Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 26 oktober 2018

LIVE. Kamer ondervraagt premier Michel over keuze voor F-35

LIVE. Kamer ondervraagt premier Michel over keuze voor F-35
De F-35 wordt de vervanger van de Belgische F-16's. Dat heeft de regering-Michel zopas beslist. Vanaf 14.15 uur vindt in de Kamer een debat plaats over de nieuwe gevechtsvliegtuigen. Volg hierboven alles live mee.
Lees verder

PVDA trekt zich terug in Molenbeek

De extreemlinkse PVDA trekt zich terug uit de coalitieonderhandelingen in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek. 'Het vertrouwen is er niet', zegt lokaal PVDA-voorzitter Dirk De Block.

Lees verder

Lijkschouwing van een vinvis

Dat een gewone vinvis aan zijn einde komt op het strand van De Haan, is uitzonderlijk. Reden te over om het beest grondig uit te benen.

Lees verder

Topmagistrate werd door zaak-Dutroux vedette tegen wil en dank

Eliane Liekendael, die een hoofdrol speelde in enkele van de meest ophefmakende justitiezaken van de jaren negentig, is op 8 oktober overleden, op 89-jarige leeftijd. De eremagistrate lijkt wel de verpersoonlijking van de wereldvreemdheid van de Belgische justitie. 'Ik ben geen circusdier', zei ze zelf.

Lees verder

SP.A verliest nu ook Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant heeft een nieuw provinciebestuur, N-VA, Open VLD en CD&V zijn het eens geraakt over de inhoudelijke lijnen. Er is geen plaats voor SP.A en Groen. Eerder kreeg SP.A ook al de bons in Limburg en Antwerpen.

Lees verder

Minimale dienstverlening voor gevangenissen krijgt groen licht

De ministerraad heeft donderdag een wetsontwerp goedgekeurd dat een minimale dienstverlening invoert bij stakingen van cipiers in de gevangenissen. Ze komt zo tegemoet aan de vraag van Europa. De cipiers, die wekenlang staakten tegen de maatregel, krijgen een beter statuut.

Lees verder

'PTB-PVDA is niet klaar om te besturen'

Een gechoqueerde Catherine Moureaux (PS) betreurt de beslissing van PTB-PVDA om de Molenbeekse coalitiegesprekken op te blazen. 'Ze zijn bang om verantwoordelijkheid te nemen, ofwel hebben ze een andere agenda die Molenbeek overstijgt. Eerder stapte ook Ecolo eruit, de PS - die incontournable is - moet nu van 0 herbeginnen.

Lees verder

De Wever en SP.A zitten meer dan 3,5 uur samen

In Antwerpen hebben de SP.A-kopstukken donderdag een erg lang tweede gesprek gehad met formateur Bart De Wever (N-VA). 'We hebben lang doorgepraat over hoe we in Antwerpen geruster kunnen samenleven', verklaarde lijsttrekker Jinnih Beels na afloop. Het is niet duidelijk of er nog een gesprek volgt.

Lees verder

PS en PTB beëindigen onderhandelingen in Charleroi

De PS en de PTB hebben hun pogingen gestaakt om een coalitie op de been te brengen in Charleroi. Dat meltd PTB-lijsttrekker Sofie Merckx. Volgens de PTB wilde huidig burgemeester Paul Magnette (PS) geen echte veranderingen.

Lees verder

Automobilist bijt stuk uit oor van trucker op E17

Op de E17 ter hoogte van Sint-Niklaas gebeurde vanavond een zwaar geval van verkeersagressie. Een bestuurder van een auto beet op de pechstrook een stuk uit het oor van een vrachtwagenchauffeur.

Lees verder

Importverpleegkunde moet tekort opvangen

Buitenlandse krachten om het Vlaamse tekort aan verpleegkundigen op te vangen: het idee botst op scepticisme, maar de praktijk bewijst dat het kan.

Lees verder

'Een krant staat altijd haaks op de macht'
Welk engagement nam De Standaard op, toen AVV-VVK van de voorpagina verdween? Dit is het tweede deel van onze podcast over de geschiedenis van de krant, die op vier december zijn honderdste verjaardag viert.
Lees verder

Bill Gates koopt paardenhoeve in Kempen voor dochter
Microsoftoprichter Bill Gates heeft in Retie stoeterij De Begijnhoeve gekocht als Europese uitvalsbasis voor zijn dochter Jennifer (21), een internationale jumpingamazone. Vier jaar geleden kocht Gates in Vosselaar al een paard voor zijn dochter.
Lees verder

Zegt Maggie De Block straks hoelang de huisarts je ziekteverlof mag geven?

Een lichte depressie: twee weken thuis? Een hartinfarct: maximaal zestig dagen? Minister De Block werkt aan richtlijnen die bepalen hoelang arbeidsongeschiktheid voor acht aandoeningen, onder meer borstkanker en burn-out, mag duren. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel voor artsen, benadrukt De Block, niet als verplichting. Toch klinkt er kritiek.

Lees verder

Voor het eerst meer dan 10.000 geflitste chauffeurs per dag

De eerste zes maanden van dit jaar heeft de politie liefst 10.618 hardrijders per dag betrapt. Nooit waren dat er zo veel, meldt Het Laatste Nieuws vrijdag.

Lees verder

Coalitiepartners Vilvoorde praten dan toch terug met Bonte

De coalitiegesprekken in Vilvoorde zaten muurvast, nadat Open VLD en Groen de onderhandelingen op pauze hadden gezet. Die beslissing kwam er nadat Bonte de groenen een beloofde schepenpost ontzegde. Nu zijn Groen, Open VLD en CD&V toch opnieuw in gesprek gegaan.

Lees verder

Stelling Antwerpen: beelden tonen hoe voetgangers nipt ontsnappen
Het moment waarop de stelling aan het Centraal Station van Antwerpen woensdag inzakte, gebeurde zeer onverwacht. Dat blijkt uit camerabeelden die laten zien hoe snel de voorbijgangers zichzelf uit de voeten probeerden te maken. Bij de ramp viel er één dode en één zwaargewonde.
Lees verder

Nog geen beslissing over uitstel afschaffing uurwisseling

De Belgische regering heeft nog geen beslissing genomen over een mogelijk uitstel van de afschaffing van de overschakeling van de zomertijd naar de wintertijd. Dat meldt de woordvoerder van premier Charles Michel.

Lees verder

'Een overdosis op straat overleef je zelden. Hier weten ze wat met je te doen'
Luik is de enige plek in België waar verslaafden sinds kort drugs kunnen nemen in een 'risicobeperkende gebruiksruimte'. De stad telt 2.000 heroïneverslaafden, het is de enige manier om de situatie enigszins onder controle te houden. En om de gebruikers echt te helpen. 'We kunnen hen ook naar de gevangenis sturen, maar is dat een oplossing?'
Lees verder

Te veel nadruk op jobs, jobs, jobs, te weinig op het hart

'We hebben ons blindgestaard.' Een halfjaar voor de verkiezingen slaat de partij van premier Michel een opmerkelijke mea culpa. Zijn MR maakt een bocht(je) naar links.

Lees verder