Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 september 2018

Zestien leerlingen, zes leerkrachten: bijzondere nieuwe school voor Brugge

Zestien leerlingen, zes leerkrachten: bijzondere nieuwe school voor Brugge

In Brugge opent vandaag Element, een secundaire school voor jongeren met een normale intelligentie die te kampen krijgen met gedragsproblemen en die emotioneel kwetsbaar zijn.

Lees verder

Michel Lelièvre komt voorlopig niet vrij onder elektronisch toezicht

Michel Lelièvre, die een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit voor zijn aandeel in de zaak-Dutroux, komt voorlopig nog niet vrij onder elektronisch toezicht. Dat meldt RTLinfo maandag.

Lees verder

Priester staat terecht voor schuldig verzuim bij zelfdoding

Een 57-jarige priester uit Brugge heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor schuldig verzuim. Volgens het Openbaar Ministerie zocht hij geen hulp toen een 54-jarige kennis hem duidelijk vertelde over zijn zelfmoordplannen.

Lees verder

Lichaam van avonturier Marc Sluszny gevonden door anonieme duiker

Het lichaam van de Antwerpse avonturier Marc Sluszny is gevonden, zo meldt VTM. Sluszny was vermist sinds eind juni, toen hij was afgedaald in Font Estramar, de diepste onderwatergrot van Europa. De bekende avonturier, auteur en motivational speaker was op 29 juni op 125 meter diepte het contact verloren met zijn Letse duikpartner. Hij kwam nooit boven.

Lees verder

Kris Peeters: 'Uitspraken Bart De Wever zijn not done'

Vicepremier en Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters levert in een tweet kritiek op de uitspraak van burgemeester Bart De Wever. Die zei maandagochtend dat er Antwerpse gemeenteraadsleden zijn die 'op één klik van de georganiseerde misdaad zitten'.

Lees verder

Jordan Lukaku tekent verzet aan tegen veroordelingen voor verkeersovertredingen

Profvoetballer Jordan Lukaku (24) heeft verzet aangetekend tegen twee veroordelingen door de politierechtbank. Volgens het openbaar ministerie is het verzet tegen de vonnissen uit 2016 laattijdig. De linkerflankspeler kreeg onder andere 15 maanden rijverbod, omdat hij zijn rijbewijs niet had ingeleverd.

Lees verder

Francken na lingeriebericht: 'Iedereen doet maar lekker zijn ding'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft voor het eerst gereageerd op zijn ophefmakende Facebookbericht over mannenlingerie. 'Ik wou holebi's helemaal niet viseren', zegt hij tegen VTM Nieuws. Maar excuses komen er niet.

Lees verder

'Voelen ons niet aangesproken door kritiek Bart De Wever'

Katholiek Onderwijs Vlaanderen noemt de kritiek van Bart De Wever aan het adres van de katholieke onderwijskoepel onterecht. 'Onderwijs is te belangrijk: we moeten samen aan de kar trekken', zegt topman Lieven Boeve.

Lees verder

Parket-generaal pleit voor staatssecretaris voor Strafuitvoering

Om het gevoel van straffeloosheid bij de bevolking tegen te gaan, kan de volgende regering best een staatssecretaris voor Strafuitvoering benoemen. Dat stelt het Antwerpse parket-generaal voor in de jaarlijkse toespraak voor de start van het gerechtelijk jaar. 'Het is essentieel dat het vertrouwen van de burger in justitie wordt hersteld.'

Lees verder

Eenzaamheid, oude gebouwen en vreemde straffen: rapporten kritisch voor Vlaamse jeugdinstellingen

Jongeren in gesloten instellingen worden in elke voorziening aan wisselende, vaak erg strikte, regels onderworpen. Die willekeur moet stoppen, zegt Lorin Parys (N-VA).

'Er zijn er die punten aftrekken als jongeren te veel boter smeren op hun boterham.'
Lees verder

Gemeente noteert bijna twintig inbraakpogingen in één nacht tijd

Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag geprobeerd in bijna twintig huizen in te breken in het Zuid-Limburgse Gingelom. Op enkele plaatsen maakten ze juwelen en andere spullen buit.

Lees verder

Regering-Michel begraaft wet op woonstbetredingen
De omstreden wet over huiszoekingen bij illegalen, komt er deze legislatuur niet meer. Ze ligt te gevoelig aan Franstalige kant.
Lees verder

Oppositie: 'Kinderen sluit je niet twee weken op in een isoleercel'

Oppositiepartijen Groen en SP.A zijn geschokt door de pijnpunten die worden aangestipt in het rapport over de Vlaamse jeugdinstellingen. Ze eisen zo snel mogelijk structurele ingrepen.

Lees verder

Joke Devynck: "Geen enkel veilig fietspad van Hofstade naar Aalst"

Actrice en Groen-kandidate Joke Devynck voerde maandagochtend samen met Vlaams Parlementslid Björn Rzoska en de Aalsterse Groen-afdeling actie voor veiliger fietsen in Aalst.

Lees verder

Kortrijk laat inwoners digitaal stemmen oefenen

Zondag 14 oktober stemt iedere Kortrijkzaan voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Zoals de voorgaande twee edities gebeurt dat elektronisch. De stad installeert tien stemcomputers zodat de bevolking alvast kan oefenen. Dat kan in het stadhuis en in de centrale bibliotheek van Kortrijk tijdens de openingsuren (of op afspraak voor groepen). Daarnaast kan je oefenen in de ontmoetingscentra van Aalbeke, Bellegem, Bissegem, Heule, Marke en Rollegem en in de buurtbibliotheek van Kooigem. Voor instellingen bestaat de mogelijkheid om een afspraak te maken via 1777. Een medewerker komt dan langs met een mobiel toestel waarop je de stemprocedure kan oefenen.

Lees verder

Oppositie hekelt slechte staat van fietspaden

Een belangrijk thema van de gemeenteraadsverkiezingen in Waregem wordt fietsveiligheid. Zowel SP.A als N-VA/Open VLD heeft de voorbije dagen acties georganiseerd waarmee ze de slechte staat van de fietspaden hekelen.

Lees verder

IEDEREENBORNEM met elf debutanten naar kiezer

De 27 plaatsen op de gemeentelijst IEDEREENBORNEM werden verdeeld onder kandidaten van SP.A, Beter Bornem, Groen en B!Democratisch en enkele onafhankelijken. De lijst wordt aangevoerd door Jurgen De Maeyer, een van de onafhankelijken.

Lees verder

Tarik Fraihi op lijst van Groen

Lijsttrekkers Els Knoops en Steven Prinsen van Groen Puurs-Sint-Amands zijn klaar met het samenstellen van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen."Wij zijn heel fier op de lijst die we voorstellen", zeggen ze.

Lees verder

Erik Tack (Vlaams Belang) stapt uit politiek

Op het einde van de gemeenteraad van maandag 3 september maakte Erik Tack bekend dat hij stopt met de gemeentepolitiek. Hoe het met zijn partij Vlaams Belang in Ronse verder moet, is niet geweten.

Lees verder

Gemeenteambtenaar op lijst SP.A-Plus

Milieuambtenaar Daniël Jacobs (57) van de gemeente Lummen stelt zich kandidaat op de lijst S.PA-Plus. Opmerkelijk dat een ambtenaar kleur bekent.

Lees verder