Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 25 september 2018

Gentse Kalandeberg wordt onderzocht in zoektocht naar verdwenen paneel Lam Gods

Gentse Kalandeberg wordt onderzocht in zoektocht naar verdwenen paneel Lam Gods
Op de Kalandeberg in Gent wordt momenteel gezocht naar De Rechtvaardige Rechters, het beroemde verdwenen paneel van het Lam Gods. De stad en het parket van Oost-Vlaanderen hebben daarvoor opdracht gegeven.
Lees verder

Gedaan met de waterpret: Océade sluit zondag definitief
Na dertig jaar sluit Océade deze week definitief de deuren. Zondag kunnen bezoekers nog een laatste keer naar het Brusselse waterpretpark gaan.
Lees verder

"Historisch moment" voor Gent: Nederschelde en Leie vloeien weer samen
Lees verder

Gloednieuw online 'burgerschild' van Antwerpse politie al plat door cyberaanval
Het nieuwe platform dat de Antwerpse politie vandaag voorstelde moest deze ochtend al zijn eerste test doorstaan. Het netwerk 'Shield' werd door onbekenden onder vuur genomen. 
Lees verder

Dries Van Langenhove onderneemt juridische stappen tegen Universiteit Gent
Dries Van Langenhove onderneemt juridische stappen tegen de Universiteit Gent. Dat zegt hij aan Belga. De oprichter van Schild & Vrienden werd 3 weken geleden door de universiteit geschorst, nadat zijn studentenvereniging in opspraak kwam. Maar Van Langenhove wil alsnog zijn rechtendiploma behalen en eist zijn plaats als studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur op.
Lees verder

LIVE. Energieminister Marghem geeft meer uitleg over afschakelplan
Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem geeft om 17 uur een persconferentie over de energiebevoorrading. Vanochtend had de energieminister aangegeven dat ze de verschillende gegevens over de bevoorradingszekerheid grondig zou analyseren. Het resultaat van die analyse wordt dus om 17 uur voorgesteld.
Lees verder

Van stroomboten huren tot paella koken: vier creatieve oplossingen tegen black-outs
Sinds 2012 - toen twee kerncentrales plots dicht moesten omwille van scheurtjes - zijn stroomtekorten niet alleen meer een probleem van 'bananenrepublieken'. Ook ons land krijgt ermee te maken. Bij gebrek aan structureel antwoord zijn doorheen de jaren verschillende creatieve oplossingen aangedragen. Zit hier een bruikbaar idee tussen? Want nu het erom spant, kunnen alle beetjes helpen.
Lees verder

De Wever: "Stroomtekort voorkomen met zonne- en windenergie? Een sprookje"
Lees verder

Informatienetwerk Antwerpen: criminologen zien potentieel, maar waarschuwen voor valkuilen
WhatsApp-groepjes, buurtinformatienetwerken of een onlineplatform zoals in Antwerpen. Burgers werken steeds vaker mee aan de handhaving van de veiligheid. "Met wisselend succes", zegt criminoloog Wim Hardyns (UGent).
Lees verder

Beperkte detentie moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen geweigerd
Hassan lasir, één van de moordenaars op agente Kitty Van Nieuwenhuysen, mag niet vrijkomen onder beperkte detentie. Dat heeft de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank beslist. Eerder liet de Luikse strafuitvoeringsrechtbank een van de andere moordenaars, Noureddine Cheikhni vrijkomen met een enkelband. 
Lees verder

Herstellingswerken aan Vlooybergtoren in Tielt-Winge gaan dinsdag van start
De herstellingswerken aan de Vlooybergtoren in Tielt-Winge, bekend van de serie Callboys, gaat dinsdag van start. De toren, een lange trap die nergens toe leidt, werd op 30 juni door vandalen in brand gestoken en zwaar beschadigd. De werken zullen zeker tot oktober blijven duren, de kosten lopen op tot 100.000 euro.
Lees verder

"Europese mannen weten alarmerend weinig over prostaatkanker"
Europese mannen weten alarmerend weinig over prostaatkanker en andere belangrijke urologische aandoeningen, blijkt uit onderzoek in vijf Europese landen van de Europese Vereniging voor Urologie (EAU). Vrouwen zijn dan weer beter geïnformeerd.
Lees verder

Stad Brussel gaat wegwerpplastic op evenementen in openbare ruimte verbieden
De stad Brussel gaat vanaf 1 juli 2019 wegwerpplastic dat niet herbruikbaar of recycleerbaar is, verbieden op evenementen in de openbare ruimte. Die nieuwe maatregel past in het Klimaatplan van Brussel-stad dat vandaag werd goedgekeurd op de gemeenteraad.
Lees verder

N-VA wijst Hasseltse kandidate terecht na "Geen islam in ons land"-uitspraak
De N-VA wijst de Hasseltse kandidate Shakila Kismat, die op Facebook "Geen islam in ons land, dat ze allemaal naar hun eigen land gaan" schreef, terecht. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Kismat bood haar excuses aan voor de uitspraak.
Lees verder

Child Focus lanceert eerste jaarlijkse #NotFoundDay
Chid Focus lanceert vandaag zijn eerste en voortaan jaarlijkse #NotFoundDay. De stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen wil via deze weg het publiek bekend maken met de applicatie Notfound.org, waarop automatisch een foto van een vermist kind op elke 404-pagina van de site van de gebruiker wordt geplaatst.
Lees verder

Michel: "Openhartig" gesprek met Erdogan, "maar we zijn niet doof en blind"
Premier Charles Michel heeft maandag op de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York een lang onderhoud gehad met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "Het was veel openhartiger dan ik had verwacht", verklaarde de premier na afloop, maar "we denken dat het nodig is om meer dialoog te hebben en op een aantal punten een betere samenwerking te hebben".
Lees verder

De Croo zet schouders onder nieuw Unicef-project: onderwijs voor alle jongeren ter wereld
De VN-kinderrechtenorganisatie Unicef heeft maandag in New York het nieuwe initiatief Generation Unlimited gelanceerd. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo is aangeduid als een van de vijf 'champions' van het wereldwijde partnerschap, dat jongeren uit armere landen meer onderwijs- en opleidingskansen moet bieden. 
Lees verder

Vlaamse steden waren nooit zo proper
De straten in de grote Vlaamse steden liggen er properder bij dan ooit. Test-Aankoop gaf twaalf steden de maximumscore. Enkel Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht halen 2 op 5. "Het is er dweilen met de kraan open."
Lees verder

Politie heeft geen vervoer: proces over intrekking nationaliteit Belkacem kan niet starten
Het proces over de intrekking van de Belgische nationaliteit van Fouad Belkcaem kan niet starten in Antwerpen. De federale politie heeft namelijk geen vervoer om de voormalige leider van Sharia4Belgium over te brengen uit de gevangenis van Hasselt.
Lees verder

Ook wie zonnepanelen op zijn dak heeft, ontsnapt niet aan stroompannes
Ook wie zonnepanelen op zijn dak heeft, ontsnapt niet aan mogelijke stroomtekorten. Dat zegt Alex Polfliet, voorzitter van sectororganisatie PV Vlaanderen.
Lees verder