Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 24 september 2018

de Bib: Lasersnijden @ LonderLab

Lasersnijden @ LonderLab
Woensdag 3 oktober & 7 november + zaterdag 13 oktober & 10 november 2018 van 14u tot 17u in de bib.

Hoe maak je (bijna) alles? LonderLab laat iedereen spelen met de mogelijkheden van digitale fabricage, met behulp van onze baanbrekende Muse laser cutter!

Met een laser cutter kan je ontwerpen die je met gratis software maakt uitsnijden uit diverse materialen: hout, papier, sommige harde en zachte kunststoffen, textielsoorten,… In de meeste van deze materialen kan je ook tekeningen of zelfs foto's graveren. In glas, keramiek, steengoed en dikke materialen kan je enkel graveren en niet snijden.

Breng als het kan een laptop mee. Gratis inschrijven is handig om te weten hoeveel stoelen we moeten voorzien, maar niet verplicht. Iedereen is welkom! Kinderen jonger dan 12 komen bij voorkeur met een begeleider.

We leren je hoe eenvoudig het is om met het gratis tekenprogramma Inkscape een prachtig ontwerp te maken, waar je mooie rechtenvrije vectortekeningen kan downloaden en hoe je die in je ontwerp kan gebruiken. Je kan dit programma eventueel thuis al installeren.

We passen de inhoud steeds aan de deelnemers aan en zorgen voor voldoende persoonlijke begeleiding: iedereen kan met een laser cutter aan de slag!  Je maakt kennis met onze laser cutter, waarmee we jouw ontwerp uitsnijden en/of graveren in een materiaal naar keuze.

Technologische tovenaars, creatieve kunstenaars, studenten, leerkrachten, kinderen met hun ouders, uitvinders, productontwikkelaars & jongeren tot 130 jaar worden uitgenodigd om samen kennis te maken en te delen. Iedereen is welkom!

Wil je een afgewerkt ontwerp lasersnijden? Stuur dan een mailtje naar bibliotheek@londerzeel.be waarin je een dag en een uur voorstelt. Dit kan op weekdagen tussen 14u en 19u. Van zodra je bevestiging krijgt is je afspraak genoteerd! Je betaalt enkel het materiaal dat je gebruikt.

Op www.londerlab.be kan je alle LonderWonderen bewonderen die tot dusver in LonderLab gemaakt werden. Tot binnenkort in LonderLab!
Lees verder

CoderDojo @ LonderLab

Klik op een datum & reserveer je gratis plaats! Klik op één van onze 4 trajecten om deze te ontdekken!

Lees verder

Digitale verwendag: Bouw je eigen UFO
Aliens zullen gegarandeerd jaloers zijn op jouw UFO! Tijdens deze workshop maak je zelf jouw eigen ruimtetoestel. Lichtjes zorgen ervoor dat je nooit de weg verliest. En er is een wel heel
speciaal lichtje bij: als je blaast gaat het aan. Ben jij een echte techni-alien? Schrijf je in verzeker jouw plaatsje voor de workshop.


Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

DATUM: zaterdag 20 oktober van 10 tot 12 uur

LOCATIE: De Poort, tweede verdieping - Markt 27 - Wetteren

PRIJS: gratis (i.s.m. De Leesdijk) - op voorhand inschrijven

INFO & RESERVEREN: bibliotheek@wetteren.be - 09 369 26 78 - www.bibliotheekwetteren.be

Lees verder

Digiwijsneuzen: Strikt geheim
Als echte detectives dompelen we jou onder in de wereld van spionnen en geheimen. Kan jij achterhalen van wie de geheime vingerafdruk is? Los een 3D puzzel op en laat net als een echte spion onzichtbare boodschappen verschijnen. Bij deze workshop is het mysteries onthullen troef!

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

DATUM: Dinsdag 30 oktober van 14 tot 17 uur

LOCATIE: De Poort, tweede verdieping - Markt 27 - Wetteren

PRIJS: € 4, € 1,5 (Uitpas kansentarief) - op voorhand inschrijven

INFO & RESERVEREN: bibliotheek@wetteren.be - 09 369 26 78 - www.bibliotheekwetteren.be

Lees verder

Autumn leaves / les feuilles mortes

In het noordelijk halfrond begint – bij conventie – de herfst op 21 september, meteorologisch gezien is het begin op 1 september, het astronomische begin daarentegen is dit jaar bepaald op 23 september.  Maar jij en ik – kalenderloos – merken het aan de kilte die in de vroege avond valt, aan de bomen die een kleurrijk pak aantrekken om het afscheid  van de zomer op te luisteren, aan de bladeren die –  ontvoerd door een wispelturige wind – ontheemd geraken.  En zoals ieder jaar met de herfst komt een kleine delegatie van de Melancholie op theevisite,  je serveert er biscuitjes bij.

In 1945 componeerden Joseph Kosma (muziek) en Jacques Prévert (tekst) 'Les feuilles mortes', een lied over een verloren liefde op het einde van de zomer wanneer de bladeren als gesneuvelden de aarde bedekken.  Eén jaar later gebruikt Yves Montand het lied in zijn film 'Les portes de la nuit' en in '49 maakte de Amerikaanse songwriter Johnny Mercer  -bekend  van evergreens  zoals 'Moon River' of 'One for My Baby (And One More for the Road)' – een Engelse vertaling, genaamd 'Autumn leaves'.

Recht je rug, want hier komt fenomeen Rachelle Ferrell. Verwacht geen ingetogen ballade, stemacrobate Ferrell kan soms erg uitbundig zijn, maar vind hier – geflankeerd door o.a. wijlen Michel Petrucciani (piano) en Wayne Shorter (tenorsax) – een perfect evenwicht.  Geweldige versie.

Zowel in de Franse als in de Engelse taal, zowel in de jazz als in de popmuziek is 'Autumn leaves' uitgegroeid tot een iconisch nummer.  Frank Sinatra, Edith Piaf, Miles Davis, Eric Clapton, Charles Aznavour, John Coltrane, Marlene Dietrich Mark Lanegan …   de lijst is even divers als eindeloos. Zelfs Dylan heeft het ooit gecoverd.  Hieronder Chet Baker (zo breekbaar) in duet met Ruth Young.

(as)

Lees verder