Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 3 september 2018

Ja, het niveau is gedaald: waarom het Vlaams onderwijs met een kwaliteitsprobleem worstelt

Ja, het niveau is gedaald: waarom het Vlaams onderwijs met een kwaliteitsprobleem worstelt
Nog niet zo lang geleden stonden Vlaamse leerlingen aan de wereldtop. Vandaag wijst alles erop dat het niveau van ons onderwijs is gedaald. Maar hoe is het zover kunnen komen? "Scholen kregen het signaal om de lat niet te hoog te leggen."
Lees verder

Waarom heeft Antwerpse politie nood aan privébewaking?
Vanaf dit weekend zal het hoofdkantoor van de Antwerpse politie aan de Noorderlaan bewaakt worden door de private beveiligingsfirma Securitas, een unicum in België. Ironisch of niet echt opmerkelijk?
Lees verder

E-mails Lidl komen 's avonds en in het weekend niet meer toe: "werknemers kunnen hoofd leegmaken"
Vanaf 1 september gaat er een nieuwe regel in voor de werknemers van supermarktketen Lidl België en Luxemburg: tussen 18.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's morgens zal het mailverkeer pauzeren. Een interne e-mail die tussen die uren wordt verstuurd, zal pas om 07.00 uur aankomen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Lees verder

Tweede grootste NMBS-parking opent aan station Mechelen
Aan het station van Mechelen hebben NMBS-CEO Sophie Dutordoir en burgemeester Bart Somers (Open Vld) vandaag de nieuwe ondergrondse parking geopend. Vanaf vrijdagavond tot zondagavond kan er in de parking met 2.000 plaatsen gratis worden geparkeerd ter kennismaking. Vanaf 3 september gelden de normale tarieven.
Lees verder

Hete zomer niet zonder gevolgen voor bezoekersaantallen pretparken
Het warme weer de voorbije zomermaanden heeft een invloed gehad op de bezoekersaantallen van de pretparken. Bij de meeste was er sprake van een status quo of een daling, al deden parken die verkoeling konden bieden het beter.
Lees verder

Waals tv-icoon beschuldigd van homejacking
Ooit werd hij ten onrechte beticht van betrokkenheid bij het schandaal rond gokchinees Zheyun Ye. Nu is het Waalse tv-icoon Stéphane Pauwels (50) door justitie in verdenking gesteld voor een homejacking. Maar hij maakt zich sterk dat hij ook deze storm kan doorstaan.
Lees verder

Parket opent onderzoek naar mysterieus overlijden van Belg in Moskou
Het federaal parket heeft een onderzoek geopend naar het overlijden van Bruno Charles De Cooman (61), de topmanager bij het Russische staalbedrijf NLMK die in Moskou neerstortte vanop de negende verdieping. "De Russen zijn schuldig aan de dood van mijn zoon." 
Lees verder

"Scholen kregen signaal om lat niet te hoog te leggen"
"Scholen kregen al vanaf 2005 het signaal om de lat niet te hoog te leggen, anders zou een groep leerlingen het niet halen." Dat stelt OESO-onderwijstopman Dirk Van Damme.
Lees verder

Crevits stuurt M-decreet bij en wil personeelsevaluatie en maximumfactuur onderzoeken
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits voert komend schooljaar enkele bijsturingen uit in de toepassing van het M-decreet. Dat is het decreet dat het onderwijs voor kinderen met een beperking, stoornis of handicap regelt. De minister zegt dat in een interview met Belga naar aanleiding van het nieuwe schooljaar.
Lees verder

Dit moet u weten voor u gaat eten
De lat in ons onderwijs werd bewust te laag gelegd, sp.a worstelt met haar migratiestandpunt, en Netflix naar de bioscoop. Dit is de lunchbreak van De Morgen.
Lees verder

"Meisje van 6 jaar wordt geplaagd door doodsangsten in gesloten asielcentrum"
Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vraagt dat "ons land zo snel mogelijk een eind maakt aan de totaal mensonwaardige situatie" waarin een Servische moeder met haar vier kinderen verkeert. Het gezin is het eerste uitgeprocedeerde gezin met kinderen sinds 10 jaar dat wordt opgesloten in een asielcentrum. 
Lees verder

Zesde editie van Gordelfestival focust zich op jonge gezinnen
In de Vlaamse Rand rond Brussel vindt vandaag de zesde editie plaats van het Gordelfestival. Vanuit het provinciedomein van Huizingen en focusgemeente Tervuren vertrekken weer diverse kleine en grote wandelingen en fietstochten.
Lees verder

Geert Wilders in Antwerpen: OCAD vaardigt veiligheidsniveau 3 uit
Nederlands PVV-voorzitter Geert Wilders bezoekt Antwerpen op uitnodiging van Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter, om de verkiezingscampagne van de partij in Antwerpen een duw in de rug te geven. Het bezoek vindt plaats onder verscherpte veiligheidsmaatregelen.
Lees verder

ACOD plant opnieuw acties aan sluizen tegen hervorming ambtenarenstatuut
De socialistische vakbond ACOD gaat zijn acties voortzetten tegen de maatregelen die Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) en de Vlaamse regering plannen rond een hervorming van het ambtenarenstatuut. Dat meldt Jan Van Wesemael, algemeen secretaris ACOD Overheidsdiensten.
Lees verder

Online-haatspraak verwijderen op vraag van Belgische politie? "LOL, gaat niet gebeuren"
De federale politie heeft Gab, een sociaal netwerk dat een rechts  antwoord moet zijn op Twitter en Facebook, gevraagd om hate speech in strijd met de Belgische wet te verwijderen van drie nazistische profielen. De reactie van de CEO van het bedrijf? "LOL (Engelse afkorting voor 'luidop aan het lachen'), gaat niet gebeuren."
Lees verder

Vervuild en niet veilig: er is nog werk aan de winkel rond de schoolpoort
Kindjes met mondmaskertjes aan schoolpoorten. Het is een beeld dat voortaan op het collectief netvlies gegrift staat. Luchtvervuiling schopte het meteen tot verkiezingsthema. Maar leidt het ook tot gedragsverandering?
Lees verder

Verkeersdeskundige: "Veilig naar school? Installeer netwerk van fietsstraten"
De verkeerssituatie is een van de hoofdredenen waarom ouders hun kinderen niet willen laten fietsen naar school. "De negatieve spiraal kan gekeerd worden", meent verkeersdeskundige Willy Miermans.
Lees verder

N-VA wil zelf voor de klas staan: wordt de volgende onderwijsminister een Vlaams-nationalist?
N-VA wil na de verkiezingen steviger haar stempel drukken op het Vlaamse onderwijs. Met de uitspraak voedt Bart De Wever de geruchten dat zijn partij op de post van minister Hilde Crevits (CD&V) aast. "Als de kans zich voordoet, zeggen we niet neen."
Lees verder

Nijpend tekort aan 827 nieuwe leerkrachten bij start van schooljaar
In heel wat scholen zullen de directies creatief aan de slag moeten gaan, want er is een nijpend tekort aan leerkrachten en dat tekort neemt jaar na jaar toe. Er is op dit moment nog nood aan maar liefst 827 nieuwe leraars en dat komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede. 
Lees verder

Land maakt zich op voor eerste schooldag: 1,2 miljoen leerlingen en 164.000 leraren weer naar school
Voor bijna 1,2 miljoen leerlingen en 164.000 personeelsleden uit meer dan 3.500 scholen start vandaag een nieuw schooljaar. Nieuw zijn de lerarenplatforms die de startende leerkrachten meer werkzekerheid moeten bieden. Het gaat om 2.500 leraren voor het basisonderwijs en 250 voor het secundair onderwijs.
Lees verder