Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 27 oktober 2018

Het is nu officieel: de zomer was een ramp

Het is nu officieel: de zomer was een ramp

De droogte van afgelopen zomer is een landbouwramp. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het betekent dat de getroffen landbouwbedrijven een financiële compensatie kunnen krijgen voor de geleden schade.

Lees verder

Antwerps hof van beroep buigt zich op 5 november over wrakingsverzoek Vertenten

Het hof van beroep in Antwerpen gaat zich op 5 november buigen over het wrakingsverzoek van scheidsrechter Bart Vertenten.

Lees verder

Vlaamse regering krijgt knoop over provinciegouverneur niet doorgehakt

De Vlaamse regering heeft een tijdelijke gouverneur aangesteld voor Oost-Vlaanderen, zo vernam Belga van een regeringsbron. De definitieve beslissing over de opvolging van Jan Briers laat zo nog altijd op zich wachten.

Lees verder

Raad van State vernietigt radiofrequentieplan Sven Gatz

De Raad van State heeft het radiofrequentieplan van de Vlaamse regering vernietigd, meldt Belga.

Lees verder

'Laat Doel herleven, maar niet te snel'

De operatie 'Red Doel' is op goede weg. Vraag is nu: hoe het vervallen en half afgebroken dorp nieuw leven inpompen? Overhaast de schop in de grond steken om snel de schandvlek uit te wissen is uit den boze, vindt Joris van Reusel, docent architectuur en een van de bezielers van actiegroep Doelland.

Lees verder

Franse president noemt Belgische keuze voor F-35 'in strijd met Europese belangen'

De Franse president Emmanuel Macron is ontstemd over de beslissing van de Belgische regering om gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij aan te schaffen.

Lees verder

Zou jij reageren op seksisme?

Via een campagne met verschillende verborgen camera's ging Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) na of toevallige voorbijgangers in Brussel zouden reageren op seksisme en seksuele intimidatie.

Lees verder

Voetballer Fabien Camus vrij onder voorwaarden

De raadkamer in Tongeren heeft vrijdag besloten voetballer Fabien Camus vrij te laten onder voorwaarden, mits betaling van een borgsom.

Lees verder

'De F-35 zal zeker een terugverdieneffect hebben, maar dit lijkt wel wishful thinking'
U wist het al vier jaar, maar nu is het officieel. Het wordt de F-35. De Lightning-II, voor de volledigheid. De nieuwe gevechtsvliegtuigen van het Belgisch leger die de F-16's moeten opvolgen, zullen geleverd worden door de Amerikaanse producent Lockheed Martin. En niet door een Europese producent. Lopen we zo aan het handje van Donald Trump of is het gewoon de beste keuze? Peter De Lobel heeft het antwoord.
Lees verder

'Wij, bagagisten, staan onderaan de luchtvaartketen'

Voor 25 euro naar Barcelona vliegen: de bagageafhandelaars dragen de gevolgen. En dus staken ze. Alweer. 'Een waterdicht akkoord met Aviapartner is lek als een zeef.'

Lees verder

Gesprekken in Gent worden komende week hervat: met vier partijen aan tafel

Na een week radiostilte hebben het kartel Groen/SP.A, Open VLD en CD&V vrijdag laten weten dat de gesprekken om tot een coalitie te komen volgende week dinsdag weer worden opgestart.

Lees verder

Doorbraak in Oostende? SP.A ontkent voor oppositie te kiezen

Is er twaalf dagen na de gemeenteraadsverkiezingen eindelijk een doorbraak in de coalitiebesprekingen in Oostende? Het Laatste Nieuws verwijst naar een uitgelekte mail waaruit zou blijken dat SP.A ervoor kiest de komende zes jaar in de oppositie te zetelen. Een woordvoerder van voorzitter John Crombez ontkent dat formeel aan de redactie van Het Nieuwsblad.

Lees verder

Chimpansees kunnen ons meer vertellen over de impact van de wintertijd
Dit weekend zetten wij de klok terug op wintertijd. Wat de impact daarvan is op ons slaapgedrag? Dat leren we misschien wel dankzij een onderzoek van de Zoo van Antwerpen naar de nachtelijke activiteiten van de chimpansee.
Lees verder

'Samenwerking tussen Open VLD en Vlaams Belanger in Grimbergen is onmogelijk'

De statutaire commissie van Open VLD oordeelt dat de lokale afdeling in Grimbergen onmogelijk kan samenwerken met de lijst Vernieuwing omdat één van de verkozenen actief is bij Vlaams Belang.

Lees verder

Twee lichamen aangetroffen bij woningbrand in Deurne

In een woning in de Jan de Cordesstraat in Deurne zijn vrijdagavond twee lichamen aangetroffen. De brandweer was ter plaatse gestuurd voor een kamerbrand waarbij een zetel in brand stond. Volgens de politie is het echter niet zeker dat de slachtoffers stierven bij de brand.

Lees verder

De Wever nodigt vier partijen opnieuw uit

Antwerps burgemeester Bart De Wever wil tijdens de herfstvakantie opnieuw aan tafel met Open VLD, CD&V, SP.A en Groen. Dat verklaarde hij een lang gesprek met Groen, het laatste van een tweede gespreksronde. Voor Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien is er echter nog steeds 'een hemelsbreed verschil' en zit de informatieronde erop.

Lees verder

Trein tot een halfuur vertraging? Geen terugbetaling
Volgens de voorlopige beheersovereenkomst van de NMBS zouden vertragingen tot een half uur reizigers geen compensatie meer opleveren.
Lees verder

Weekend brengt buiig en fris herfstweer

Zaterdag wordt het wisselvallig met in het westen intense buien met mogelijk onweer. In het oosten van het land is het de meeste tijd droog met ook meer opklaringen. De maxima liggen tussen 5 graden in Hoog- België en 10 graden aan zee.

Lees verder

Overheid lanceert website voor mensen met atypische geslachtskenmerken
Mensen die met atypische geslachtskenmerken geboren zijn, hebben bovenal nood aan informatie zonder vooroordelen en taboes. Daarvoor kunnen ze voortaan terecht op een website. Experts pleiten voor minstens twee expertisecentra.
Lees verder

Open VLD en Groen bereiken akkoord voor verdere onderhandelingen in Oostende

Bart Tommelein (Open VLD) en Wouter De Vriendt (Groen) hebben een nota opgesteld die de basis moet vormen voor verder inhoudelijk overleg met CD&V en N-VA. Daarmee lijkt een coalitie zonder de SP.A van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte in de maak.

Lees verder