Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 september 2018

"Landen die hun leerlingen doen klimmen op sociale ladder, bekomen betere schoolse prestaties"

"Landen die hun leerlingen doen klimmen op sociale ladder, bekomen betere schoolse prestaties"
Nivelleren naar boven kan wel degelijk. Vooral het katholieke net slaagt erin sociale mobiliteit te combineren met sterke schoolse prestaties, schrijft De Standaard maandag.
Lees verder

Jonge leerkrachten steeds sneller vastbenoemd
Uit de jongste cijfers blijkt dat jonge leerkrachten steeds sneller een vaste benoeming krijgen. Dat moet het tekort mee helpen oplossen. Minister van onderwijs Hilde Crevits wil wel de evaluaties voor vaste benoemingen aanpassen. 
Lees verder

5 vragen aan een leerkracht Aardrijkskunde: "Steeds meer jongeren hebben geen benul van de wereld"
De Morgen stelt tien (school)dagen lang vijf vragen aan tien leerkrachten. Vandaag: Rita Heyrman, leerkracht aardrijkskunde in het Provinciaal Onderwijs Antwerpen. "Je krijgt een steeds grotere groep jongeren die geen benul meer heeft van de wereld. En ze willen dat ook niet."
Lees verder

Test: hoeveel behaalt u op deze schooltoets aardrijkskunde?
Tien (school)dagen lang bevraagt De Morgen tien leerkrachten. Zij krijgen vijf vragen en spreken vol passie over hun beroep, hun hoogte- en dieptepunten en hun vak. Maar onze tien leerkrachten mogen ook vragen uitdelen. Elke dag vindt u hier hun toets terug. Vandaag: aardrijkskunde.
Lees verder

Vlaanderen en Brussel geven schoolstraten zuurstof
Vlaams minister van Omgeving Schauvliege (CD&V) wil meer budget vrijmaken voor gemeenten met schoolstraten, die 's ochtends en 's avonds afgesloten zijn voor het autoverkeer. Ook het Brussels Gewest trekt voortaan elk jaar 1 miljoen euro uit voor schoolstraten.
Lees verder

Vrachtwagens in brand op Brusselse buitenring: nu al een uur file
De Brusselse buitenring is ter hoogte van Wemmel helemaal afgesloten na twee ongevallen vanochtend vroeg. Een auto belandde rond haf vijf bij een ongeval op zijn zij. In de file die ontstond door de takelwerken botsten rond  Wemmel twee vrachtwagens op elkaar, die daarbij in brand vlogen. 
Lees verder

Bart De Wever: "Coke zoekt weg van minste weerstand: Antwerpen"
De helft van de cocaïne-aanvoer in Europa loopt via de Antwerpse haven. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) waarschuwt hoe de kingpins van de drugswereld zijn wereldhavenstad dreigen te vergiftigen. "Op den duur gaan we in een stad wakker worden waar de achterkanten de voorkant in de schaduw heeft geplaatst."
Lees verder

Francken na kritiek van kinderrechtencommissaris: "Als opgesloten gezin dat wil, is het vrij"
Dat vier kinderen van een Servisch gezin al twintig dagen opgesloten zijn in Steenokkerzeel, is "niet fijn, maar een keuze van de ouders". Dat antwoordt Theo Francken op de kritiek van de kinderrechtencommissaris. "Als ze stoppen met juridische procedures, zijn ze meteen vrij en kunnen ze naar Servië gaan. Een veilig land."
Lees verder

Michel Lelièvre komt voorlopig niet vrij onder elektronisch toezicht
Michel Lelièvre, die een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit voor zijn aandeel in de zaak-Dutroux, komt voorlopig nog niet vrij onder elektronisch toezicht. De strafuitvoeringsrechtbank zou zich morgen over de zaak buigen, maar heeft de behandeling van het dossier uitgesteld omdat Lelièvre geen vaste verblijfplaats meer kan voorleggen. Er is nog geen nieuwe datum vastgelegd, meldt RTLinfo.
Lees verder

De Block: "Onbelast bijverdienen geldt ook voor bijles geven"
Het systeem van onbelast bijverdienen geldt ook voor het geven van bijles, stelt minister van Sociale Zaken Maggie De Block naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar.
Lees verder

Na het akkoord tussen Juncker en Trump: meer Amerikaans hormonenvrij vlees op de Europese markt
Om "de letter en de geest" te respecteren van het akkoord dat Jean-Claude Juncker en Donald Trump op 25 juli sloten, wil de Europese Commmissie de discussie met de Verenigde Staten over de export van Amerikaanse rundvlees die al jaren aansleept, eindelijk beslechten. De Commissie stelt voor om meer Amerikaans hormonenvrij rundvlees te importeren, zonder te raken aan het plafond van 45.000 ton dat de EU jaarlijks mag invoeren. 
Lees verder

Werkloosheid in Vlaanderen daalt overal
Het aantal werklozen in Vlaanderen is in augustus opnieuw gedaald. Die daling zet zich ook duidelijker door bij groepen die in het verleden minder snel aan een baan raakten, zoals mensen met een arbeidshandicap. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).
Lees verder

Brusselse procureur-generaal: "Niet alle Syriëstrijders moeten naar België teruggehaald worden"
Niet alle Syriëstrijders tegen wie een Belgisch internationaal aanhoudingsbevel loopt, moeten ook aan België uitgeleverd worden als ze opgepakt worden. Afhankelijk van de situatie waarin de persoon zich bevindt, of het gevaar dat hij voor de Belgische samenleving betekent, moet het openbaar ministerie beslissen om net niet de uitlevering te vragen. Dat zegt Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle in zijn toespraak naar aanleiding van het nieuwe gerechtelijk jaar.
Lees verder

"Jongere moest twee weken wachten eer ze de zelfmoordlijn mocht bellen"
'Afschrikwekkend' en 'niet menswaardige' isolatiecellen, schimmel op de muren en ondermaats onderwijs. In haar tussentijdse verslagen schetst de Commissie van Toezicht een grimmig beeld van de Vlaamse jeugdinstellingen. 
Lees verder

Kabeldiefstallen veroorzaken 70 minuten treinvertraging per dag
De diefstal van koperen kabels langs de spoorwegen veroorzaakt 70 minuten treinvertraging per dag. Dat blijkt uit cijfers van spoorwegbeheerder Infrabel die Le Soir kon inkijken. De spoorwegpolitie zegt de problematiek als prioriteit nummer één te behandelen.
Lees verder

CD&V verwijt N-VA-parlementslid dat vernietigend rapport over jeugdinstellingen lekte sensatiezucht: "Niemand wordt hier beter van"
CD&V neemt het N-VA-parlementslid Lorin Parys kwalijk dat hij het kritische verslag over de Vlaamse jeugdinstellingen heeft gelekt naar de pers, nog voor het in het Vlaams Parlement besproken is. "Om oplossingen te vinden, is een betrouwbaar en stabiel partnerschap nodig, geen sensatiezucht. Niemand wordt hier beter van. De betrokken jongeren niet, en de instellingen niet", zegt parlementslid Katrien Schryvers (CD&V).
Lees verder

"Twee derde asielzoekers vertelt niet volledige waarheid"
Uit een steekproef bij 545 asielzoekers vorige zomer blijkt dat 64 procent niet de volledige waarheid vertelde over zijn afkomst, identiteit of reisroute. Dat schrijft De Tijd dinsdag. De steekproef werd uitgevoerd door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in opdracht van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Lees verder

Politie mag enkel nog trainen met nepwapens na tragisch ongeval
De politie mag bij tactische trainingen en oefeningen voortaan enkel nog ongevaarlijke "oefengeweren" of paintballwapens gebruiken. Dat heeft minister van ­Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beslist, nadat in april een agent tijdens zo'n oefening van de speciale eenheden per ongeluk werd neergeschoten. De agent blijft voor het leven invalide, berichten Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en De Standaard dinsdag.
Lees verder

5 vragen die u altijd wilde stellen aan een leerkracht Frans: "Eerste jaren moet je aantal lesuren verviervoudigen"
De Morgen stelt tien (school)dagen lang vijf vragen aan tien leerkrachten. Vandaag: Lode Delputte, leerkracht Frans aan het Atheneum van Brussel. "Ik tekende ooit een driehoek op het bord en een moslimjongen zei me: 'Dat is het teken van Satan.'"
Lees verder

Een oorlog tegen drugs winnen, hoe doet je dat?
De nieuwe drugscijfers van het Antwerpse parket inspireren N-VA-beleidsmakers als Bart De Wever en Jan Jambon tot meer repressieve daadkracht. Criminologen waarschuwen echter dat nog meer law and order tot een escalatie van het geweld zal leiden.
Lees verder