Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 12 oktober 2018

de Bib: Film in de Bib: Frantz

Film in de Bib: Frantz
Regie: François Ozon (Frankrijk, 2016 – 109 minuten) Met: Pierre Niney en Paula Beer Nederlands ondertiteld 'Frantz', in de Bib te bekijken in het kader van de herdenking van het einde van WO I, speelt zich af in 1919. Anna is een jonge Duitse vrouw die rouwt om de dood van haar verloofde. Hij kwam […]
Lees verder

4/12 Leesclub: “De vrouw met het rode haar”
Op 4/12 komt onze leesclub samen om te lezen en te praten over een boek van nobelprijswinnaar Orhan Pamuk.
Lees verder

Mahler : Kindertotenlieder

Toen ik zo'n achtduizend dagen geleden startte in de muziekafdeling was ik zo gefortuneerd om te mogen samenwerken met collega M.L.  Zonder een gids of mentor te willen zijn, maakte ze me wegwijs binnen de klassiek, ze zei simpelweg 'Je zou hier eens naar moeten luisteren' of 'Ken je dit?' en overhandigde me dan een cd.  Soms vertelde ze  er een verhaal of een anekdote bij met een souplesse die verraadde dat haar op ervaring berustte kennis heel gevoelsmatig was ingekleurd.  En dat beviel me uitstekend.  Dezelfde avond nog, terwijl dromen zich via sluipwegen naar slaapkamers haastten, drukte ik de powerknop van de stereo in,  schoof de cd in de lade, om vervolgens de koptelefoon als een kroon op mijn hoofd te plaatsen.   Als het me niet beviel vroeg ik me meewarig af wat ik gemist had, maar dat kwam maar een enkele keer voor.  Meestal was het raak.  De ' Kindertotenlieder ' van Gustav Mahler was niet alleen raak, het was een blikseminslag.

Friedrich Rückert schreef een cyclus van maar liefst 428 gedichten onder de titel 'Kindertotenlieder' waarin hij zijn persoonlijke ervaring met de dood van twee van zijn kinderen verwerkte.  De liedercyclus  – voor zangstem en symfonieorkest – van componist Gustav Mahler bevat vijf van deze gedichten. Ook voor Mahler was het een verwerking van traumatische jeugdherinneringen: in een tijd waarin het niet ongebruikelijk was dat kinderen al in het eerste levensjaar stierven verloor Mahler acht van zijn broertjes en zusjes.  In 1901 componeerde hij het eerste, derde en vierde lied.  In 1904 – twee weken na de geboorte van zijn tweede kind Maria – voltooide hij de cyclus. Alma, zijn vrouw, vond het onbegrijpelijk dat hij het lot zo tartte. In 1907 stierf Maria aan hersenvliesontsteking.

De liederen zijn een rouwproces, een verzoening, een verlossing.  Je hoort het in de muziek én in de laatste zinnen van het 4de lied "Sie sind uns nur vorausgegangen/und werden nicht wieder nach haus verlangen!/Wir holen sie ein auf jenen hoh'n/im sonnenschein! Der tag is schön auf jenen hoh'n!"

Ook in het 5de en laatste lied, dat nochtans stormachtig begint, heerst er op het eind berusting: "Sie ruh'n wie in der mutter haus".  De mimiek en beleving van Thomas Hampson doorheen het lied  spreken boekdelen.

Reserveer een klein halfuurtje van uw kostbare tijd voor dit meesterwerk, schuif de wereld even terzijde, stop het in de dichtstbijzijnde lade, neem de tekst ter hand en …

(as)

ps : Met dank aan Mia want ze gaf me "A thing of beauty is a joy forever".

Lees verder

Coderdojo 20 oktober

Foto op website

Zaterdag 20 oktober om 9u30 in GC De Mena, 3e verdieping.

Inschrijven is nodig.

Meer…

Lees verder

Wenskaarten maken met handletteren, ecoline en rubber stamp
In deze creatieve "hands-on"-workshop maak je zelf jouw (wens)kaartjes met waterverf, ecoline, handletteren en rubber stamp. Je kiest een "catchy" quote, zoekt een zwierig lettertype en zet je letters kracht bij met speelse, kleurrijke illustraties. Zo heb je voor de feestdagen een origineel kaartje om jouw wensen met iedereen te delen.


Wil je er graag bij zijn? Reserveer je plaats via de bibliotheek.

Praktische info: 

Wanneer:
Donderdag 29 november, 6 en 13 december
van 19 tot 21 uur

Locatie:
De Poort
Markt 27, Wetteren

Prijs:
€30
€ 7,5 (kansentarief Uitpas)

Info & reserveren:
09 369 26 78
bibliotheek@wetteren.be
www.bibliotheekwetteren.be

Lees verder