Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 oktober 2018

de Bib: Gesloten op 1 en 2 november

Gesloten op 1 en 2 november

Op zaterdag wel gewoon weer open.

Allerheiligen2018

Lees verder

Digidokter: Digitaal voorlezen
In het kader van de Voorleesweek van 17 tot 25 november laat Digidokter-van-dienst Sandrien Noppen je kennismaken met de mogelijkheden van digitaal voorlezen. Tijdens de Voorleesweek wordt er in heel Vlaanderen voorgelezen aan jong en oud. In deze Digidokter-sessie wil de Bib ouders, grootouders, juffen of grote zussen tonen dat je ook digitaal kan voorlezen […]
Lees verder

Voordracht over poolreiziger Knud Rasmussen

'Witte eskimo', een biografie van Stephen R. Bown over Knud Rasmussen, verscheen in 2017. De vertaler van het boek - Joris Capenberghs - komt in  de bib op 8 november, om 20u, vertellen over het boeiende leven van de poolreiziger. Hij verbreedt het thema ook tot meer actuele vragen over het Noordpoolgebeid en de effecten op de hele planeet.

Knud Rasmussen (1879-1933) reisde als eerste op honden-sleden van Groenland naar Alaska. Hij was opgegroeid in Groenland en kende de Inuit-gebruiken. Op zijn reizen in de Arctis onderzocht hij niet alleen de zichtbare wereld van sneeuw en ijs maar ook die van ziel en geest.
 
De toegang is gratis maar graag vooraf reserveren.
Lees verder

Bib your Friday Special – Belgian National Brass Quintet

Vrijdag aanstaande, 26 oktober, heeft de tweede "Bib your Friday"–in- feestmodus plaats. De vorige editie met pianist Liebrecht Vanbeckevoort was een voltreffer. Deze keer staan de koperblazers in de picture. Onder de kopers rekenen we de trompet, cornet, bugel, trombone, hoorn,  bariton, tenortuba of euphonium en bastuba. Even een kort fragment om de klankkleur voor te stellen:

Jonge en veelbelovende talenten van de muziekacademie 'GA voor Kunst' nemen het voortouw en starten om 17u30 met fijne muziek van onder andere Limburger Kevin Houben (tevens leerkracht aan de academie), Verdi, Händel  en John Williams. Samen met het Belgian National Brass Quintet brengen ze aansluitend 'Academic Blues' van Ward Opsteyn.

Ook koperblazers kunnen vele genres aan. Hier horen we bijvoorbeeld een mooie bewerking van 'Hallelujah' van Leonard Cohen.

Om 18u start het  Belgian National Brass Quintet.  Leo Wouters, Ward Opsteyn, Anthony Devriendt, Guido Liveyns en Jozef Mathessen spelen allemaal in het Belgian National Orchestra, het vroegere Nationaal Orkest van België. Maar ze spelen ook in kamermuziekensembles, onder andere in dit kwintet.  Zij brengen een gevarieerd programma van barokmuziek tot hedendaagse muziek.

 

Ik wil u nog even het volgend zootje ongeregeld voorstellen: Mnozil Brass. Het zijn allen koperblazers maar tegelijk ook geweldige comedians. Je moet ze zeker eens googelen, ze zijn bij wijlen hilarisch. In volgend fragment tonen ze vooral hun muzikale virtuositeit met een bewerking van 'Gnossienne nr. 1' van Erik Satie.

En omdat ik er geen genoeg van kan krijgen… Queen op z'n Mnozils.

Dus afspraak voor een kopermomentje op 26 oktober om 17u30 in onze bib. Gratis inkom. Tot dan!

(pr)

Lees verder

DVD aanwinsten oktober/november
uitleenbaar vanaf vrijdag 26 oktober
Lees verder