een notaris. Maar de aankoop van een huis moet via een notaris?"
Lees verder

De lastige gezondheidsoefening van studentenresto's: "De quinoa kwam ons de oren uit"
In Leuven is de menukaart van de studentenresto's de inzet van een nieuwe schoolstrijd. Vol-au-vent met frieten versus quinoa en tofoe. Moet de studentenkost gezonder? Of is er niets mis met een occasioneel vidéke?
Lees verder

Hinder op luchthaven houdt aan: 1 vlucht op 5 vandaag geschrapt door staking Aviapartner
1 op de 5 vluchten vanop Brussels Airport wordt vandaag geannuleerd als gevolg van de staking bij bagageafhandelaar Aviapartner. Dat heeft de woordvoerster van Brussels Airport vanochtend gezegd aan persbureau Belga. Het aantal geannuleerde vluchten kan nog oplopen doorheen de dag. 
Lees verder

Nu dreigt Aviapartner ook in Oostende te staken: "Het vat is vol"
Na een personeelsvergadering heeft het personeel van Aviapartner in Oostende beslist om een stakingsaanzegging in te dienen. "We geven het overleg alle kansen, maar willen onze opties openhouden. Want het vat is vol", zegt Birger Victor van het ABVV.
Lees verder

Joodse gemeenschap in Antwerpen gaat synagogen extra beveiligen na aanslag in Pittsburgh
Naar aanleiding van de antisemitische aanslag in het Amerikaanse Pittsburgh heeft de interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap in Antwerpen beslist om de veertig synagogen nog beter te beveiligen. Dat zegt Michael Freilich van Joods Actueel.
Lees verder

Jambon over vingerafdrukken op onze identiteitskaart: "Ik zie het probleem rond privacy echt niet"
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) begrijpt de discussie niet die is ontstaan over de verplichting om vingerafdrukken op te slaan op identiteitskaarten. De minister ziet geen verschil met een foto op de identiteitskaart. "Ik snap dit debat echt niet", zei Jambon vandaag in De Zevende Dag op Eén. "Ik denk dat we geen enkel risico lopen met de privacy".
Lees verder

Cannabisplantage met 570 planten ontmanteld in Berchem, drie verdachten opgepakt
In Berchem bij Antwerpen is een cannabisplantage met 570 planten ontdekt. Drie personen zijn opgepakt: twee zussen en een broer. Ze worden vandaag nod voor de onderzoeksrechter geleid. Dat meldt het parket van Antwerpen.
Lees verder

Vervanging F-16's: Legerbaas Compernol heeft vertrouwen in F-35
Ondanks berichten over mankementen aan het toestel, heeft Chef Defensie Marc Compernol vertrouwen in de capaciteiten van de F-35 - het gevechtstoestel van Lockheed Martin dat de regering heeft gekozen als vervanger voor de F-16. Hij ontkent ook dat de procedure op maat was geschreven van het Amerikaanse vliegtuig of dat deze beslissing het einde inluidt van een Europees defensieproject.
Lees verder

Productief werken? Dan zijn de collega's maar beter stil
Het is niet alleen het kopieerapparaat, telefoongerinkel of de zoemende airco die ons uit onze concentratie haalt op kantoor. Van alle lawaai op de werkvloer is 80 procent afkomstig van collega's. 
Lees verder

"Eigenlijk zijn we op de luchthaven sadomasochisten"
Pieter Hofman leidt bij bagageafhandelaar Aviapartner het laden en lossen van vliegtuigen in goede banen. 'Onze bagagisten moeten dezelfde job van zeven jaar geleden nu in de helft van de tijd doen. Snelheid gaat ten koste van veiligheid.'
Lees verder

Geboren als interseks: "Het verzwijgen van een medische conditie is nooit een goed idee"
Een website met informatie voor en over mensen met atypische geslachtskenmerken is een belangrijke eerste stap, maar een medisch kader blijkt broodnodig, klinkt het bij experts. 
Lees verder

'Breng derde bagagespeler naar Brussels Airport'
Het duopolie van Aviapartner en Swissport om de bagage op de luchthaven van Zaventem te verwerken, moet snel doorbroken worden. Dat zeggen economen en luchtvaartspecialisten. Alleen zo geraakt de luchthaven uit de spiraal van stakingen.
Lees verder

Vanuit de lucht bekeken is België internationale luchtvervuilingskampioen
België, en vooral Antwerpen, behoort tot de gebieden met de meeste vervuiling door stikstofdioxide (NO2) ter wereld, zo tonen nieuwe satellietgegevens. Op de luchtvervuilingsconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze week zal die informatie met veel interesse bekeken worden. 'Er is vooruitgang geboekt, maar we zijn er echt nog niet.'
Lees verder

Waarom staakt Aviapartner net nu? Zes vragen over de staking van de bagageafhandelaar
Een veldbed op de luchthaven in plaats van een ligbed aan het strand. Door de spontane staking van de bagagisten - die zeker nog doorgaat tot morgenochtend - staan duizenden reizigers aan de grond genageld op Zaventem. Zij niet alleen. Zes vragen over de staking van Aviapartner.
Lees verder

Leopold II-tunnel in beide richtingen afgesloten
De Brusselse Leopold II-tunnel is deze ochtend in beide richtingen over de hele lengte afgesloten. Er is een probleem met de camera's, zo vernam persagentschap Belga van Brussel Mobiliteit. De technici zijn onderweg.
Lees verder