Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 27 september 2018

UGent-professoren staken lessen vroegtijdig zodat studenten kunnen betogen tegen Schild & Vrienden

UGent-professoren staken lessen vroegtijdig zodat studenten kunnen betogen tegen Schild & Vrienden
In Gent is een betoging van start gegaan tegen de vertegenwoordiging van Schild & Vrienden-leden aan de organen van de UGent. Zo'n 550 mensen lopen mee. Verschillende professoren verlenen actief steun en hebben hun lessen vroegtijdig beëindigd, zodat hun studenten mee konden betogen.
Lees verder

Zoektocht naar Lam Gods aan Kalandeberg levert niets op
De zoektocht met een scantoestel aan de Kalandeberg in Gent naar een ruimte onder de grond waar het verdwenen paneel de Rechtvaardige Rechters zou kunnen liggen, heeft niets opgeleverd. Dat laat het Gentse parket weten.
Lees verder

Elektriciteitsprijs gisteren verdubbeld: "Electrabel casht op vrees voor stroomtekort"
"Hoewel er op dit moment nog geen sprake is van een stroomtekort, is de elektriciteitsprijs maandag verdubbeld." Dat zegt sp.a-voorzitter John Crombez dinsdagavond. Volgens hem is het dus Electrabel dat, ondanks de kritiek op het onderhoudsbeleid van de stroomproducent, toch langs de kassa passeert.
Lees verder

Electrabel verantwoordelijk stellen voor dreigend stroomtekort? Dat is nog niet zo eenvoudig
Ze zijn al jaren de beste vrienden, maar nu opent minister Marie Christine Marghem (MR) frontaal de aanval op Engie Electrabel, de uitbater van de kerncentrales in Doel en Tihange. Marghem vindt dat het energiebedrijf aansprakelijk is voor de dreigende stroomtekorten. Is dat zo?
Lees verder

Oostendse serieverkrachter na 6 jaar opgepakt in Polen
Het FAST-team van de federale politie, dat jaagt op voortvluchtige criminelen, heeft een 30-jarige man gevat die bij verstek tot 25 jaar veroordeeld was voor de verkrachting van vijf vrouwen in Oostende. De man liep vorige week tegen de lamp in Polen en zit er in de gevangenis. Het gerecht vraagt zijn uitlevering, meldt Het Laatste Nieuws dinsdagavond.
Lees verder

Hoe Safet Rustemi niet alleen België maar ook Albanië op zijn kop zette
Hij doet stof opwaaien als we hem zoeken, en opnieuw nu we hem vinden. Safet Rustemi is niet enkel een gangster, hij is ook de aanstoker van politiek getouwtrek. In België én in Albanië. 
Lees verder

Universiteiten blijven opvallend stil over publicatiedruk
Meer geld voor wetenschappelijk onderzoek, maar nauwelijks een woord over de publicatiedruk. In een gemeenschappelijke verlanglijst voor de volgende Vlaamse regering, die vandaag wordt voorgesteld, blijven de vijf universiteiten voorzichtig.
Lees verder

Acht op tien Infrabel-werknemers statutair benoemd
Acht op tien werknemers bij Infrabel worden statutair aangeworven. Volgens N-VA is dat in strijd met de afspraken van de federale regering. Ze eist actie van minister François Bellot (MR), maar die laat zich niet opjagen.
Lees verder

Nog even genieten: vandaag wordt een droge zonnige dag
Het wordt vandaag opnieuw zonnig met enkel wat hoge wolkensluiers, vooral dan 's ochtends. De maxima liggen tussen 15 en 19 graden, bij een zwakke wind uit zuid tot zuidwest of uit veranderlijke richtingen. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Koningin Paola in ziekenhuis na herseninfarct
Koningin Paola (81) heeft de voorbije nacht een herseninfarct gekregen. Dat meldt de RTBF. Dat gebeurde terwijl ze in Venetië was. De koningin werd naar het ziekenhuis gebracht en wordt later vandaag met spoed gerepatrieerd naar de militaire luchthaven in Melsbroek. Er zijn geen details over haar toestand en de ernst van de situatie.
Lees verder

Bejaarde hond in huis? Dit moet je weten over je senior huisgenoot
Lees verder

Politiemensen voeren actie aan gerechtsgebouwen tegen enkelband moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen
Aan verschillende gerechtsgebouwen hebben zich deze voormiddag politiemensen verzameld, na een oproep van politievakbonden NSPV en VSOA. Ze zijn er niet over te spreken dat Noureddine Cheikhni, een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen, de rest van zijn straf buiten de gevangenis mag uitzitten onder elektronisch toezicht.
Lees verder

Kanaalplan Vilvoorde werkt, maar lijdt onder gebrek aan samenwerking en financiering
Het Kanaalplan Vilvoorde heeft ertoe geleid dat de controles op illegale activiteiten spectaculair zijn toegenomen, maar een aantal tekortkomingen moet nog verholpen worden om van het plan een volwaardig succes te maken. Dat blijkt uit het evaluatierapport van het plan, dat dinsdag in het stadhuis van Vilvoorde werd voorgesteld door burgemeester Hans Bonte (sp.a) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).
Lees verder

Drie Belgische universiteiten bij de beste 200 ter wereld: "Maar opgelet voor de brexit"
Drie Belgische universiteiten hebben een plaats veroverd in de top 200 met beste universiteiten van de wereld: de KU Leuven, de Université Catholique de Louvain (UCL) en de Universiteit Gent. Net als vorig jaar prijkt de universiteit van Oxford aan de top. Onder meer de brexit kan ervoor zorgen dat Europese universiteiten het moeilijker zullen krijgen.
Lees verder

Moslimverenigingen dienen klacht in tegen GAIA wegens racisme: "Deze poging tot intimidatie is er zwaar over"
Vijf moslimverenigingen hebben bij het Brusselse gerecht klacht ingediend tegen dierenrechtenvereniging GAIA. Die zou met haar campagne voor een wettelijk verbod op onverdoofd slachten een inbreuk gepleegd hebben op de antiracismewet. Inmiddels is GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch al verhoord door de Brusselse politie. Dat meldt GAIA zelf in een persbericht. Het Brusselse parket geeft voorlopig geen commentaar over het dossier.
Lees verder

Drie jaar Deliveroo in België: de strijd om de thuisgeleverde sushi is nog niet gestreden
Eind september 2015 maakte Brussel kennis met Deliveroo. Tegen het einde van dit jaar wil het samenwerken met tweeduizend restaurants in elf Belgische steden. Wat zijn de volgende uitdagingen volgens platformexpert Martijn Arets, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht?
Lees verder

Noodcentrales zoeken 36 extra personeelsleden
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakt 1,5 miljoen euro vrij om 36 extra calltakers aan te werven in 2019 voor de 101- en 112-centrales. De centrales, waar alle noodoproepen binnenlopen, kampen met een nijpend personeelstekort. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

Afschakelplan blijft op tafel
In november bestaat het risico dat de stroom uitvalt, zegt netwerkbeheerder Elia in een rapport. Energieminister Marie Christine Marghem (MR) kijkt naar Engie Electrabel om het licht aan te houden.
Lees verder

"Ik parkeerde mijn auto aan het station en bleef de hele voormiddag zitten": deze jongeren doen alsof ze studeren
Elk jaar zien psychologen in het hoger onderwijs studenten die in hun eigen leugens verstrikt zijn geraakt. Terwijl de omgeving een verhaal van schone schijn te horen krijgt, vallen hun studies volledig stil. Maar de bom, die barst onvermijdelijk. "Mezelf graag zien lukt niet meer."
Lees verder

In Temse zijn de kaaien gekaapt met "een geur van vriendjespolitiek"
Het mooiste publieke plekje van Temse is sinds kort in privébezit. Het resultaat van bijzondere toevalligheden en 150.000 euro steun van de gemeente aan een vriend van de schepen van Financiën. "Tja, ik ken die man al van de kleuterklas."
Lees verder