Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 28 september 2018

de Bib: THEMALIJST | 50 jaar rockalbums

THEMALIJST | 50 jaar rockalbums

De muziekafdeling van de Kortrijkse bib werd op 6 oktober 1968 officieel geopend. Ter gelegenheid van haar 50e verjaardag brachten we eerder al een lijst met 50 hedendaagse klassieke componisten, 1 per jaar vanaf 1968. Daarna kwam de lijst met 50 Vlaamse hits en 50 Belpopklassiekers.

Nu gaan we wereldwijd met 50 iconische pop- en rockalbums, zowel op elpee als cd. Het is opnieuw een interactieve lijst met aandacht voor soms zeldzame beeldfragmenten.

De themalijst kan je bekijken via Scribd of hier downloaden. En de nummers hebben we voor jou gebundeld in een Spotify-lijstje dat je hieronder kan beluisteren.

Rock On!

Zie ook onze andere lijsten:
50 jaar Belpop | 50 jaar Vlaamse hits | 50 jaar hedendaagse klassieke componisten
Lees verder

Film in de Bib: 'A Quiet Place'
Regie: John Krasinski (V.S., 2018 – 90 minuten) Met: Emily Blunt en John Krasinski Nederlands ondertiteld De Amerikaanse horrorfilm 'A Quiet Place' speelt in de nabije toekomst. Op een afgelegen boerderij probeert een familie in stilte te overleven terwijl ze bedreigd worden door mysterieuze wezens. De razendsnelle wezens zijn blind en jagen puur op geluid. […]
Lees verder

Feestweekend in de Mena

Naar aanleiding van de feestelijkheden van Jubilee Santé dit weekend (28-29-30 sept) is de parking van de Mena vanaf donderdag afgesloten.

Onze bib is wel open op de gewone openingsuren.

donderdag voormiddag: 10-12u

donderdag avond: 18-20u

vrijdag voormiddag: 10-12u

zaterdag voormiddag: 10-13u

Je kan parkeren in de omliggende straten van Rotselaar, aan de kerk of achter het Gemeentehuis/Administratief Centrum

 

Lees verder

Mediawijze dag.Maandag 24 september was de grote zaal van de Leest gereserveerd door de bib om er samen met de Izegemse lagere scholen een mediawijze dag van te maken. De vijfdes van de derde graad van nagenoeg alle Izegemse lagere scholen, goed voor zo'n 300-tal leerlingen en hun begeleiders, kregen op die dag een  uiteenzetting over correct omgaan met sociale media en internet van expert internetprivacy Filip Bourgeois. Het is nu al het vijfde jaar op rij dat we deze veelzijdige spreker inhuren en elk jaar verloopt de samenwerking prima en is de feedback die we van de toehoorders ontvangen uiterst positief. Dit jaar was het vooral uitkijken of de lezing  ook boeiend en intens genoeg kon gehouden worden  voor een relatief grote groep. Dhr Bourgeois had echter geen enkele moeite om voor dit massaal aanwezige en enthousiaste jonge publiek een boeiende, geactualiseerde en vooral interactieve uiteenzetting te geven over het grote geheugen van internet en het belang van goede paswoorden. Weeral een grote groep  Izegemse youngsters die vanaf nu veiliger op het internet zullen vertoeven!
Lees verder

Word coach van CoderDojo in bib Asse!

Gepassioneerd door ICT?

Gepassioneerd door ICT? Wil je je kennis delen met jongeren? Word coach van CoderDojo in bib Asse!

Zin om de nieuwe digitale generatie mee klaar te stomen? Heb je elke maand enkele uren de tijd? Dan is CoderDojo helemaal iets voor jou. Enthousiaste ouder, amateurprogrammeur of gewoon zin in een digitaal bad? Je hoeft echt geen programmeerwonder te zijn om bij ons vrijwilliger te worden.

De vrijetijdsdiensten zijn op zoek naar vrijwilligers die mee hun schouders willen zetten onder de organisatie van een CoderDojo in bib Asse. Vrijwilligers of coaches begeleiden de jongeren. Ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren fantasie en creativiteit in een losse sfeer.

CoderDojo ?

CoderDojo's zijn gratis programmeerworkshops (doe-het-zelf lessen) voor meisjes en jongens van 7 tot 18 jaar. Deelnemers van een CoderDojo komen één keer per maand samen in de bib om gedurende enkele uren te programmeren, websites te maken en apps en spelletjes te ontwikkelen. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke en gezellige leerervaring.

CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. Daarom zal vooral gewerkt worden met gratis programma's zoals Scratch. Maar heb je kennis van andere software en wil je dit delen, dan ben je zeker welkom!

Meer informatie over CoderDojo vind je op : https://www.coderdojobelgium.be.

Wereld van énen en nullen

Help je mee om kinderen en jongeren wegwijs te maken in de wereld van énen en nullen?

Wil je helpen met de organisatie van een maandelijkse CoderDojo? Heb je voldoende ICT kennis i.v.m. programmeren, computers, … . Kan je deze kennis overbrengen aan kinderen en jongeren?
Ben je enthousiast en wil je meehelpen? Neem dan zeker contact op met de bib.

We vragen geen diploma, wel een passie voor ICT, wat didactische vaardigheden en veel zin om kinderen en jongeren te inspireren en te leren programmeren. Enthousiasme, belangeloze inzet, heel veel interesse en voldoende kennis om te delen, zijn voor ons veel belangrijker dan je achtergrond.

Hulp

Heb je geen technische kennis, maar help je toch graag mee? Dat kan ook. Een CoderDojo heeft namelijk ook nood aan administratieve en logistieke ondersteuning. Dit gaat van het verzorgen van de inschrijvingen tot het ontvangen van de deelnemers bij de start van een CoderDojo. Zo help je mee om de CoderDojo vlot te laten verlopen.

Meer info

Bibliotheek Asse
Huinegem 2
1730 Asse
T 02 452 56 34

bibliotheek@asse.be
http://facebook.com/bibasse

Lees verder