Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 7 september 2018

de Bib: Digitale foto’s bewerken en opslaan

Digitale foto's bewerken en opslaanDuik in de wondere wereld van digitale foto's. Je leert hoe je ze bewaart, bewerkt en deelt. Je leert enkele programma's kennen om bijvoorbeeld een fotoalbum te maken.

Basiskennis pc vereist.
 
I.s.m. De Leesdijk en Vormingplus.

  • GIBO De Meander – Margote 114 – 9260 Wichelen
  • Dinsdag 11 december 2018, van 13.30u tot 16.30u.
  • Aantal deelnemers is beperkt
Lees verder

Coderdojo 15 september

Zaterdag 15 september om 9u30: Coderdojo

Info en inschrijven via deze link

 Na een verdiende zomerpauze, vliegen deze vrijwilligers er weer volop in.

Coderdojo Rotselaar 2018

Hou je van computers, games en zelf (leren) programmeren?
Ben je tussen 7 en 18 jaar oud? Dan is CoderDojo iets voor jou!

CoderDojo organiseert gratis workshops voor kinderen en jongeren die gefascineerd zijn door ICT. Onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers (coaches) krijg je er verschillende vormen van programmeren aangeleerd.
Naast het stimuleren van ICT-vaardigheden wil CoderDojo ook inzetten op teamwork en sociale vaardigheden. Leren programmeren ontdek je vooral door het zelf te doen en op te steken van anderen.

Ben je er niet bij? Registreer je op onze wachtlijst en hou alvast de volgende data vrij:
Najaar 2018: 15/09, 20/10, 24/11 en 15/12

Naast deelnemers, zoekt Coderdojo Rotselaar ook nog coachen. Je hoeft hiervoor geen professional te zijn.
Heb je enige affiniteit met technologie, heb je wel wat pedagogische vaardigheden en vooral veel goesting? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Stuur je mailtje naar rotselaar@coderdojobelgium.be voor meer informatie.

Lees verder

Aperitiefconcert met Philippe Thuriot is volzet!
cop. Paul MercierOp zondag 9 september, om 11u30, is de vermaarde accordeonist Philippe Thuriot te gast in de Brakelse bib. Hij zal muziek vertolken van J.S. Bach, een programma waarmee hij wereldwijd succes en waardering oogst. 

Het maximum aantal inschrijvingen is intussen al even bereikt. Helaas kunnen we dus geen extra muziekliefhebbers meer toelaten.

Voor wie naar het concert komt, gelieve er rekening mee te houden dat er kersmisattracties en -wagens staan op het marktplein en op parking Tirse. Parkeren kan in de omliggende straten en op parking Vierschaar.

De bib zelf is zoals altijd gesloten op kermiszondag maar het concert gaat wel degelijk door, in de zaal op de eerste verdieping.
Lees verder

Lezing De Zonnebeekse Heemvrienden: "Hekserij en andere occulte bezigheden, vroeger (en nu?)"
Walpurgisnacht

Hekserij is iets van vervlogen tijden, denkt u? Vast niet, want tik in Google de term 'Wicca' in of raadpleeg Wikipedia en u raakt bedolven onder informatie. Occulte bezigheden die vroeger ongetwijfeld het etiket 'hekserij' zouden hebben gekregen zijn terug, of beter, wellicht zijn ze nooit weggeweest. Door de komst van het internet kunnen we nu veel gemakkelijker aan documentatie daarover raken en kunnen beoefenaars van het occulte zonder moeite communiceren met gelijkgestemden van waar ook ter wereld.

Onze deelgemeente Beselare heeft een rijke heksentraditie, waardoor een lezing over dit onderwerp voor onze leden een bijzondere heemkundige waarde heeft. De vraag was 'hoe pakken we dit aan'? Bekijken we hekserij uit vervlogen tijden of onderzoeken we wat dit tegenwoordig nog betekent. We kozen voor de historische aanpak door als spreker Em. Prof. Jos Monballyu, gewoon hoogleraar Rechtsfaculteit KU-Leuven-KULAK, afdeling Romeins recht en Rechtsgeschiedenis uit te nodigen. Hekserij en heksenvervolgingen zijn natuurlijk nauw verweven met rechtsgeschiedenis, hét terrein bij uitstek van de heer Monballyu en bovendien een onderwerp dat hem persoonlijk boeit. Hij zal ons dan ook met de nodige deskundigheid wegwijs kunnen maken in de wereld van de hekserij, om precies te zijn hoe iemand het etiket van 'heks' kreeg en welke juridische raderwerken dit vervolgens in gang zette. We zijn trouwens bijzonder vereerd dat de heer Monballyu onmiddellijk bereid was om voor onze heemkring die lezing te geven.

We hebben ook de gewoonte om een tweede spreker uit te nodigen, wat deze keer niet van een leien dakje liep. Om een link naar vandaag te leggen, zochten we iemand die nu met occulte zaken bezig is waarvoor hij  in de 16de en 17de eeuw een groot risico zou gelopen hebben om van hekserij beschuldigd te worden. Uiteindelijk kwamen we bij Ben Verhaevert terecht die bereid was om als tweede spreker op te treden. Verhaevert is  nationaal coördinator van PFI (Pagan Federation international)  een internationale organisatie die heidenen uit alle stromingen waaronder Wicca en witchcraft verenigt. Daarnaast is hij ook bestuurslid van Friends of the museum of witchcraft and magic in Boscastle  (UK). Ben Verhaevert zal de link leggen tussen wat heksen nu doen en hoe dit verwijst naar de duistere tijden toen je voor dezelfde handelingen op de brandstapel kon eindigen. Daarnaast zal hij ons een overzicht geven hoe de moderne hekserij er op dit ogenblik uitziet, de structuur en stromingen, de relevantie binnen de huidige maatschappij en hoe het is om heks te zijn zonder schrik te hebben voor de brandstapel. Dat belooft als u het ons vraagt!

De lezing vindt plaats in bibliotheek De Letterschuur op donderdag 25 oktober 2018 om 19:30 uur stipt. De toegangsprijs voor de lezing met inbegrip van een drankje nadien bedraagt 6 EUR voor leden van de Heemvrienden en 8 EUR voor niet-leden, te betalen de avond zelf aan de ingang. 
Voor een vlotte organisatie en omdat het aantal plaatsen beperkt is, vragen we uitdrukkelijk dat u vooraf inschrijft en dat kan hier
Organisatie: Zonnebeekse Heemvrienden in samenwerking met bibliotheek De Letterschuur. 


Lees verder

Inleverbus niet beschikbaar
De inleverbus aan de Markt is niet meer beschikbaar. Dit omwille van de vernieuwingswerken in de bibliotheek.

Boeken inleveren kan in de tijdelijke bib aan de Gentsesteenweg 93 tijdens de openingsuren.


Lees verder