Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 7 september 2018

Burberry schrapt bont uit aanbod en gaat onverkochte kledingstukken niet langer vernietigen

Burberry schrapt bont uit aanbod en gaat onverkochte kledingstukken niet langer vernietigen
Het Britse luxemerk Burberry gaat niet langer kledingstukken en cosmetica vernietigen die niet verkocht raakten. Het zal ook niet langer bont gebruiken in de collecties. Dat heeft Burberry donderdag aangekondigd.
Lees verder

Overheidsinstanties: "Bekijk eerst alternatieven alvorens kinderen op te sluiten voor uitwijzing"
Nu er weer kinderen verblijven in het gesloten centrum in Steenokkerzeel vragen vier overheidsinstanties om eerst te bekijken of er geen andere mogelijkheden zijn in plaats van opsluiting. 
Lees verder

UGent-rector start tuchtprocedure tegen Dries van Langenhove
UGent-rector Rik Van de Walle start na de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden een interne tuchtprocedure "die kan leiden tot het uitzetten van Dries van Langenhove". Dat heeft hij vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie.
Lees verder

Waarom is Discord de geliefde chatapplicatie van Schild & Vrienden en co.?
In het openbaar doet Schild & Vrienden zich voor als een onschuldig groepje dat kwajongensstreken uithaalt. Op Discord, een chatapp voor gamers, deelden leden racistische en vernederende berichten. Wat maakt die app zo interessant voor extreem-rechtse praat?
Lees verder

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove: "Ik ga terugslaan"
"Ik ben geen racist, antisemiet of seksist. Nooit geweest. Wat de VRT ook probeert te bewijzen met zijn knip- en plakwerk van internetafbeeldingen en manipulaties van zogeheten authentieke chatkanalen", vertelt Dries Van Langenhove, daags na de spraakmakende Pano-reportage over zijn jongerenbeweging Schild & Vrienden. "Ik ga terugslaan en ik beraad me over juridische stappen tegen de reportagemakers." De UGent heeft inmiddels de tuchtprocedure  tegen hem, met mogelijke uitzetting opgestart. 
Lees verder

Universiteiten sturen vaker studenten weg
Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove riskeert van de UGent te worden verwijderd. De universiteit geeft aan dat wel "vaker" studenten worden geschorst of voor de tuchtcommissie moeten verschijnen, maar kon geen precieze cijfers geven. Een greep uit de voorvallen van de afgelopen jaren.
Lees verder

Actie in Gent tegen Schild & Vrienden lokt 600-tal deelnemers
In Gent hebben donderdagavond 600 tot 650 mensen deelgenomen aan een actie tegen de groepering Schild & Vrienden. Dat zegt de Gentse lokale politie.
Lees verder

Bruno De Wever: "Dit is de zwarte rand van het Vlaams-nationalisme"
Historicus Bruno De Wever weet maar al te goed hoe Vlaams-nationalistische jongeren kunnen radicaliseren. Hij was zelf ooit lid van een neonazistische jeugdbeweging. Zijn oordeel over Schild & Vrienden is genadeloos: "Vervolgen en buiten de wet stellen."
Lees verder

Michel vraagt Nationale Veiligheidsraad strijd tegen antisemitisme en racisme op te voeren
Eerste minister Charles Michel geeft de Nationale Veiligheidsraad opdracht om de operationele middelen in de strijd tegen antisemitisme, racisme en xenofobie te versterken. Dat zei hij donderdagavond tijdens het gala van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) in Concert Noble in Brussel. 
Lees verder

Uw beton uitbreken wordt geld waard
Als u een huis sloopt en groen plant op de vrijgekomen ruimte, dan krijgt u daar een subsidie voor van de Vlaamse overheid. Het is een nieuwe maatregel van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) omwille van de betonstop. Dat schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag.
Lees verder

5 lessen voor proffen én studenten: "Er zijn afgestudeerden die nog geen foutloze zin kunnen schrijven"
Vergeet de studenten niet, laat de universiteit geen bedrijf worden en kijk goed waar de echte macht ligt. Het nieuwe boek Onder rectoren biedt niet alleen een blik achter de schermen van de Vlaamse universiteiten, maar geeft professoren, studenten en politici ook vijf broodnodige lessen.
Lees verder

Test uzelf: hoe scoort u op deze schooltoets geschiedenis?
Tien (school)dagen lang bevraagt De Morgen tien leerkrachten. Zij krijgen vijf vragen en spreken vol passie over hun beroep, hun hoogte- en dieptepunten en hun vak. Maar onze tien leerkrachten mogen ook vragen uitdelen. Elke dag vindt u hier hun toets terug. Vandaag kan u zelf ontdekken wat u nog weet uit de geschiedenisles.
Lees verder

Schauvliege weigert vergunning verbrandingsoven Wilrijk
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft de vergunningsaanvraag voor de nieuwe verbrandingsoven in Wilrijk geweigerd. Dat bevestigt haar kabinet aan De Morgen.
Lees verder

"Eigenlijk is het een hobby. En je wordt er nog voor betaald"
De Morgen stelt tien (school)dagen lang vijf vragen aan tien leerkrachten. Vandaag: Gerrit De Neef, leerkracht geschiedenis aan het Atheneum Wispelberg in Gent.
Lees verder

Het bloed- en bodemnationalisme van Schild en Vrienden was zichtbaar. Maar te weinig mensen zagen het
Had het racisme van Schild & Vrienden al eerder doorgeprikt kunnen worden? 'De alarmbellen konden vroeger afgaan.'
Lees verder

Uniefs hekelen politiek overwicht KU Leuven
De KU Leuven weegt te veel op de politiek. Die boodschap geven verschillende rectoren enkele weken voor aanvang van het nieuwe academiejaar in het boek Onder rectoren. "Leuven plaatst personeelsleden bij de kabinetten, soms zelfs met behoud van een kleine (les)opdracht."
Lees verder

CD&V-voorzitter Wouter Beke over Schild & Vrienden: "Sommige politici moeten in eigen boezem kijken"
CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt dat sommige collega-politici zich moeten "bezinnen" en "in eigen boezem moeten kijken" over de praktijken van de ultrarechtse organisatie Schild & Vrienden. Dat schrijft hij in een tekst op de CD&V-site onder de titel "Je oogst wat je zaait". Beke noemt geen partijen of politici bij naam, maar spreekt onder meer over "populaire politici met een grote aanhang" die het conflict in de samenleving voeden. 
Lees verder

Bijna 70 scholen voeren ook in het nieuwe schooljaar actie voor schone lucht
Het nieuwe schooljaar is begonnen en dat betekent ook meteen het vervolg van de acties van Filter Café Filtré. Het collectief zet zich in voor schone en gezonde lucht aan de schoolpoort. Op de eerste vrijdag van het nieuwe schooljaar voerden opnieuw 67 scholen actie.
Lees verder

Uw beton uitbreken levert geld op
De Vlaamse overheid trekt 5 miljoen euro uit om Vlaanderen te 'ontharden', zo schrijft Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

"Ik dacht: fuck it, ik red het zonder diploma ook wel"
Lees verder