Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 3 september 2018

de Bib: Collapse ep van Aphex Twin aangekondigd

Collapse ep van Aphex Twin aangekondigd

Een tijdje geleden werden er in verschillende steden affiches gesignaleerd met het bekende Aphex Twin logo. Meestal betekent dit: "new shit is imminent". En dat bleek ook zo te zijn, op 14 september wordt de nieuwe ep verwacht met als titel Collapse. De track met de zelfde titel T69 Collapse is nu al te beluisteren.

Het nummer werd met een knotsgekke videoclip van Weirdcore vergezeld en dat heeft toch wel indruk gemaakt, zeker omdat hij nu al enkele jaren verantwoordelijk is voor de visuals bij optredens van de Ierse artiest. In de video worden verschillende plaatsen getoond die een emotionele waarde hebben voor de elektronische muzikant, met daarover een matrix aan effecten die laat denken aan het Commodore 64 tijdperk. Even erbij vermelden dat deze beelden niet geschikt zijn voor mensen met epilepsie!

Turijn, Bilbao en Berlijn zijn de drie plekken waar je het duo dit najaar live aan het werk kan zien. Mijn citytrip is alvast geboekt en dit keer komt mijn vriendin ook mee. Hopelijk houdt Aphex Twin daar ook rekening mee…

(mr)

Lees verder

Schrijf je in voor KJV in bib Asse

Oproep voor boekenwurmen van 6 tot 8 jaar

Is jouw zoon of dochter dol op lezen?
Is jouw zoon of dochter 6, 7 of 8 jaar?
Zit jouw zoon of dochter in het 1ste of 2de leerjaar?
Dan is hij of zij de geknipte persoon om deel te nemen aan de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen?

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, kortweg KJV, is een project van Iedereen leest voor jeugdige boekenwurmen.

Wie lid wordt, leest tijdens het schooljaar 8 recente boeken. We spreken vervolgens 4 keer af in de bib. Samen met boekenvrienden en onder begeleiding praten we tijdens elke bijeenkomst over 2 boeken. Leesplezier, ontdekking en interactie staan centraal. Tenslotte stellen we een top 3 voor dit boekenjaar op.

Op het eind worden in heel Vlaanderen de stemmen van alle KJV-leden samengeteld. Zo weten we welke boeken per leeftijdsgroep worden bekroond.

Ontdekkingstocht

De KJV is een ontdekkingstocht: de kinderen lezen boeken die zij zelf niet zouden uitkiezen en juist daardoor verbreden ze hun horizon. Zo ontwikkelen ze hun eigen smaak. Van alles eens proeven, dat is het fijnste.

Alleen voor kinderen van 6 tot 8 jaar?

In bibliotheek Asse beginnen we dit schooljaar met één KJV- groep, enkel voor kinderen van 6 tot 8 jaar.

Misschien breiden we dit volgend schooljaar uit. Want de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is een boekenjury voor kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Er zijn 6 leeftijdsgroepen en voor elke groep worden 8 boeken genomineerd.

Is er geen KJV – leesgroep voor de leeftijd van jouw zoon of dochter, maar leest hij of zij graag van thuis uit mee? Dat kan! KJV werkt immers ook met een internetjury. Meer info op kjv.be.

Inschrijven?

Gratis, inschrijven kan tot 30 september. Inschrijven doe je aan de balie van de bib, per telefoon (02 452 56 34) of per mail naar bibliotheek@asse.be.

Vermeld zeker de naam, adres, geboortedatum en het leerjaar. KJV-leden moeten een eigen bibliotheekkaart hebben. Als je nog geen bibliotheekkaart hebt, kan je dit gratis laten aanmaken in de bib.

Het startschot van KJV wordt gegeven op zaterdag 20 oktober, om 16u. De ingeschreven kinderen én hun ouders zijn dan welkom voor een infomoment in onze polyvalente zaal.

De bijeenkomsten vinden telkens op een zaterdag plaats, van 16u tot 17u, in de polyvalente zaal van de bibliotheek. Het is belangrijk dat je op al deze data aanwezig kan zijn.

  • Zaterdag 17 november
  • Zaterdag 19 januari
  • Zaterdag 16 februari
  • Zaterdag 16 maart

Hopelijk tot binnenkort!

Lees verder

NIEUW: Maandelijkse voorlees-en spelnamiddag in de bib

Ben jij ook zo tuk op spannende, avontuurlijke, grappige of gewoon mooie verhalen die worden voorgelezen? Verhalen die ervoor zorgen dat je op het puntje van je stoel gaat zitten of net lekker lui onderuitzakt en die jouw fantasie holderdebolder op hol doen slaan?
Of hou je ervan om met andere enthousiastelingen rond een speelbord te verzamelen en gemoedelijk gezelschapsspellen te spelen? Dan zijn de voorlees- en spelnamiddagen in de bib vast iets voor jou!

Praktisch
Locatie: Bibliotheek Laarne
Prijs: gratis
Spelnamiddagen
Doelgroep: kinderen, jongeren en volwassenen, minimumleeftijd 6 jaar
Uren: doorlopend van 14 tot 16 uur
Data:
5 september 2018
7 november 2018
9 januari 2019
6 maart 2019
8 mei 2019
Inschrijvingen: bij voorkeur via bibliotheek@laarne.beof 09 368 13 95, aansluiten de dag zelf kan ook
In samenwerking met Spelgevaar

Voorleesnamiddagen
Doelgroep: 3 tot 5 jaar (groep 1) en 6 tot 8 jaar (groep 2)
Uren: 14 uur (groep1) en 14.30 uur (groep 2)
Data:
3 oktober 2018
5 december 2018
6 februari 2019
3 april 2019
5 juni 2019
Inschrijvingen: niet nodig

Lees verder

Digidokter: Fotograferen met je smartphone of tablet
Steeds vaker zie je mensen foto's nemen met hun smartphone of tablet. Heb jij de camera van je mobiel toestel nog nooit gebruikt? Of wil je graag wat meer weten over wat je achteraf met die foto's kan doen? Breng dan je toestel mee en we gaan er gewoon mee aan de slag. Je leert […]
Lees verder

Cursus smartphone en tablet voor beginners

Heb je een smartphone en/of tablet maar kan je er niet goed mee overweg? Dan is de driedelige cursus 'smartphone en tablet voor beginners' iets voor jou. Schrijf je hier in voor deze driedelige basiscursus op 16 oktober, 13 november en 11 december van 9 tot 12 uur in de bib. Opzet:

  • ontdek Stap voor stap hoe je toestel werkt
  • leer de instellingen en de basisfuncties en –apps van je apparaat kennen
  • stel je vragen in de uitgebreide vragenronde

Samen met Archeduc en onder begeleiding van Sara Borremans maken we je dus een pak mediawijzer. We stellen je Sara graag even voor. Ze is mama van 2. Onderweg naar tram 4 en gepassioneerd door Japans meditatief inktschilderen. In haar dagelijkse job is ze gespecialiseerd in administratieve optimalisatie. Benieuwd welke apps ze zelf graag gebruikt? Dit zij haar favorieten:Sara

GoogleMaps: ook in Japan geraakte ik hiermee overal waar ik heen wou en ontdekte ik de leukste verborgen adresjes

Quizlet: handig om talen te leren op je eigen ritme. Je stelt zelf de kaartjes op om mee te oefenen.

GoogleTranslate: handig als je de menukaart niet kan ontcijferen: met de camera in de app over de menukaart gaan en alles wordt in de foto zelf vertaald (al lukte het nog niet perfect met Japans, we hebben niks slechts gegeten ;-))

WordPress: met deze app kan je ook onderweg je reisblog bijhouden. Leuk voor het thuisfront.

 

Wie al aardig overweg kan met de smartphone kan in andere infosessies terecht, waar we rond een bepaald thema wat dieper ingaan op bepaalde apps:

  • Op 16 oktober bekijken we een aantal handige apps voor onderweg. Onder andere Google Maps en Waze komen aan bod. Schrijf je hier in.
  • Op 13 november verkennen we verschillende manieren om gratis te bellen met je smartphone of tablet. Schrijf je hier in.
  • Op 11 december leer je hoe je foto's kan maken en bewerken met je smartphone of tablet. Schrijf je hier in.
Lees verder