Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 6 september 2018

Dewinter: ‘Poging om Francken en N-VA neer te sabelen’

Dewinter: 'Poging om Francken en N-VA neer te sabelen'

Filip Dewinter, federaal parlementslid en Antwerps lijsttrekker voor Vlaams Belang, reageert terughoudend op de Pano-reportage over Schild & Vrienden. 'Dit kan je bij bijna elke groep doen.'

Lees verder

'Waar drugs onder toezicht worden gebruikt, nemen overlast en criminaliteit af'

In Luik is woensdag een gebruiksruimte voor drugverslaafden geopend. Verslaafden kunnen er hun dagelijkse dosis gebruiken in veilige omstandigheden. Het initiatief is controversieel: de wetenschap ziet alleen maar voordelen, maar de ruimtes zijn eigenlijk illegaal.

Lees verder

N-VA zal leden die aangesloten zijn bij Schild & Vrienden op het matje roepen
De N-VA-leden die deel uitmaken van de extreemrechtse groepering Schild & Vrienden zullen op het matje worden geroepen door de partijtop. 'Na dat gesprek zullen we ons beraden over verdere stappen', laat woordvoerder Bram Bombeek weten.
Lees verder

Sminate roept commissie-Radicalisering samen

Nadia Sminate (N-VA), voorzitster van de commissie-Radicalisering in het Vlaams parlement, roept volgende donderdag haar commissie samen 'om een signaal te geven'.

Lees verder

Vrouw (56) om het leven gebracht in Herentals

In Herentals in de Antwerpse Kempen is woensdagavond het lichaam van een 56-jarige vrouw aangetroffen in haar woning. Dat zegt de Turnhoutse afdeling van het parket van Antwerpen.

Lees verder

Komt Schild & Vrienden-oprichter straks voor assisen?
Strafbare uitingen op Facebook vallen onder de categorie 'drukpersmisdrijven', die door een volksjury moeten worden beoordeeld. Verschijnt Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove straks voor een hof van assisen? De Grondwet maakt voor racisme en xenofobie een uitzondering, maar (nog) niet voor seksisme.
Lees verder

Burgemeester Schepmans wil beleid voortzetten in Molenbeek

Burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Françoise Schepmans heeft haar Lijst van de Burgemeester (LVB) klaar net als de speerpunten van haar programma. Schepmans hoopt haar beleid voort te zetten na enkele tumultueuze jaren.

Lees verder

Mensen in quarantaine na envelop met wit poeder

In Zaventem is donderdagvoormiddag een envelop met wit poeder aangekomen bij een leasingbedrijf. 280 personen moesten uit het bedrijf geëvacueerd worden en vier van hen werden een tijdlang in quarantaine gehouden.

Lees verder

Vlaams Belang hoopt op de wederopstanding

Voor Vlaams Belang moeten de lokale verkiezingen van oktober de wederopstanding van de partij worden na de opdoffer van de parlementsverkiezingen van 2014. Toen veegde de tsunami van de N-VA de partij bijna volledig van de kaart.

Lees verder

Het is nooit zo erg als het klinkt
De vakantie is voorbij, tijd om tijdens het weekend nog eens een uitstap te maken naar een bezienswaardigheid in eigen land. Sites als Tripadvisor helpen u op weg. Of tonen u waar u net weg moet blijven. Met het slechte karakter dat we hebben, surften we even door de allerslechtste reacties van de allerzuurste bezoekers. De vraag is eenvoudig: over welke toeristische trekpleister was deze persoon niet te spreken?
Lees verder

Onderzoekers KU Leuven ontwikkelen goedkope test die infecties en virussen in bloed opspoort

Volgens de onderzoekers zal de goedkope en eenvoudig te gebruiken test vooral in ontwikkelingslanden grote diensten bewijzen, onder meer in de strijd tegen het hiv-virus.

Lees verder

'Geen plaats meer voor Dries Van Langenhove aan UGent'

De UGent start een tuchtprocedure om Dries Van Langenhove, lid van de Raad van Bestuur, uit de universiteit te zetten. Dat heeft rector Rik Van de Walle gezegd op een persconferentie. Van Langenhoves inschrijving wordt vanaf morgen geschorst, waardoor hij niet meer welkom is aan de UGent.

Lees verder

Politici struikelen over elkaar heen om Schild & Vrienden te veroordelen

Dat de Pano-reportage over Schild & Vrienden een gerechtelijk staartje krijgt, vindt de Wetstraat 'honderd procent terecht'. Maar ook politici mogen niet zomaar toekijken - laat staan wegkijken. Zeggen ze zelf. 'Met name de N-VA draagt hier een grote verantwoordelijkheid', vindt Yasmine Kherbache. De N-VA was er vanmorgen als de kippen bij om zich te distantiëren van Schild & Vrienden en de nodige commissies samen te roepen in het parlement.

Lees verder

'Vlaanderen is in de val getrapt'

Volgens radicaliseringsexperte Karin Heremans, bekend als directrice van het Antwerpse atheneum, is extreemrechts volledig onder de radar kunnen blijven omdat er te veel gefocust werd op de islam.

Lees verder

Onafhankelijke instellingen trekken aan alarmbel over opsluiting gezinnen met kinderen

De regering moet dringend de alternatieven evalueren die er zijn voor het opsluiten van uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen in Steenokkerzeel. Dat zeggen vier onafhankelijke organisaties na een bezoek aan het gesloten centrum.

Lees verder

Hoe Schild & Vrienden de macht wil zonder zelf aan de knoppen te zitten
Woensdag bracht Pano op één een blik achter de schermen van Schild en Vrienden, een rechts radicale jongerenbeweging, in het kielzog van voorzitter Dries Van Langenhove. De organisatie schopte het tot in de Raad van Bestuuur van de UGent, de Vlaamse Jeugdraad en tot op N-VA lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe is hen dat gelukt? En wat was hun doel? Binnenlandredacteur Stijn Cools brengt een analyse.
Lees verder

Ook socialistische politiebond wil staken

De stakingsbereidheid bij de politie, als gevolg van de nieuwe regeling voor ziektedagen, breidt uit. Na ACV is nu ook ACOD bereid om het werk neer te leggen. Over de timing is nog niets besloten.

Lees verder

Honderden mensen betogen in Gent tegen Schild & Vrienden
De Pano-uitzending over studentenbeweging Schild & Vrienden blijft voor ophef zorgen. In hartje Gent, onder de Stadshal, zijn op dit moment honderden mensen samen gekomen om te protesteren tegen haat en racisme. De politie schat dat er zeker 800 mensen aanwezig zijn.
Lees verder

Er mag weer gezwommen worden in de Blaarmeersen

In de zwemvijver van de Blaarmeersen in Gent mag opnieuw gezwommen worden, bevestigt de stad Gent donderdag.

Lees verder

'Jullie meisjes gaan eenzaam sterven'

Dat Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden het niet zo op mondige vrouwen begrepen hebben, mochten ze ook aan de UGent ervaren. De organisatoren van de Vrouwenstaking en een studente in de master Gender & Diversiteit deden over zijn gedrag hun beklag bij de ombudsdienst. Ze spreken over online – en soms ook offline – intimidatie.

Lees verder