Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 29 september 2018

Zuhal Demir en Wim Dries nek aan nek naar Genkse stembusgang

Zuhal Demir en Wim Dries nek aan nek naar Genkse stembusgang

De verkiezingen in Genk worden een tweestrijd tussen zittend burgemeester Wim Dries (CD&V) en zijn grote uitdager, staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). De peiling geeft Demir een licht voordeel, maar daar wil niemand zich op vastpinnen. "De vorige keer schatten de peilingen Wim Dries ook veel te laag in", zegt professor Politieke Wetenschappen Johan Ackaert (UHasselt).

Lees verder

N-VA zwaar in het verlies, Vlaams Belang profiteert van chaos

De perikelen binnen de Turnhoutse stadspolitiek van de laatste jaren laten hun sporen na. Volgens onze peiling wordt Vlaams Belang de grootste, terwijl N-VA zware klappen krijgt. Daarnaast blijkt een heuse versnippering. Geen enkele partij kan écht de leiding claimen.

Lees verder

De fauw op kop, exit Landuyt dreigt

Als de Bruggelingen nu naar de stembus zouden trekken, wordt CD&V afgetekend de grootste partij. Dat blijkt uit een peiling van Het Nieuwsblad. Het SP.A van burgemeester Landuyt krijgt rake klappen, N-VA maakt zijn uitdagersrol voorlopig niet waar.

Lees verder

Stadslijst zou alleen kunnen besturen dankzij monsterscore

Mechels burgemeester Bart Somers heeft zicht op een absolute meerderheid in de gemeenteraad. Onze peiling voorspelt dat maar liefst 46,2 procent van de kiezers zich achter de Stadslijst zal scharen. Die score zou het kartel 23 zetels opleveren, voldoende om alleen te besturen.

Lees verder

Na schandalen in Hasselt: bestuur verliest, N-VA is niet incontournable

Het was woelig in de Hasseltse politiek de voorbije zes jaar. De HaZoDi-affaire kent nog altijd uitlopers. Burgemeester Hilde Claes (SP.A) verloor haar sjerp na een geval van belangenvermenging. CD&V nam de leiding over in het stadsbestuur. Maar het is nog lang niet zeker dat N-VA-lijsttrekker Steven Vandeput daarvan kan profiteren. De grootste is hij wel, incontournable niet.

Lees verder

Moeder en dochter nemen deel aan verkiezingen...op verschillende lijsten: "En toch maken we niet meer ruzie dan anders"

Bij de familie De Bock in Bogaarden worden de gemeenteraadsverkiezingen met meer dan gewone interesse gevolgd. Twee gezinsleden komen op, elk voor een andere partij: mama Mich voor CD&V, dochter Stefanie voor Groen.

Lees verder

Belleman Wim Beeckmans kiest voor Forza Azura

Wim Beeckmans, vooral gekend als de belleman van Gooik, zorgt voor een politieke verrassing in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Hij komt op bij de liberale Forza Azura. De partij maakte bekend met negen kandidaten op te komen waarvan Wim Beeckmans op de achtste plaats staat.

Lees verder

Maikel (18) neemt deel aan gemeenteraadsverkiezingen, maar zijn grootste uitdaging wacht al dag voor stembusgang

Het leven van Maikel Van Eylen had de voorbije maanden veel weg van een emotionele rollercoaster: de 17-jarige ondernemer uit Vilvoorde was er helemaal klaar voor om als jongste politicus op te komen voor CD&V. Tot dokters bij hem een agressieve kanker vaststelden.

Lees verder

Verkiezingsdebat licht tip van sluier over volgende bestuursploeg

Het kan in Ronse alle kanten uitgaan bij de vorming van een nieuwe bestuursploeg na de verkiezingen. Dat bleek tijdens het laatste debat voor 14 oktober.

Lees verder

Halfnaakt op de affiche
N-VA Zulte pakt uit met een opvallend verkiezingsdoek. "Bij het opstellen van ons programma vonden we dat onze gemeente een goed financieel beleid voert. De Zultenaar weet hier echter heel weinig van. Dit is iets waar we verandering in willen brengen vanaf 2019", legt Nicolas Cuypers, derde op de lijst, uit. "Op zich is financieel beleid niet echt een sexy onderwerp, maar binnen het bestuur vond men wel dat dit een belangrijk punt was waarmee we ons konden profileren ten opzichte van de andere partijen."
Lees verder

Nieuwe dynastie in de maak: vader Paul stopt met politiek, zoon Stefaan is voor het eerst kandidaat

Schepen Paul Van Den Eynde (76) zet na dertig jaar een punt achter zijn lokale politieke loopbaan. Zijn zoon Stefaan (54) ruikt nu zijn kans en is voor het eerst kandidaat op lijst 1785 van Maggie De Block.

Lees verder

Vlaanderen ligt vol 'moordstrookjes'
25 centimeter. Die afstand legt Vlaanderen op als het absolute minimum tussen een aanliggend fietspad en het voorbijrazende verkeer. 96 procent voldoet niet aan die voorwaarde. 'Dit zijn geen slachtoffers van een jammerlijk ongeval, maar van een systeemfout.'
Lees verder

Droog maar bewolkt weekend

Het is zaterdag vaak wel zonnig, maar we krijgen soms ook hoge sluierwolken. Het kwik stijgt in Hoog-België tot 11 à 12 graden, elders tot 15 of 16 graden.

Lees verder

'Kwart van jongeren in risicogroep voor zelfdoding'

In Vlaanderen bevinden 125.000 jongeren - ofwel een op de vier - zich in een risicogroep voor zelfdoding. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een wetenschappelijke test die de Vlaamse overheid liet ontwikkelen, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Lees verder

Groen: 'Na gemeenteraadsverkiezingen in meer steden mobiliteitsplannen uitrollen'

De resultaten van Curieuzeneuzen doen Groen besluiten dat de gemeenteraadsverkiezingen een kantelpunt voor gezonde lucht moeten worden. 'Tegen 2024 moet het aantal doden door luchtvervuiling halveren', stelt partijvoorzitster Meyrem Almaci in een persbericht.

Lees verder

'Tegen het ultieme kwaad kun je niet zoveel beginnen'
Ze was een jonge criminologe toen ze in 1997 bij Child Focus begon, vandaag staat ze aan het hoofd van de organisatie en blijft ze, ondanks alles, geloven in meer solidariteit en de kracht van een warme maatschappij. 'Zelfs de meest monsterlijke mens is nog een mens.'
Lees verder

Blijven ademen. En fietsen. Dit zijn de lessen van CurieuzeNeuzen
CurieuzeNeuzen heeft Vlaanderen kleur doen bekennen: van blauw over rood tot zwart en zowat alles daartussenin. Maar wat moet u daar nu van denken? Mag u opgelucht ademhalen als u aan een groene stip woont? Moet u panikeren als dat niet zo is? Waar is de blootstelling aan verkeersvervuiling het grootst? Wat als u bijvoorbeeld aan een oranje stip woont en aan een rode stip werkt, maar wel in oase van blauwe stippen gaat joggen? Waar is de verkeersvervuiling het ergst? Waar is de lucht het schoonst? Vragen voor journaliste Ine Renson en wetenschappers Filip Meysman (UAntwerpen), Evi Dons (UHasselt) en Luc Int Panis (VITO).
Lees verder

'Volgende Antwerpse stadsbestuur moet van luchtkwaliteit een prioriteit maken'

In Antwerpen is de luchtkwaliteit ondermaats tot barslecht, blijkt uit de resultaten van CurieuzeNeuzen. Dat weekt heel wat reacties los in de Scheldestad.

Lees verder

Watteeuw: 'Circulatieplan ook buiten stadsring uitrollen'

In de resultaten van het burgeronderzoek naar luchtvervuiling ziet de Gentse schepen van mobiliteit, Filip Watteeuw (Groen), opnieuw het bewijs dat het Gentse circulatieplan werkt. 'Maar we moeten nog verder gaan.'

Lees verder

Waarom Brussel een witte vlek is op de kaart van CurieuzeNeuzen

De resultaten van CurieuzeNeuzen brengen aan het licht dat de Europese uitstootnormen in een derde van de Vlaamse gemeenten worden overschreden. Maar waarom werd er niet gemeten in Brussel?

Lees verder