Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 24 september 2018

Haar euthanasiepapieren liggen klaar, maar toch wil zwaar zieke Sien (30) schitteren tijdens de verkiezingen: “Verg...

Haar euthanasiepapieren liggen klaar, maar toch wil zwaar zieke Sien (30) schitteren tijdens de verkiezingen: "Vergaderen kan ook via Skype"

Hoewel ze zwaar ziek is en zelfs een euthanasiewens heeft, prijkt de 30-jarige Sien Lagae uit Torhout op de kieslijst van Groen. Op plaats twee dan nog. "Ik ben ambitieus en wens zeker een mandaat op te nemen", klinkt ze vastberaden.

Lees verder

Antwerpen krijgt een burgerschild

De Antwerpse bedrijven én burgers moeten via een stadsinformatie­netwerk de veiligheidsdiensten helpen in hun 'war on drugs'. Vandaag stelt burgemeester Bart De Wever dit plan voor.

Lees verder

Wie huurwoning zoekt, heet maar best 'Koen' of 'Annelies'

Voor mensen met een niet-Nederlandstalige naam is het vaak erg moeilijk om een huurwoning vast te krijgen. Uit een studie van VUB-onderzoeker Pieter-Paul Verhaeghe blijkt dat veertig procent van hen wordt ­gediscrimineerd. Het platform Praktijk­testen Nu vraagt daarom dat Antwerpen praktijktesten ­invoert om discriminatie objectief vast te stellen. In Gent bestaan die al.

Lees verder

SP.A: 'Verlicht de schulden van de gemeenten'

De Vlaamse regering zou de schulden van de gemeenten moeten kwijtschelden. Dat vindt SP.A-voorzitter John Crombez. Volgens hem gaan de gemeenten dan pas echt een goed sociaal beleid kunnen voeren.

Lees verder

Fons Duchateau: 'Onderzoek discriminatie electoraal geïnspireerd'

Uit een studie van VUB-onderzoeker Pieter-Paul Verhaeghe blijkt dat veertig procent van mensen met een niet-Nederlandstalige naam wordt ­gediscrimineerd op de huurmarkt in Antwerpen. Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau wil geen praktijktesten invoeren, en stelt zich vragen bij de timing van de studie.

Lees verder

Eén korte sms? Dat is 287 meter blind rijden

Wie een smsje verstuurt achter het stuur, rijdt blind. De organisatie van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) berekent voor hun nieuwe campagne hoe lang iemand precies blind rijdt, wanneer een bericht verstuurd wordt achter het stuur.

Lees verder

Niveau eerstejaarsstudenten moet omhoog
Onvoldoende studenten slagen erin hun studies tijdig af te ronden. Vooral het eerste jaar is een knelpunt. Universiteiten en de N-VA zien oplossingen.
Lees verder

Regering stelt sluiting zeven asielcentra uit

De federale regering heeft beslist om de sluiting van zeven asielcentra uit te stellen tot 30 juni volgend jaar.

Lees verder

KU Leuven wil wetenschappelijke klokkenluiders beter beschermen

Luc Sels, de rector van de KU Leuven, sprak zich deze ochtend in de openingsrede van het academiejaar uit over wetenschappelijke integriteit. Hij belooft een krachtiger beleid en zegt ook klokkenluiders die wantoestanden aanklagen, beter te zullen beschermen.

Lees verder

Herfstzon doet haar best

Het is maandagnamiddag nog wisselvallig, maar meestal droog. Vanaf dinsdag wordt meer zon verwacht, die het kwik weer richting 20 graden zal duwen. De nachten worden wel koud. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Leie en Schelde vloeien na zestig jaar opnieuw samen in Gentse binnenstad
De rivieren Schelde en Leie vloeien na zestig jaar opnieuw samen aan de Reep en Portus Ganda in Gent. De afgelopen weken is dertienduizend kubieke meter aarde weggegraven uit de Reep. Maandagochtend is de laatste scheiding tussen de twee rivieren, een stukje dam aan het Bisdomplein, in besloten kring symbolisch gebroken.
Lees verder

Open VLD wil dat Marghem onmiddellijk strategische reserve aanlegt

Open VLD vraagt minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) om meteen een strategische reserve aan te leggen om te vermijden dat ons land zonder elektriciteit valt. Ook N-VA vraagt uitleg. Precies over die reserve is Marghem op dit moment aan het onderhandelen.

Lees verder

LIVE. Volg hier de Septemberverklaring van Geert Bourgeois
Vanaf 14 uur spreekt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) het parlement toe. Hij stelt er zijn beleidsplannen voor het komende politieke jaar voor.
Lees verder

Stad Gent zet zoektocht naar Rechtvaardige Rechters in met röntgenscan van plein

Opmerkelijk tafereel in Gent: een onderzoeker is bezig met het scannen van de ondergrond van de Kalandeberg in opdracht van de stad. Schrijver Marc de Bel suggereerde eerder in zijn boek dat het verdwenen paneel van het Lam Gods zich op die plek zou bevinden. 'Het onderzoek kadert in de zoektocht naar de Rechtvaardige Rechters', bevestigt het parket van Gent.

Lees verder

Bellewaerde verliest leeuw Figaro

De enige mannelijke leeuw van Bellewaerde is overleden, zo laat het park vanuit Ieper weten. Figaro was al tien jaar een vaste waarde in het park. Hij werd 14 jaar.

Lees verder

Ook tijdens de afschakeling worden we betaald

Een bedrijf dat stilvalt door het afschakelplan moet zijn werknemers toch betalen. Voka hoopt alvast dat het niet zover komt.

Lees verder

Van de Brexit tot warmtepompboilers: hier maakt de Vlaamse regering extra middelen voor vrij

Tijdens zijn jaarlijkse septemberverklaring kon minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voorstellen welke zaken volgend jaar op meer budget kunnen rekenen. Het gaat vooral om algemene cijfers eerder dan concrete projecten, al zaten er toch ook een paar verrassingen bij.

Lees verder

Krijgen we een toeristenstroom van stroomtoerisme?
In november dreigt ons land last te hebben van een stroomtekort. Maar volgens Kamagurka zal dat tekort ook een opvallend positief gevolg hebben.
Lees verder

Antwerpse politie netwerkt met bedrijven rond terrorismebestrijding

Met Shield wil de Antwerpse politie netwerken met plaatselijke bedrijven om de informatiegaring rond terrorisme te verbreden en te stroomlijnen.

Lees verder

Geen wachtlijsten meer voor woonzorgcentra

De bezettingsgraad in de Belgische woonzorgcentra ligt gemiddeld hoog, maar is de voorbije drie jaar licht gedaald. Dat toont een studie van consultancybureau Probis in opdracht van ING aan.

Lees verder