Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 oktober 2018

Een vaccin bestellen bij GlaxoSmithKline? Dat is dan twee jaar geduld, a.u.b.

Een vaccin bestellen bij GlaxoSmithKline? Dat is dan twee jaar geduld, a.u.b.
Polio, kinkhoest, tetanus, rubella... Dat u deze ziektes níét hebt gehad, komt wellicht omdat u een van de vele vaccins die GlaxoSmithKline produceert als kind heeft gekregen. Voor het eerst opent de vaccinreus de deuren, om alle misvattingen erover de wereld uit te helpen. "Mensen denken dat wij in een-twee-drie een dosis bereiden. Niets is minder waar."
Lees verder

Vuistslagen, afpersing, opgesloten in koude cel: een op de vier transitmigranten ervaart politiegeweld
In een bevraging van Dokters van de Wereld zegt een op de vier transitmigranten te maken te krijgen met politiegeweld. De klachten zijn divers, van fysiek geweld tijdens de aanhouding en mensonwaardige opsluiting, tot bezittingen die niet worden terugbezorgd. "Ze sloegen me met de handboeien", getuigt een Soedanees in het Maximiliaanpark.
Lees verder

Kwaliteitslabels voor ziekenhuizen: Heilige Graal of onnodige rompslomp?
In het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) staan de zenuwen hoog gespannen. Alles doen ze er daar aan om een felbegeerd internationaal kwaliteitslabel binnen te halen. Dure, onnodige administratieve rompslomp volgens critici. "Nonsens. Ik zou niet graag de patiënt zijn van een arts van wie de papieren niet in orde zijn."
Lees verder

Middenvakrijders blijven grootste ergernis in het verkeer
Automobilisten ergeren zich op de autosnelweg vooral aan middenvaksrijders. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) bij 603 Vlaamse autobestuurders.
Lees verder

Kinderbijslag maakt plaats voor Groeipakket
De kinderbijslag verdwijnt. Vanaf 1 januari krijgt ieder kind in Vlaanderen een 'Groeipakket' op maat. Elk kind krijgt daarin hetzelfde 'Startbedrag' en maandelijks 'Basisbedrag'. Nieuw zijn de Kinderopvangtoeslag en Kleutertoeslag.
Lees verder

Mooie nazomer is voorbij: komende week gevoelig kouder, kans op sneeuw in Ardennen
Na een zeer aangename nazomer nemen de temperaturen binnenkort dan toch een duik. Vanaf eind deze week wordt het gevoelig kouder. 
Lees verder

België spil van Nigeriaanse kinderprostitutie: "We weten van meisjes die voor 5 euro seks hebben"
Uit een rapport van Myria, het Federaal Migratiecentrum, blijkt dat België binnen Europa is uitgegroeid tot de belangrijkste draaischijf voor Nigeriaanse prostitutienetwerken met minderjarige meisjes. "We weten van meisjes die zelfs voor 5 euro seks hebben met een klant", zegt Franz Manuel Vandelook van de cel Mensenhandel.
Lees verder

Stelling stort in vlak bij station Antwerpen: "Vermijd omgeving"
In de buurt van het station van Antwerpen, in de Pelikaanstraat, is vanochtend een stelling in elkaar gestort. Het is nog niet bekend of er gewonden of slachtoffers zijn. De politie heeft de straat afgesloten. 
Lees verder

E313 richting Antwerpen volledig versperd na botsing met vier vrachtwagens
De E313 richting Antwerpen in Ranst is sinds 10.10 uur volledig versperd na een botsing met vier vrachtwagens. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum, dat aanraadt de snelweg te vermijden. Het Verkeerscentrum kan nog niet zeggen wanneer de situatie opgelost zal zijn.
Lees verder

Zeg nooit meer kindergeld, maar wel groeipakket. Dit is alles wat je moet weten over de nieuwe tarieven
De kinderbijslag verdwijnt. Vanaf 1 januari krijgt ieder kind in Vlaanderen een 'Groeipakket' op maat. Elk kind krijgt daarin hetzelfde 'Startbedrag' en maandelijks 'Basisbedrag'. Meer gezinnen met een laag inkomen zullen ook een Sociale Toeslag ontvangen. Nieuw zijn de Kinderopvangtoeslag en Kleutertoeslag. Die moet ouders stimuleren gebruik te maken van opvang en kleuteronderwijs. Bedoeling is elk kind optimaal de kans te geven zich te ontwikkelen. 
Lees verder

Brussels parket opent 7 dossiers rond politiegeweld tegen transmigranten
Het Brusselse parket heeft 7 opsporingsonderzoeken geopend naar mogelijke misbruiken of geweld door de politie tegenover transmigranten. Dat meldt het Brusselse parket in reactie op een rapport van de ngo Dokters van de Wereld, waarin gesteld wordt dat een kwart van de transmigranten in België politiegeweld ondergaat. 
Lees verder

Hoorzitting F-16's schiet naast het doel: "Was dit om te lachen?"
De parlementaire hoorzitting over de vervanging van de F-16's is op niets uitgedraaid. Omdat de federale regering pas donderdag officieel beslist, kon er vandaag alleen wat algemene informatie worden gegeven over de aankoop.
Lees verder

Drie nieuwe monniken in abdij Westmalle dankzij 'probeerdagen'
De probeerdagen in de abdij van Westmalle waren uiterst succesvol: drie mannen zijn als novice ingekleed. Volgend jaar komt er een vervolg.
Lees verder

Binnenkort digitale vingerafdrukken op identiteitskaart
De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft het licht op groen gezet voor het wetsontwerp van minister Jan Jambon dat digitale vingerafdrukken toevoegt aan de identiteitskaart.
Lees verder

Vanaf 2021 geen plastic rietjes meer
Het Europees parlement heeft een verbod goedgekeurd op de meest vervuilende plastic wegwerpartikelen. Ten vroegste vanaf 2021 zijn rietjes, zakjes, oorstokjes en wegwerpbestek verboden, als ook de meeste lidstaten akkoord gaan.
Lees verder

De hitte wijkt, de droogte blijft (tenzij het nu begint te regenen)
De zomer van 2018 werd geteisterd door hitte en droogte. Die laatste laat ons ook nu niet los, of er straks een bui valt of niet. Mogelijk stevenen we af op een van de droogste jaren sinds het begin van de metingen.
Lees verder

Identiteitsstrijd verdeelt de klassen in Roeselare: "Leerlingen kritisch maken mag hier niet meer"
In Roeselare is een ware identiteitsstrijd losgebarsten over hervormingen die middelbare scholen nauwer moeten doen samenwerken. Leerlingen kwamen massaal de straat op, al lijken ze een speelbal van de echte gladiatoren: leerkrachten, directie en N-VA. 
Lees verder

Onderbemand Brussels parket klasseert 1.700 dossiers: "Extra mankracht vrijmaken voor zware misdrijven"
Het parket van Brussel is van plan gedurende een tot twee maanden een hele reeks lichtere misdrijven niet te behandelen. Dat zeggen gerechtelijke bronnen. Dat schrijven L'Echo en De Tijd vandaag.
Lees verder

Parket onderzoekt politiegeweld tegen transitmigranten
Het Brusselse parket heeft zeven vooronderzoeken geopend naar mogelijke misbruiken of geweld door de politie tegenover transitmigranten. Dat meldt het Brusselse parket in reactie op het rapport van de ngo Dokters van de Wereld, waarover De Morgen gisteren berichtte.
Lees verder

Eliane Liekendael (90), bekend van het 'spaghetti-arrest', overleden
Eliane Liekendael (90)  is overleden. Dat meldt L'Echo. Liekendael was de eerste vrouw die opklom tot de top van de Belgische magistratuur. Ze speelde onder meer een belangrijke rol in de affaire-Dutroux en in de zaak Agusta-Dassault. 
Lees verder