Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 5 september 2018

Tekening gevonden van verloren werk Rubens

Tekening gevonden van verloren werk Rubens

De collectie van het Stadsmuseum in Lier blijkt een tekening te bevatten uit het atelier van Peter Paul Rubens (1577-1640) die gemaakt werd op basis van een portret dat Rubens maakte van de Italiaans markiezin Isabella d'Este.

Lees verder

Proces tegen Michel Van den Brande en zijn bedrijf voor dodelijk arbeidsongeval moet overgedaan worden

Het hof van cassatie heeft dinsdag de veroordeling verbroken die 'The sky is the limit'-deelnemer Michel Van den Brande en zijn bedrijf Kontrimmo hadden opgelopen voor een dodelijk arbeidsongeval dat in 2014 plaatsvond. Het proces moet nu overgedaan worden voor het Brusselse hof van beroep.

Lees verder

Naar het leger? Liever Belg dan Eritreeƫr
Het Afrikaanse Eritrea is van plan om de legerdienst binnenkort aanzienlijk korter te maken. Tot vandaag duurt die officieel 18 maanden maar kan een Eritreeƫr levenslang opgeroepen en naar het front gestuurd worden, tegen een verwaarloosbaar loon. Tien vragen, en antwoorden, rond legerdiensten.
Lees verder

Kinderrechtencommissaris: 'Ook veel positieve verhalen in jeugdinstellingen'

Er zijn enkele 'bijzonder verontrustende situaties' aan het licht gekomen, 'maar de verslagen bevatten ook veel positieve verhalen.' Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen op reageert op de verslaggeving over een rapport over de Vlaamse jeugdinstellingen. 'Dit voorstellen als "vernietigend" is niet ernstig.'

Lees verder

Heibel over rode pennenzakken in Brussel

De Brusselse schepen van Onderwijs Faouzia Hariche (PS) deelde rode pennenzakken uit aan leerlingen van het eerste leerjaar in het lager onderwijs. Oppositiepartij Ecolo verwijt de schepen dat ze verkiezingscampagne voert.

Lees verder

Tweede gezin opgesloten in Steenokkerzeel

Een gezin van zes, een moeder met vijf kinderen, werd opgesloten in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Dat liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten via Twitter.

Lees verder

Change.Brussels: 'Straatparkeren enkel voor bewoners'

Change.Brussels, de burgerbeweging onder leiding van ex-SP.A-schepen Ans Persoons, heeft vanavond haar programma voorgesteld in Brussel. De beweging trekt naar de kiezer met 69 strijdpunten. Het opmerkelijkste voorstel is het verbod op straatparkeren voor bezoekers van Brussel.

Lees verder

Partij EVA moet op zoek naar nieuwe naam

Goed een maand voor de verkiezingen moet EVA (Echt voor Assenede), de nieuwe lijst van oud-gemeenteraadslid Luc Vermeire, op zoek naar een nieuwe naam. Letterwoorden en logo's kunnen op verzoek van nationale partijen beschermd worden. Op die manier kunnen ze niet gebruikt worden door andere lijsten. N-VA vroeg om het letterwoord EVA op de verboden lijst te zetten. EVA staat immers voor Europese Vrije Alliantie, de Europese fractie waar ook N-VA deel van uitmaakt. "Dit is een domper", reageert Vermeire. "Half mei al hadden we onze nieuwe naam bekendgemaakt. Plots verschijnt er in het Staatsblad dat EVA niet meer mag. Dat is natuurlijk veel te laat. Wij zitten met de gebakken peren."

Lees verder

Gemeenteraad door verkiezingen afgeblazen

De Heistse gemeenteraad van september is geannuleerd. De verkiezingen zijn volgens de meerderheid te dichtbij om nog sereen te vergaderen.

Lees verder

Schepen Vrijens samen met zoon naar de kiezer

Ze kunnen niet beiden worden verkozen, maar trekken wel samen naar de kiezer. Schepen en SP.A-lijsttrekker Bertrand Vrijens (54, foto) heeft gisteren zijn lijst voorgesteld. Opvallende naam: zijn zoon Jannes (20).

Lees verder

Burgemeester Olen lichtgewond na aanrijding

Burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V) van Olen, heeft dinsdag lichte verwondingen opgelopen bij een verkeersongeval. De burgervader die met de fiets op weg was naar huis, werd aangereden door een auto.

Lees verder

Jonge accountant trekt liberale lijst 8020 Open

De 26-jarige Alexis Beernaert trekt de kieslijst van de nieuwe liberale lijst 8020 Open in Oostkamp. Alexis is de zoon van ere-gemeenteraadslid Filip Beernaert en speelde in zijn jeugd voetbal bij KDC Ruddervoorde. Hij werkt voor het accountancybedrijf EY en zetelt in de OCMW-raad. Voorts is hij actief als vlaggendrager van de oud-strijders.

Lees verder

Mechelse ouderen dringen aan op progressief seniorenbeleid

Voer een progressief seniorenbeleid. Dat is de boodschap die de leden van de Stedelijke Adviesraad voor Senioren (SARS) aan de Mechelse politici geven voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder

Hier slaat de kieskoorts ongemeen hard toe. "Hij gaf opzettelijk gas en ik moest opzij springen"

De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog ruim een maand veraf, maar de kieskoorts in Meise bereikt nu al een ongeziene hoogte. Roger Heyvaert (LB+) diende bij de politie een klacht in tegen Luc Goeman (PRO Meise-Wolvertem) wegens een vermeende poging tot aanrijding. "Volledig uit de lucht gegrepen", reageert Goeman verbolgen.

Lees verder

PVDA wordt achtervolgd door vandaal die het ook niet zo begrepen heeft op islam en katholieke kerk

Een onbekende heeft maandagnacht in Hasselt een spoor van graffiti achtergelaten vanaf de Spoorwegstraat in Runkst, via de tunnel onder de sporen van het Hasseltse station, het Vlaams Huis en twee garagepoorten tot aan de gebouwen van het bisdom op het Vrijwilligersplein. De dader richtte zich tot de Partij van de Arbeid, de islam en de katholieke kerk. De politie heeft beeldmateriaal van de dader en hoopt die snel te grijpen.

Lees verder

Groen trekt voor het eerst met eigen lijst naar kiezer

De voorbije verkiezingen had Groen telkens enkele afgevaardigden binnen Lijst Burgemeester, maar op 14 oktober trekt de partij voor het eerst met een eigen lijst van zestien kandidaten naar de kiezer.

Lees verder

Schepen Rutger Belsack was maandenlang politiek dakloos, maar kan nu terecht bij SP.A Groen XL. "Ik ben blij dat ik zoveel vrijheid krijg"

Schepen Rutger Belsack trekt in oktober met SP.A Groen XL naar de gemeenteraadsverkiezingen. Met die keuze is het laatste grote politieke verkiezingsmysterie in Ternat opgelost. Belsack krijgt de derde plaats op de lijst.

Lees verder

BBC filmt politieactie in Kruibeke, minstens 18 migranten opgepakt
Vannacht vond er een politieactie plaats tegen transmigranten in Kruibeke, waarbij zeker 18 personen zijn opgepakt. De timing ervan werd afgestemd op de komst van een filmploeg van de BBC.
Lees verder

Vlaanderen rooit per vergissing 200 bomen langs afrit autosnelweg

Vlaanderen heeft per vergissing 200 beuken omgezaagd langs de op- en afrit van de autosnelweg in het West-Vlaamse Torhout. 'Door een communicatiefout kreeg de aannemer opdracht om ze te rooien', klinkt het. Het stadsbestuur reageert furieus en eist compensaties.

Lees verder

Gedetineerden krijgen inspraak via 'gevangenisraad'

In elke Belgische gevangenis komt binnenkort een overlegorgaan waarmee gedetineerden inspraak krijgen.

Lees verder