Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 21 september 2018

de Bib: Schrijf je in voor KJV in bib Asse

Schrijf je in voor KJV in bib Asse

Oproep voor boekenwurmen van 6 tot 8 jaar

Is jouw zoon of dochter dol op lezen?
Is jouw zoon of dochter 6, 7 of 8 jaar?
Zit jouw zoon of dochter in het 1ste of 2de leerjaar?
Dan is hij of zij de geknipte persoon om deel te nemen aan de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen?

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, kortweg KJV, is een project van Iedereen leest voor jeugdige boekenwurmen.

Wie lid wordt, leest tijdens het schooljaar 8 recente boeken. We spreken vervolgens 4 keer af in de bib. Samen met boekenvrienden en onder begeleiding praten we tijdens elke bijeenkomst over 2 boeken. Leesplezier, ontdekking en interactie staan centraal. Tenslotte stellen we een top 3 voor dit boekenjaar op.

Op het eind worden in heel Vlaanderen de stemmen van alle KJV-leden samengeteld. Zo weten we welke boeken per leeftijdsgroep worden bekroond.

Ontdekkingstocht

De KJV is een ontdekkingstocht: de kinderen lezen boeken die zij zelf niet zouden uitkiezen en juist daardoor verbreden ze hun horizon. Zo ontwikkelen ze hun eigen smaak. Van alles eens proeven, dat is het fijnste.

Alleen voor kinderen van 6 tot 8 jaar?

In bibliotheek Asse beginnen we dit schooljaar met één KJV- groep, enkel voor kinderen van 6 tot 8 jaar.

Misschien breiden we dit volgend schooljaar uit. Want de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is een boekenjury voor kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Er zijn 6 leeftijdsgroepen en voor elke groep worden 8 boeken genomineerd.

Is er geen KJV – leesgroep voor de leeftijd van jouw zoon of dochter, maar leest hij of zij graag van thuis uit mee? Dat kan! KJV werkt immers ook met een internetjury. Meer info op kjv.be.

Inschrijven?

Gratis, inschrijven kan tot 30 september. Inschrijven doe je aan de balie van de bib, per telefoon (02 452 56 34) of per mail naar bibliotheek@asse.be.

Vermeld zeker de naam, adres, geboortedatum en het leerjaar. KJV-leden moeten een eigen bibliotheekkaart hebben. Als je nog geen bibliotheekkaart hebt, kan je dit gratis laten aanmaken in de bib.

Het startschot van KJV wordt gegeven op zaterdag 20 oktober, om 16u. De ingeschreven kinderen én hun ouders zijn dan welkom voor een infomoment in onze polyvalente zaal.

De bijeenkomsten vinden telkens op een zaterdag plaats, van 16u tot 17u, in de polyvalente zaal van de bibliotheek. Het is belangrijk dat je op al deze data aanwezig kan zijn.

  • Zaterdag 17 november
  • Zaterdag 19 januari
  • Zaterdag 16 februari
  • Zaterdag 16 maart

Hopelijk tot binnenkort!

Lees verder

Digitale verwendag in de bib
Tijdens deze workshop demonstreren we enkele nieuwe technologieën die stilletjes aan ingeburgerd raken. Zo staan we even stil bij nieuwe toestellen zoals 3D-printers en "wearables" zoals de 'smartwatch', ontdekken we de vele mogelijkheden van Virtual Reality en Artificiële Intelligentie en bekijken we ook even hoe technologie en het internet een rol spelen in het huis van de toekomst.


Deze demo kan je doorlopend van 10 tot 12u uittesten.

DATUM: zaterdag 20 oktober van 10 tot 12u doorlopend
LOCATIE: Tijdelijke bib - Gentsesteenweg 93 - Wetteren
PRIJS:gratis
INFO: bibliotheek@wetteren.be - 09 369 26 78 - www.bibliotheekwetteren.be
Lees verder

23/10 Digitale Week: lezing Itsme® door Sylvie Vandevelde
Leer meer over de mobiele identiteitsapp Itsme®
Lees verder

Voorlezen voor een fijnere planeet
Hoe kan je spaghettisaus warm houden met de hulp van de poes? En waarom heb je taart nodig om minder elektriciteit te verbruiken? Gloob & Teo weten er alles van. Deze knotsgekke uitvinders hebben massa's originele ideeën voor minder vuile rook en meer gezonde dingen. Omdat gewoon niet genoeg blijkt te zijn in de strijd […]
Lees verder

Met de bus naar wereldpen Stijn Vercruysse
Op vrijdag 5 oktober vindt de vierde lezing in de reeks 'Wereldpennen in de Vlaamse Ardennen' plaats. Deze keer trekken we naar de bib van Ronse om er VRT-journalist Stijn Vercruysse te ontmoeten.


Stijn Vercruysse is expert Afrika en klimaat bij VRT NWS. Zijn lezing 'Oorlog, vroeger en nu' gaat over wat oorlog doet met de mensen, hoe oorlog hun leven ingrijpend verandert. Stijn Vercruysse vertelt verhalen van 100 jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, en wisselt die af met verhalen die hij zelf heeft opgetekend tijdens zijn verslaggeving van de belangrijkste Afrikaanse conflicten van de afgelopen tien jaar: de burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek, in Zuid-Soedan, rebellieën in Oost-Congo, de strijd tegen terreur in Mali… Blijkt dat er niet zoveel is veranderd. 

Bij voldoende belangstelling zal er opnieuw een gratis bus vertrekken vanop parking Tirse. Die vertrekt ten laatste om 19.30u.
Hou deze blog in de gaten om te zien of de bus al dan niet zal rijden.
Snel reserveren bij onze bib is dus de boodschap!

Een activiteit van Bibliotheken Vlaamse Ardennen.
Lees verder