Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 22 oktober 2018

Minder kaartjesknippers, goedkopere treinen in daluren: dit staat er in de nieuwe visie voor het spoor

Minder kaartjesknippers, goedkopere treinen in daluren: dit staat er in de nieuwe visie voor het spoor
Minder kaartjesknippers, variabele ticketprijzen en de mogelijke sluiting van stopplaatsen. Het beheerscontract van de NMBS schetst de toekomst van het Belgische spoor. Al maanden wordt het document afgeschermd in de Wetstraat, maar De Morgen kon de voorlopige versie inkijken.
Lees verder

Sven Pichal en Kristof Demasure: "Mensen zeggen ons soms dat het de mooiste kinderen ter wereld zijn"
Nog nooit waren er zoveel pleegkinderen en -ouders in ons land. VRT-journalist Sven Pichal en zijn partner Kristof Demasure, woordvoerder bij VIER en VIJF, vormen met de tweeling Kevin en Leander een van de 5.181 pleeggezinnen. "Wij hadden geen kinderwens, maar een zorgwens."
Lees verder

Aanslagen Brussel en Parijs "betaald met geld van bankoverval in Oudergem"
De terroristen van Parijs (13 november 2015) en Brussel(22 maart 2016) hebben de aanslagen bekostigd met de buit van een bankoverval op een kantoor van Crédit Agricole in Oudergem op 11 juni 2014. Dat beweert een terreurverdachte die in de cel zit, schrijft Het Nieuwsblad.
Lees verder

Jogchum Vrielink: "Racisme wordt vervolgd, islamofobie blijft straffeloos"
Een man die nu correctioneel is veroordeeld voor haatboodschappen op Facebook, had volgens rechtsantropoloog Jogchum Vrielink alleen door assisen berecht kunnen worden, omdat het om een drukpersmisdrijf ging. Alleen gebeurt dat nooit. "Daders kunnen nu de facto vrijuit gaan."
Lees verder

Politiek journalist Hugo de Ridder overleden
Hugo de Ridder, voormalig politiek journalist van De Standaard, is overleden. Hij stond vooral bekend als onderzoeksjournalist en schrijver van het boek 'De keien van de Wetstraat'. De Ridder werd 86. De Ridder bracht onder andere mee het RTT-schandaal en het verhaal van de gesprekken in Poupehan aan het licht, voegt de VRT er op zijn nieuwswebsite aan toe. 
Lees verder

Verzet tegen voorstel minder treinbegeleiders: "Veiligheid reiziger moet gegarandeerd worden"
Minder kaartjesknippers, variabele ticketprijzen en de mogelijke sluiting van stopplaatsen. Het beheerscontract van de NMBS schetst de toekomst van het Belgische spoor. Hoewel het beheerscontract nog niet is goedgekeurd, oogst het hier en daar al verzet. 
Lees verder

Gezinsbond: "Laat grootouders sociaal verlof gebruiken voor opvang van kleinkinderen"
Grootouders kunnen minder opvang bieden dan ze willen en daarom zou het handig zijn als ze hun 10 dagen sociaal verlof mogen gebruiken voor de opvang van de kleinkinderen. Dat zegt de Gezinsbond.
Lees verder

Vlaming fietst steeds vaker naar het werk
De fiets wordt meer en meer gebruikt voor het woon-werkverkeer, vooral in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Dat leidt de VAB zondag af uit de cijfers voor de fietsbijstand in 2017 en 2018.
Lees verder

"Keuze voor F-35 is gemaakt"
Volgens verschillende regeringsbronnen zou de keuze voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig F-35 als vervanger van de verouderde F-16 gemaakt zijn. Dat meldt Belga. De regering - meer bepaald premier Charles Michel - zou enkel nog moeten zien hoe de beslissing wordt uitgelegd.
Lees verder

Hugo De Ridder (1932-2018): "Hij was de kritische chroniqueur van de machtige CVP"
Journalistiek icoon Hugo De Ridder overleed dit weekend op 86-jarige leeftijd. "Ik voelde me prettiger, veiliger, comfortabeler toen alleen God alles van me wist en niet Mark Zuckerberg en co."
Lees verder

Gerecht onderzoekt betrokkenheid kabinet-Schauvliege bij oliezwendel door Antwerps bedrijf
Het Antwerpse bedrijf Oilchart International kreeg in 2015 de toelating van het kabinet-Schauvliege om scheepsbrandstof te verkopen die volgens het parket zwaar vervuild is. Het gerecht onderzoekt of het kabinet wist dat het om vervuilde olie ging. "Dit is een erg lucratieve business."
Lees verder

Houtkachels moeten tegen 2030 helft minder schadelijke stoffen uitstoten
Verwarmen met hout moet tegen 2030 een pak milieuvriendelijker worden. Houtkachels, pelletkachels en open haarden moeten tegen dan de helft minder schadelijke stoffen uitstoten dan in 2016. 
Lees verder

Vlaanderen gaat tot in Australië op zoek naar verpleegkundigen om dreigend tekort op te vangen
Om de stijgende vraag naar zorg- en welzijnswerkers op te vangen, kijkt Vlaanderen over de grenzen heen. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil de VDAB inschakelen om kandidaten te zoeken in landen waar een teveel aan zorgkrachten is. 
Lees verder

"Werkweken van 96 uur aan een stuk": arbeidsinspectie valt binnen bij ambulancedienst
De arbeidsinspectie is vrijdag binnengevallen op de hoofdzetel van het Ambuce Rescue Team (ART) in Wijnegem. Ambuce is de grootste private ambulancedienst van het land. Dat meldt de Gazet van Antwerpen vandaag. 
Lees verder

Jongeren maken zich zorgen over hun professionele toekomst, maar: "Een zorgeloze jeugd heeft nooit bestaan"
Veel jonge mensen vinden hun job (best) interessant, maar tegelijkertijd maakt een grote groep zich zorgen over de toekomst. Dat blijkt uit een enquête van de Université catholique de Louvain (UCL), die op vraag van de christelijke vakbond ACV werd uitgevoerd. 
Lees verder

Douaniers voeren vandaag opnieuw stiptheidsactie op Brussels Airport
De hinder voor de reizigers op Brussels Airport zal vandaag minder groot zijn dan vorige week, toen de douaniers alle vluchten systematisch controleerden. Vandaag pikken ze er enkele vluchten uit waarvan vermoed wordt dat ze bepaalde 'vondsten' zullen opleveren. De actievoerders schakelen een versnelling lager om hun goede wil te tonen in het licht van het overleg met de douanetop, dat morgen plaatsvindt.
Lees verder

Stroomschepen om black-out te vermijden: "We worden het Afrika van Europa"
Om een black-out deze winter te vermijden, denkt ons land er ernstig over na om stroomschepen in te zetten. De schepen, waarop een kleine energiecentrale gemonteerd is, worden op dit moment enkel gebruikt om ontwikkelingslanden te depanneren. "We zijn het Afrika van Europa aan het worden", zegt energiespecialist André Jurres aan Het Laatste Nieuws.
Lees verder

Na één jaar onderzoek: giftige dampen op vliegtuigen blijven mysterie
Het Belgische onderzoek naar giftige dampen in vliegtuigen is na één jaar afgerond, maar zonder definitief uitsluitsel over het bestaan van de walmen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil extra onderzoek naar waarom cabinepersoneel ziek wordt, de vakbond eist transparantie van de maatschappijen, schrijft Het Laatste Nieuws.
Lees verder

Vrieskou op komst: eerste test voor Belgische stroombevoorrading
Het wordt bibberen deze week. Vanaf zaterdag voorspelt het KMI vrieskou. Zeker tot dinsdag blijft de thermometer rond het vriespunt hangen. Meteen de eerste test voor de bevoorradingszekerheid. Gelukkig is het herfstvakantie.
Lees verder

Socialistische vakbondsman aangeklaagd voor antisemitisme
­Robrecht Vanderbeeken, secretaris voor de cultuursector bij de socialistische vakbond ACOD, is aangeklaagd voor antisemitisme. Dat gebeurde nadat Vanderbeeken Israël er in een artikel van beschuldigde Palestijnse kinderen te vermoorden en hun organen te stelen. Maar volgens het ACOD is er meer aan de hand.
Lees verder