Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 14 september 2018

Dansers klagen Jan Fabre aan

Dansers klagen Jan Fabre aan
Heeft Jan Fabre dansers in zijn gezelschap jarenlang vernederd en seksueel geïntimideerd? Twintig ex-medewerkers van hem klagen in een open brief de #MeToo-praktijken aan.
Lees verder

Geen tramverkeer tussen centrum Antwerpen en Linkeroever door beschadigde bovenleiding
Door een beschadigde bovenleiding is er deze ochtend in beide richtingen geen tramverkeer mogelijk tussen het centrum van Antwerpen en Linkeroever. Dat meldt De Lijn.
Lees verder

Gatz reageert op open brief over Jan Fabre: "Organisatiecultuur baart mij zorgen"
In De Ochtend op Radio 1 heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) uitgebreid gereageerd op de beschuldigingen van seksueel machtsmisbruik tegen Jan Fabre. "Het gaat hier duidelijk om een organisatiecultuur. Dat baart mij zorgen."
Lees verder

Ex-Miss België gaat vrijuit voor 'lachend kakje'
Voormalig Miss België Romanie Schotte (20) moet geen schadevergoeding betalen voor het 'lachend kakje' dat ze op haar Instagram-pagina plaatste. Dat heeft de burgerlijke rechtbank in Brugge beslist. Een Nederlander uit Anderlecht had 20.000 euro schadevergoeding geëist.
Lees verder

Oorzaak listeriabesmetting gevonden: Greenyard herstart Hongaarse fabriek
Groenten- en fruitconcern Greenyard heeft de oorzaak gevonden van de listeriabesmetting waar het bedrijf mee kampte. Een fabriek in Hongarije die sinds juli stil lag, wordt heropgestart.
Lees verder

Politievakbond roept leden op geen verkeersboetes uit te schrijven tussen 15 en 30 september
De politievakbond NSPV - een van de grootste - roept haar leden op om voor kleinere verkeersovertredingen tussen 15 en 30 september geen boetes uit te schrijven, maar in de plaats daarvan een "educatieve houding" aan te nemen. Eerder kondigden drie van de vier grootste politievakbonden al aan de flitsmarathon in diezelfde periode te zullen boycotten.
Lees verder

Selfies nemen met tijgers op vakantie? Dat kan echt niet meer
Een safari, een gorillatrekking door de jungle, walvissen spotten of kooiduiken met haaien. Wilde dieren in de ongerepte natuur zijn een onderdeel geworden van menige vakantiereis. Logisch ook. Achter het glas is een groep leeuwen lang niet zo indrukwekkend als op de Afrikaanse savanne. Sommige diersoorten zijn überhaupt alleen in de wildernis te bewonderen, zoals bultruggen en witte haaien.
Lees verder

Ontploffing bij afvalwerkend bedrijf: zeker vier gewonden
In het afvalverwerkend bedrijf Indaver in Stabroek is een ontploffing gebeurd. Volgens de Antwerpse politie is er sprake van meerdere slachtoffers, volgens Belga vielen er zeker vier gewonden.
Lees verder

Artieste wil première theatervoorstelling zonder gezelschap Fabre
Nadat ex-werknemers Jan Fabre in een open brief beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag, heeft artieste en regisseur Hannah De Meyer beslist om de première van haar voorstelling New Skin niet te laten plaatsvinden bij Fabres theatergezelschap Troubleyn.
Lees verder

Explosie bij afvalverwerkingsbedrijf Indaver in Antwerpse haven: één dode, vier gewonden
Bij afvalverwerkingsbedrijf Indaver, langs de A12 in Stabroek (Antwerpen), is deze namiddag een explosie gebeurd. Daarbij kwam één medewerker om het leven en vielen nog vier gewonden. 
Lees verder

Eurosong 2019 in Israël vindt plaats in Tel Aviv, niet in hoofdstad Jeruzalem
Het Eurovisiesongfestival van 2019 in Israël vindt plaats in Tel Aviv, en niet in hoofdstad Jeruzalem. Dat maakten de organisatoren van de muziekwedstrijd bekend. De finale is op 18 mei, de halve finales op 14 en 16 mei.
Lees verder

Servisch gezin gaan lopen uit open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas
Het Servisch gezin dat een tijdlang in het gesloten centrum van Steenokkerzeel verbleef, is gaan lopen uit de open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas. Dat werd door het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan onze redactie bevestigd.
Lees verder

Drie dansers getuigen over angstklimaat bij Jan Fabre: "Hij maakte onzekere, instabiele wezens van ons"
Een toxische sfeer op de werkvloer, scènes die je worden afgenomen als je niet in de pas loopt en ongewenste seksuele intimiteiten. Deze drie vrouwen maakten het allemaal mee toen ze dansten bij Jan Fabre.
Lees verder

Oud-medewerkers spreken: "Jan Fabre wordt gekruisigd in de media"
Er komen heel wat reacties op de open brief waarin ex-werknemers van Jan Fabre de kunstenaar beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag"Een Fabre-acteur weet dat hij het uiterste van zichzelf zal moeten geven en moeten laten zien." 
Lees verder

General Motors roept een miljoen wagens terug
De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) roept meer dan een miljoen wagens terug voor een mogelijk probleem met de elektrische stuurbekrachtiging. Het gaat om grote pick-ups en SUV's, zoals de Chevrolet Silverado of GMC Sierra, van modeljaar 2015. Dat heeft de Amerikaanse verkeersveiligheidsautoriteit NHTSA gemeld.
Lees verder

Staatsveiligheid wil verdubbeling van manschappen
Staatsveiligheid wil een verdubbeling van het aantal manschappen, om alle vormen van extremisme te kunnen blijven opvolgen. Dat was deze ochtend te horen bij een hoorzitting in de commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering, in het Vlaams Parlement.
Lees verder

Universiteiten onderhandelen met Vlaamse regering over lagere publicatiedruk
De Vlaamse regering en de rectoren van de Vlaamse universiteiten gaan om de tafel zitten over de manier waarop het onderzoek in Vlaanderen wordt gefinancierd. Volgens De Tijd vandaag zijn de alarmkreten over publicatiedruk niet in dovemansoren gevallen.
Lees verder

Luchtvervuiling: "Een probleem van dezelfde omvang als obesitas"
Antwerpen en Gent blijven worstelen met de luchtkwaliteit, zo stelt de Vlaamse Milieumaatschappij vast. Er is beterschap, maar op nog te veel plaatsen worden de Europese grenswaarden voor stikstofdioxide overschreden. 
Lees verder

Machtsmisbruik Jan Fabre: hoe kunnen vernederende en intimiderende rituelen zo lang blijven bestaan?
Volgens de briefschrijvers gaat de ongepaste omgang bij Troubleyn al decennia terug. Wat maakt het zo moeilijk om als medewerker in zo'n geval een vuist te maken?
Lees verder

Duizenden sterven te vroeg door vuile lucht
De slechte lucht in Vlaanderen heeft een gigantische impact op onze gezondheid. De Vlaamse Milieumaatschappij zegt dat elk jaar duizenden Vlamingen vroegtijdig overlijden door fijnstof en andere schadelijke deeltjes. Positief: de luchtkwaliteit gaat er wel op vooruit.
Lees verder