Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 oktober 2018

Ecolo/Groen: "Stad Brussel moet voortouw nemen en humaan onthaal voor migranten organiseren"

Ecolo/Groen: "Stad Brussel moet voortouw nemen en humaan onthaal voor migranten organiseren"
Ecolo/Groen trekt in Brussel met een duidelijk plan voor het Maximiliaanpark naar de verkiezingen: een humaan onthaal voor migranten, om de groene ruimte te laten herademen.
Lees verder

Gezin moet weg uit Antwerpse sociale huurwoning omdat het al jaren een huis heeft in Turkije
In Antwerpen wordt een gezin uit zijn sociale huurwoning gezet omdat het al jaren een woning in eigendom blijkt te hebben in Turkije. Dat zegt VRT Nieuws en het kabinet van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) bevestigt dat het gezin zijn opzeg heeft gekregen.
Lees verder

Bol.com levert nu ook alcohol aan huis. "Ergerlijk én zorgelijk", reageren verslavingsexperts
Wijn, champagne, bier, whisky, rum, gin. Webwinkel bol.com heeft z'n assortiment fors uitgebreid met liefst 3.000 alcoholische drankjes. Die staan gewoon tussen het speelgoed en de cadeauartikelen. "Ergerlijk", vinden verslavingsexperts. "De drempel om alcohol te drinken wordt zo wel heel laag - zeker voor jongeren."
Lees verder

Uitgewezen crimineel Rustemi zal Belgische straf in Albanië uitzitten
De Albanese crimineel Safat Rustemi zal minstens negen jaar gevangenisstraf die hij in ons land opliep in Albanië uitzitten. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag gezegd in de commissie Justitie van de Kamer. Albanië heeft geen uitleveringsverdrag met België. 
Lees verder

Het broodje aap bestaat echt: invoer van illegaal vlees in België amper bestraft
Elk jaar zou er in Zaventem meer dan 100.000 kilo 'broussevlees' aankomen. Het Eén-programma Pano onderzocht de hele keten en ging op apenjacht. Conclusie: België vervolgt de illegale invoer van broussevlees amper of niet, met ernstige gevolgen. 
Lees verder

Vader van Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken schreef zelf rapporten over zijn zoon
De vader van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken schreef als rijkswachter zelf rapporten over zijn zoon. Dat blijkt uit Iedereen kiest, het verkiezingsprogramma van de VRT.
Lees verder

Politie gaat staken uit protest tegen "onveilig" opvangcentrum transmigranten
De politievakbonden gaan staken uit protest tegen de onveilige omstandigheden waarin de politie moet werken in het recent geopende centrum voor transmigranten in Steenokkerzeel. Een overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft niets opgeleverd, zegt Mario Thys (NSPV) aan Bruzz.
Lees verder

Bracke aan Termont: "De burgemeester kent jan en alleman bij WoninGent"
"WoninGent, dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. De burgemeester kent daar jan en alleman." Dat zei N-VA-gemeenteraadslid in Gent Siegfried Bracke (N-VA) vanavond in het verkiezingsprogramma 'Iedereen kiest' op Eén. 
Lees verder

Brandende auto met lijk erin aangetroffen in Antwerpse haven
Aan de Sloepenweg in Antwerpen, in de haven, is deze nacht een brandend voertuig aangetroffen met een lijk erin. Dat bevestigt een woordvoerder van de Antwerpse politie. Vermoed wordt dat de inzittende reeds overleden was voor het vuur ontstond, maar verder onderzoek moet dat uitwijzen.
Lees verder

"Huis-aan-huiscontrole voor elke sociale woning"
De socialewoningmaatschappijen in Vlaanderen voeren een diepgaande kwaliteitscontrole van hun 155.000 woningen. Elk huis krijgt tegen volgend jaar een individueel inspectiebezoek. Dat moet wantoestanden zoals in Gent vermijden, schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Historicus Koen Aerts: "Ontzie kinderen van collaborateurs, hen treft nooit schuld"
Kinderen van collaborateurs werden hard en lang onderdrukt, zo klinkt het in sommige kringen. In zijn nieuw boek ontkracht historicus Koen Aerts (UGent) die mythe. 'De repressie een anti-Vlaamse maatregel? Onzin.'
Lees verder

Eén op de drie gedetineerden gebruikt drugs in de gevangenis
Een derde van alle ­gedetineerden in de Vlaamse gevangenissen gebruikt daar drugs. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Opvallend: zes procent van de gevangenen die vóór hun opsluiting geen drugs gebruikten, kwam er in de cel wel mee in contact én ­gebruikte ze ook.
Lees verder

Commissariaat verwerpt asielaanvraag van moordenaar Belgische para's in Rwanda
Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) heeft maandag de asielaanvraag verworpen van Bernard Ntuyahaga. Dat meldt La Dernière Heure vandaag. De Rwandees werd in 2007 door het hof van assisen tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994.
Lees verder

Chemisch lek na ontploffing in Tessenderlo: "Hou ramen en deuren dicht"
Door een groot lek bij het chemisch bedrijf Vynova in het Limburgse Tessenderlo is vanochtend de gemeentelijke fase van het rampenplan van kracht in de gemeente. 
Lees verder

Overheid lanceert digitale brievenbus eBox
De overheid lanceert donderdag een campagne om de eBox aan te prijzen. Dat is een digitale brievenbus waar de burger al zijn digitale overheidsdocumenten kan verzamelen.
Lees verder

Meer dan een kwart van de Brusselse woningen is overbewoond
In Brussel is meer dan een kwart van de woningen overbewoond, en dat in alle categorieën en groottes van woongelegenheden. Dat blijkt uit een enquête van het Observatiecentrum van de huurprijzen van de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij), waarover La Libre Belgique en La Dernière Heure de voorbije dagen berichtten. 
Lees verder

Termont niet te spreken over station: "Komende eeuw gaan we met een half afgewerkt Gent Sint-Pieters zitten"
De werken aan het station Gent Sint-Pieters zullen nog een jaar langer stilliggen omdat de NMBS nog een aannemer zoekt. Bovendien zal het eindresultaat door besparingen maar een lightversie zijn van de oorspronkelijke plannen, tot onvrede van de Gentse gemeenteraad.
Lees verder

Renovatiewerken aan daken musea Jubelpark eindelijk in de startblokken
Eind deze maand starten in het Brusselse Jubelpark eindelijk de renovatiewerken aan de daken van drie musea: het Museum Kunst en Geschiedenis, Autoworld en het Legermuseum. Het gigantische werk beslaat 31.000 vierkante meter en zal, als alles volgens planning verloopt, eind 2022 rond zijn. Met de renovatie is 21 miljoen euro gemoeid.
Lees verder

Brusselse arbeidshof schort zittingen op bij gebrek aan werkingsmiddelen
Het Brusselse arbeidshof ziet zich genoodzaakt een deel van zijn zittingen op te schorten bij gebrek aan werkingsmiddelen. Dat meldt het hof in een persmededeling. 
Lees verder

"Wij kunnen heel veel leren van moslimjongeren"
"Mag het iets meer zijn?" Een vraag die gemeengoed is in Vlaamse slagerijen, en nu ook de titel is van een nieuw boek van germanist en Vaticaankenner Tom Zwaenepoel. Hij sprak met honderden jongeren en jongvolwassenen over hun dromen en idealen, en over welke rol religie nog kan spelen in hun leven. "Als je toegeeft dat je bidt of elke zondag naar de mis gaat, word je het mikpunt van spot."
Lees verder