Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 5 oktober 2018

Premier Michel wijst Engie Electrabel op verantwoordelijkheid bij stroomproblemen

Premier Michel wijst Engie Electrabel op verantwoordelijkheid bij stroomproblemen
Premier Charles Michel wijst de top van Engie Electrabel op zijn verantwoordelijkheid in de kwestie van de mogelijke stroomtekorten in ons land en de abnormale stijging van de prijzen tot gevolg. Op de suggestie om de btw op elektriciteit opnieuw te verlagen van 21 naar 6 procent, ging hij niet in.
Lees verder

Brussels Gewest zit vol verboden schildpadden
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zitten veel waterschildpadden, waaronder heel wat verboden soorten.  Dat blijkt uit een monitoring die moet leiden tot de nieuwe atlas van amfibieën en reptielen in het Gewest.
Lees verder

Wasbeer rukt op in Nederlands Limburg: "Afschieten enige optie"
De wasbeer is in Nederlands Limburg bezig aan een opmars en dat baart de provincie zorgen. Er zit niets anders op dan de dieren af te schieten, blijkt uit antwoorden van de provincie Limburg op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).
Lees verder

Ryanair: "Reizigers die getroffen werden door interne staking moeten niet vergoed worden"
Ryanair hoeft geen compensatie te betalen aan reizigers die hun vlucht geannuleerd zagen ten gevolge van een interne staking. Dat meldt de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij zelf. Het bedrijf beroept zich daarvoor op een recente beslissing van de handelsrechtbank van Barcelona. "De stakingen vonden plaats buiten onze wil om", luidt de uitleg.
Lees verder

Veertien inspecteurs screenen Gentse sociale woningen
In Gent screenen veertien inspecteurs van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent zowat 150 huizen in de Bernadettewijk. Een VRT-reportage legde namelijk mankementen in enkele huizen bloot.
Lees verder

Abortus wordt niet langer beschouwd als misdrijf
De plenaire Kamer heeft donderdagavond het wetsvoorstel goedgekeurd dat abortus volledig uit de strafwet haalt. Daarbij zal vrijwillige zwangerschapsonderbreking niet langer als misdrijf beschouwd worden, wat vooral een symbolische maatregel tegen het stigma is.
Lees verder

Bijna helft Brusselse daklozen zegt al aangevallen of geslagen te zijn
Bijna de helft (45 procent) van de Brusselse daklozen zegt al aangevallen of geslagen te zijn. Dat blijkt vandaag uit de eerste resultaten van een onderzoek van de Campagne 400 Daken. Die werd genoemd naar het aantal van 400 daklozen die in 2014 in Brussel geteld werden. Vandaag wordt dat aantal geraamd op 700 mensen.
Lees verder

"Ook België doelwit van Russische hackers"
De Russische hackers die in Den Haag hebben geprobeerd om gegevens te stelen bij de ­Internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens hebben waarschijnlijk ook in ons land toegeslagen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. 
Lees verder

Vijfduizend gezinnen met te hoog inkomen wonen toch in sociale woning
Vier procent van alle huurders van sociale woningen verdient eigenlijk te veel om in die woning te mogen blijven wonen. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag. Het gaat om iets meer dan 5.000 gezinnen, van wie het inkomen meer dan 25 procent boven het maximum ligt. 
Lees verder

Kandidaat-leraren blijven vaak onder de lat
Aankomende studenten van de lerarenopleidingen aan de Vlaamse hogescholen presteren vaak ondermaats. Vooral voor Frans en Nederlands blijft een grote groep bij de verplichte instaptoets onder de lat. Het roept vraagtekens op over de kwaliteit van het secundair onderwijs.
Lees verder

Studenten onder de 30 procent: "Zonder die regel had ik nog meer tijd verloren"
Een op de zes starters aan de KU Leuven slaagt in het eerste jaar voor te weinig vakken om opnieuw te mogen inschrijven voor dezelfde richting. "De brief die vertelt dat je niet meer voort mag studeren, kwam als een shock."
Lees verder

Gents sp.a-fractieleider die in sociale woning woont? "Conform de wet én goed voor de buurt"
Anne Schiettekatte, fractieleider van de sp.a in Gent en werkzaam bij WoninGent, huurt zelf een sociale woning. Wettelijk is daar niets mis mee. Al is de vraag of het ethisch wenselijk is door de lange wachtlijst voor sociale woningen.
Lees verder

"Drugsbaron achter dodenlijst werkt samen met politie"
De Antwerpse drugswereld wordt zenuwachtig van de 'onthullingen' in Nederlandse en Marokkaanse media. Vooral de site Crimebron.nl zaait onrust, zo schrijft Het Laatste Nieuws. De Marokkaanse Antwerpenaar Nordin El H. wordt afgeschilderd als een handlanger van de Amerikaanse anti-drugsbrigade DEA. Diezelfde El H. verspreidde begin dit jaar in Antwerpen een dodenlijst met 9 namen van zogezegde politie-informanten.
Lees verder

Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend
Walter Capiau is niet meer. Kandidaat-leerkrachten hebben moeite met de instaptoets. En de verkiezingscampagne wordt steeds scherper en scherper. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.
Lees verder

Brusselse overheid roept ambtenaren op Maximiliaanpark te vermijden wegens agressie transitmigranten
Het Brusselse departement Leefmilieu roept haar personeel op om het Brusselse Maximiliaanpark te vermijden. De dienst verwijst naar de recente gevallen van agressie en de dagen die donkerder worden.
Lees verder

Primeur: grootste windmolens ter wereld binnenkort voor België
Northwester 2, het zevende Belgische offshorewindmolenpark, krijgt binnenkort de grootste windturbines van de wereld. Dat maakte de eigenaar Parkwind bekend op een persconferentie. Een wereldprimeur voor ons land.
Lees verder

Regering laat aansprakelijkheid Electrabel onderzoeken om verbruikers eventueel te compenseren
De federale regering laat de energiewaakhond CREG onderzoeken in welke mate de onbeschikbaarheid van kerncentrales in ons land de energieprijzen naar omhoog duwt. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) laat intussen juridisch uitzoeken of Electrabel in dat geval aansprakelijk gesteld kan worden en de verbruikers kan compenseren. Dat heeft premier Charles Michel gezegd na afloop van de ministerraad. 
Lees verder

'Netflix van de Mobiliteit' komt naar Antwerpen
In Antwerpen heeft het Finse bedrijf MaaS Global de nieuwe mobiliteitsapp Whim voorgesteld. Het is de eerste applicatie die verschillende vervoersmodi combineert in één maandelijks abonnement.
Lees verder

Michel wil nog deze legislatuur beslissing over vervanging F-16's
De regering wil nog voor het einde van de regeerperiode een beslissing nemen over de vervanging van de F-16's. Dat zei premier Charles Michel na afloop van de ministerraad. Dat doet hij na berichtgeving over hoe de regering-Michel het dossier zou willen overhevelen naar de tafel van de volgende regering.
Lees verder

Waarom de romanticus in ieder van ons meer aandacht verdient: "We zijn allemaal wél competent in de liefde"
Nooit waren er zo veel opties om de liefde te vinden en tips om ze te houden, en toch waren nooit meer mensen alleen en ontgoocheld in Cupido. Met haar nieuwe boek Alleen met jou, een even stevig onderbouwd als vurig beargumenteerd pleidooi voor de romantische liefde, hoopt liefdesexpert Rika Ponnet het tij te keren. "Onze kijk op liefde is veel te negatief."
Lees verder