Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 16 september 2018

Overzicht: de strijd om de stad

Overzicht: de strijd om de stad
De steden zijn traditioneel de bastions van waaruit partijen de macht bestormen. Blijft Bart De Wever zitten op 't Schoon Verdiep ? Wie verovert Brussel? Wat doet Paul Magnette in Charleroi? Blijft Leuven rood? En waarom zijn de Gentse verkiezingen de spannendste in dertig jaar? De redactie van De Standaard fileert in woord en beeld waar het echt om draait in de steden.
Lees verder

Touring zet bakfietsen in voor pechverhelping

Touring zet vanaf zondag twee elektrische bakfietsen in voor pechverhelping. De mobiliteitsorganisatie start op autoloze zondag met een pilootproject in Gent en Brussel. 'We willen efficiënter en sneller hulp verlenen en onze vloot vergroenen', meldt Touring zaterdagochtend.

Lees verder

Premier Michel wil overleg met Benelux over afschaffing zomer- en wintertijd

Charles Michel (MR) wil samenzitten met Nederland en Luxemburg over de keuze tussen de zomer- en wintertijd. 'Het zou absurd zijn als we allemaal een andere keuze maken', zegt de premier zaterdag aan VRT NWS.

Lees verder

Een afvalzak, een handschoen en tien minuten tijd: grote opruimactie voor vrijwilligers

In meer dan 150 landen steken miljoenen mensen zaterdag de handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen. België is één van de landen die deelnemen aan World Cleanup Day. Aan de bijna 300 lokale opruimacties nemen meer dan 32.000 vrijwilligers deel.

Lees verder

Kris Peeters heeft zijn buik vol van "belachelijke" aanvallen Bart De Wever: "Waarschijnlijk sterker dan hemzelf"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft meer dan genoeg van de persoonlijke aanvallen aan zijn adres van Bart De Wever (N-VA). De Antwerpse burgemeester haalde vrijdag opnieuw uit naar zijn CD&V-uitdager. "Ik hoop dat hij daar nu eindelijk eens mee ophoudt en over inhoud wil spreken", reageerde Peeters tegen VTM Nieuws.

Lees verder

Waarom staat er een 'Nonkel Obama' op de lijst van SP.A in Kortrijk?

Niet alle verkiezingskandidaten kiezen voor een doorsnee affiche om stemmen te ronselen. Enkele creatieve politieke geesten willen hun verkiezingsborden opvrolijken door eens gek te doen en op de foto te gaan met een schaap of Baloe de Beer. Andere kandidaten kiezen dan weer voor een opvallende slogan of springen in het oog door een opmerkelijke naam. In Kortrijk kan er op 'Nonkel Obama' worden gestemd.

Lees verder

Jinnih Beels (SP.A) haalt opnieuw uit naar Antwerps drugsbeleid: "Moet evidence based zijn, niet ideologisch"

Op de jaarlijkse zomeruniversiteit van SP.A Antwerpen heeft lijsttrekster Jinnih Beels opnieuw kritiek geuit op het drugsbeleid van het huidige stadsbestuur. "Als het van ons afhangt, pakken we niet gewoon cannabisdealers op maar werken we echt stroomopwaarts aan de drugproblemen."

Lees verder

Beels: 'Drugsbeleid mag niet ideologisch zijn'

Op de jaarlijkse zomeruniversiteit van SP.A Antwerpen heeft lijsttrekster Jinnih Beels opnieuw kritiek geuit op het drugsbeleid van het huidige stadsbestuur. 'Als het van ons afhangt, pakken we niet gewoon cannabisdealers op maar werken we echt stroomopwaarts aan de drugproblemen.'

Lees verder

Opnieuw everzwijnen onderzocht op varkenspest

Monsters van drie nieuwe everzwijnen die mogelijk de Afrikaanse varkenspest dragen, worden momenteel onderzocht. Dat laat minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zaterdagmiddag weten.

Lees verder

Vlaamse eenheidslijst in Wezembeek-Oppem krijgt steun van twee Franstaligen

In faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem dingen net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen een Franstalige (LB-Union) en Vlaamse (WOplus) eenheidslijst naar de gunst van de kiezer. Twee Franstaligen, die in 2012 verkozen werden op de OCMW-lijst van LB-Union, komen nu op voor WOplus.

Lees verder

Duizenden stripliefhebbers verzamelen in Brussel

De negende editie van het Stripfeest bracht zaterdagmiddag duizenden mensen naar Brussel. Ze keken er onder meer naar de Balloon's Day Parade in het centrum van de hoofdstad.

Lees verder

Francken wil extra tijdelijk opvangcentrum voor transmigranten

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil tijdelijk een bijkomend gesloten centrum voor de opvang van transmigranten. Hij zal die vraag concreet voorstellen aan de regering.

Lees verder

Zonnige zondag zonder auto's

Geen auto? Geen probleem! Het weer nodigt uit om te wandelen, fietsen, rolschaatsen, kajakken, steppen...

Lees verder

Wie vult het Leuvense gat na het tijdperk-Tobback?
Voor het eerst in 24 jaar ligt het veld open bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leuven. Met burgemeester Louis Tobback van SP.A verdwijnt de figuur die de lokale politiek al die tijd domineerde. De concurrenten ruiken hun kans. Wim Winckelmans vertelt wat er op het spel staat.
Lees verder

Bobbejaanland hele dag dicht wegens veiligheidsredenen
Pretpark Bobbejaanland in Lichtaart blijft zondag een hele dag gesloten. Dat werd beslist nadat vannacht een onbekende man met verdachte rugzak werd gezien.
Lees verder

De Wever: 'De waarheid staat aan onze kant'

Op de N-VA-familiedag in Plopsaland haalde voorzitter Bart De Wever een emotionele tekst van ex-presentator Edwin Ysebaert erbij om te bewijzen dat zijn partij een 'open partij' is, waar 'iedereen zichzelf kan zijn'. Maar ook: 'plus est en vous', scholen moeten aan volksverheffing doen en van het Nederlands moet men afblijven.

Lees verder

Fietser in levensgevaar na botsing met bus op autoloze zondag

In Brussel is een 78-jarige fietser levensgevaarlijk gewond geraakt na een aanrijding met een lijnbus van de MIVB. Ook twee passagiers van de bus werden naar het ziekenhuis gevoerd.

Lees verder

Tweede Brugse triënnale onverhoopt succes

Een slordige 372.500 mensen hebben de voorbije vier maanden in Brugge genoten van de tweede triënnale, waarbij 'water' de rode draad vormde. Volgens burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) is de internationale publiciteit voor Brugge 'goed voor minstens 14 miljoen euro.'

Lees verder

'Voor verkiezingen 2019 geen vergoeding meer voor Arco-gedupeerden'

Het ziet er niet naar uit dat de 800.000 Arco-coöperanten nog deze legislatuur een compensatie in handen krijgen. 'Sowieso is de kans klein dat er ooit nog iets van komt.' Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever aan de VRT. Hij roept coalitiepartner CD&V op 'om daar eerlijk over te zijn'.

Lees verder

Luchtkwaliteit een derde beter op autoloze zondag in Brussel

De lucht boven Brussel was vandaag 30 procent 'zuiverder' dan normaal. Dat blijkt uit gegevens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) waar de Brusselse Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) mee uitpakt op de achttiende autoloze zondag in het hoofdstedelijke gewest.

Lees verder