Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 10 oktober 2018

Over de MAHA-analyse / Stem voor de Open Minds Awards / Schrijf je in voor studiedagen van Zorgnet-Icuro / ...

Niet goed leesbaar? Klik hier om de online versie van deze nieuwsbrief te bekijken.

Financiële situatie Belgische ziekenhuizen: besparingen maken marge flinterdun

Jaarlijks licht Belfius de Belgische ziekenhuizen financieel door via de MAHA-studie. Daaruit blijkt dat vier op de tien ziekenhuizen verlieslatend zijn, het courant resultaat bedraagt nog slechts 0,2% van de omzet. De door de overheid opgelegde besparingen eisen hun tol. De ziekenhuizen zijn financieel bijzonder kwetsbaar, en dat met de gigantische uitdagingen die zich aandienen.


 Lees meer… 
 

Stem voor de genomineerden van de Open Minds Awards

Op 9 november reiken we de eerste Open Minds Awards uit. Meer dan 70 waardevolle praktijken hebben zich kandidaat gesteld in vijf verschillende categorieën. Dat toont aan dat hulpverleners, mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun omgeving creatief op zoek gaan naar een betere geestelijke gezondheidszorg. Nu kan jij bepalen wie de eerste Open Minds Awards zullen winnen. Stemmen maar.


 Lees meer… 
 

Studiedag Het ABC van levenseindezorg in woonzorgcentra: wat en hoe in de praktijk

Goede levenseindezorg in een woonzorgcentrum is complex en vraagt een deskundige en zorgzame begeleiding. Zorgnet-Icuro wil op deze studiedag de deelnemers op een toegankelijke en praktijkgerichte wijze vertrouwd maken met basisbegrippen uit de vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg. We schetsen het juridische en ethische kader en stellen een aantal good practices voor. 


 Lees meer… 
 

IFIC-Opleidingen  

In oktober organiseert Zorgnet-Icuro opleidingen over de implementatie van IFIC in de ouderenzorg, PVT, revalidatieziekenhuizen en -centra en initiatieven beschut wonen. Deze opleidingen zijn enkel voor leden van Zorgnet-Icuro. 


 Lees meer… 
 

Zorgzame buurten: een kleurrijk palet

Overal in Vlaanderen groeien initiatieven en worden nieuwe methodes uitgetest om in partnerschap met lokale besturen, zorgvoorzieningen, vrijwilligers, buren en verenigingen het samenleven te ontwikkelen tot een dynamische buurt waar het goed om leven is en waar bewoners elkaar ondersteunen en zorg dragen voor elkaar. Zorgzame straten (een Antwerps burgerinitiatief), Zorgnet-Icuro en VVSG organiseren daarover een inspiratie-en praktijk-dag.


 Lees meer… 
 

WMTY-project van de maand: Stress verminderen maakt écht het verschil in AZ Lokeren

Van 6 oktober tot 5 november staat het What Matters to You-project van AZ Lokeren in de spotlights. De zorgverleners werken dagelijks aan verschillende projecten om patiënten gerust te stellen. Zo ervaren ze minder angst en stress waardoor hun herstel vlotter verloopt. En op 6 juni trok de AZL-band, bestaande uit 5 zorgverleners-muzikanten, al zingend door het hele ziekenhuis om iedereen te vermaken met hun liedjes en zo stress te verminderen. 


 Lees meer… 
 

Gezocht: procesbegeleiders voor thema ondervoeding en mondzorg

Begin 2018 lanceerde de Vlaamse overheid een subsidieproject waarbij voorzieningen in zorg en welzijn hulp krijgen van een procesbegeleider. In eerste instantie richt men zich op woonzorgcentra. Momenteel is men op zoek naar procesbegeleiders voor het thema ondervoeding en mondzorg.  


 Lees meer… 
 

Op de agenda


Verso: Inspiratiesessies sociaal ondernemen (Antwerpen,16/10)
Workshop tewerkstellingsmaatregelen door Verso/VDAB (Gent, 6/11 of 9/11, Leuven)
VAD-studiedag (Brussel, 30/11)
Zorg voor spirit: zuurstof voor beleid (Rotselaar Wezemaal, 23/11)
Internationaal congres: AGE on stAGE (Genk, 30/10)
color-facebook-48.png
color-twitter-48.png
color-linkedin-48.png
color-youtube-48.png
color-instagram-48.png

Zorgnet-Icuro groepeert en vertegenwoordigt zorgorganisaties uit de social profit in Vlaanderen, meer bepaald de algemene ziekenhuizen, residentiƫle en ambulante initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg en voorzieningen uit de ouderenzorg.


Copyright © 2018 Zorgnet-Icuro.
Alle rechten voorbehouden.


www.zorgneticuro.be

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Uitschrijven.