Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 24 september 2018

Bijna 250 stad- en gemeentehuizen open voor orgaanregistratie

Bijna 250 stad- en gemeentehuizen open voor orgaanregistratie
Bijna 250 Vlaamse stad- en gemeentehuizen zijn vandaag uitzonderlijk open om je te registreren als orgaandonor. Het initiatief kwam er na het nieuwe VTM-programma 'Make Belgium Great Again'.
Lees verder

Komende nacht twee uur lang geen elektronische betaling mogelijk
Op het netwerk van Worldline, dat het elektronische betaalverkeer in BelgiĆ« regelt, worden in de nacht van zondag op maandag werken uitgevoerd. 
Lees verder

Airbnb wil trouwe verhuurders aandelen geven
Airbnb wil trouwe verhuurders belonen met aandelen in het bedrijf. Het stuurde daarvoor een brief met informatie naar de Amerikaanse beurswaakhond SEC, want het verhuurplatform trekt over twee jaar naar de beurs.
Lees verder

In november mogelijk uren geen stroom
In november dreigt er in sommige gemeenten een urenlange stroomuitval, waarschuwt het Fedederaal Planbureau vandaag. In die maand kan slechts een van de zeven kernreactoren in ons land worden ingezet om stroom te leveren, meldt de onafhankelijke instelling. 
Lees verder

Porsche zegt diesel vaarwel
De Duitse autobouwer heeft vandaag aangekondigd vanaf volgend jaar alleen maar benzine-, hybride en elektrische wagens te maken. Daarmee zegt Porsche, drie jaar na dieselgate, vaarwel aan de diesel.
Lees verder

Hulde aan Adamu voor gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel
Deze namiddag verzamelden zowat 350 mensen voor het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Zij deden dat ter herdenking van de dood van de jonge Nigeriaanse Semira Adamu, twintig jaar geleden. De 20-jarige Nigeriaanse vrouw werd door Belgische rijkswachters met een kussen verstikt tijdens de zesde poging om haar het land uit te zetten. 
Lees verder

Aanhoudende regen zorgt voor wateroverlast: Antwerpse Ring staat blank, brandweer voert vijftigtal interventies uit in Dinant
De aangekondigde regen heeft al op verschillende plaatsen in het land gezorgd voor wateroverlast. Het KMI kondigde voor deze namiddag en avond code geel af over zee, Luik, Namen en Luxemburg. Enkele evenementen werden afgelast en bossen en parken gingen toe. Het noodnummer 1722 voor niet-dringende oproepen werd geactiveerd. De Antwerpse ring is ondergelopen en ook in WalloniĆ« staan heel wat straten onder water.
Lees verder

Advocaat: "Wet werd gewoon toegepast in zaak Kitty Van Nieuwenhuysen"
Noureddine Cheikhni, een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen, krijgt een enkelband. Hij zat een derde van zijn celstraf van 30 jaar uit. Haar ouders en de politievakbonden zijn verbolgen. "Toch paste de strafuitvoeringsrechtbank weloverwogen de wet toe", zegt John Maes, voorzitter van de commissie strafrecht van de Vlaamse Balies.
Lees verder

Koen Geens (CD&V) : "Zerotolerancebeleid tegen geweld op politie"
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat er een zerotolerancebeleid gevoerd wordt tegen geweld op politie. In de gesprekken die hij recentelijk met de politiebonden had, is volgens de minister afgespreken om de bestraffing van misdrijven tegen politiemensen "in het nieuwe strafwetboek samen aan een nieuw onderzoek te onderwerpen".
Lees verder

Minister van Landbouw wil varkens in besmette zone euthanaseren
Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme wil na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in ons land varkens in de besmette zone kunnen euthanaseren.
Lees verder

Topeconomen: "Hervorming werkloosheidsuitkering zal averechts werken"
Werkloosheidsuitkeringen eerst verhogen en dan sterker laten dalen - zoals de regering deze zomer heeft beslist - zal averechts werken. Dat zeggen zestien Belgische topeconomen maandag in De Standaard.
Lees verder

Regering stelt sluiting zeven asielcentra uit
De federale regering heeft beslist om de sluiting van zeven asielcentra uit te stellen tot 30 juni volgend jaar. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad maandag.
Lees verder

Vijf jongeren vertellen over hun zoektocht naar de gepaste studierichting
Waarom kiezen jongeren voor hun opleiding? Hoe moeilijk was het om de knoop door te hakken? En kregen ze daarbij wel genoeg hulp? Vandaag gaat het academiejaar van start. Vijf nieuwe studenten vertellen over hun (on)zekerheden, hun stress en hun twijfels.
Lees verder

Over & out voor Fish & Chips: de winkel die meer jeugdhuis was
Do you know where your teenager is at five o' clock in the afternoon? Nu de ooit iconische Antwerpse concept store Fish & Chips definitief de deuren sluit, voelt het voor redactrice Katrin Swartenbroux alsof ook een deel van haar jeugd gebulldozerd wordt.
Lees verder

Elke week klacht over seksueel misbruik in de sport
In 2018 hebben al 45 sporters een klacht ­ingediend wegens grensoverschrijdend seksueel gedrag in hun sportclub. Volgens minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is dat het gevolg van het nieuwe beleid waarbij iedere sportfederatie een aanspreekpunt moest aanstellen, schrijft Het Nieuwsblad maandag.
Lees verder

Vier op de tien mensen met niet-Vlaamse naam gediscrimineerd op huurmarkt
Veertig procent van de mensen met een niet Vlaams klinkende naam die in Antwerpen informeren naar een huurwoning, wordt gediscrimineerd. Dat schrijven de Mediahuis-kranten maandag op basis van een onderzoek van de VUB.
Lees verder

"Bijna thuis" sms'en achter het stuur? Dan ben je 287 meter niet aan het opletten
Wie een bericht met de tekst "Bijna thuis" stuurt terwijl hij 120 kilometer per uur rijdt, let 287 meter lang niet op de weg. Dat blijkt uit berekeningen van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). De vereniging roept met een nieuwe campagne autobestuurders op om hun gsm niet te gebruiken achter het stuur. Je kan zelf de test doen op blindmeters.com.
Lees verder

Meer meldingen rond seksueel misbruik in de sport: 'De problematiek is gigantisch groot'
45 klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag in sportclubs. Hoewel het aantal meldingen fors stijgt, gaat het volgens criminologen slechts om het topje van de ijsberg. 'We kunnen met zekerheid stellen dat dit een onderschatting is.'
Lees verder

Vlaanderen koopt opnieuw groenestroom- en warmtekrachtcertificaten op
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) laat voor 130 miljoen euro groenestroom- en warmtekrachtcertificaten uit de markt halen. De schuldenberg daalt tot het niveau van vijf jaar geleden, zegt hij vandaag in een persbericht.
Lees verder

Black-out in november? "Paniek is niet nodig"
Door aanhoudende problemen met de kerncentrales dreigen er in november stroomtekorten te ontstaan. Bibberen voor de black-out? "Het wordt niet gemakkelijk, maar de kans op stoomtekorten lijkt me klein", zegt Ronnie Belmans van het onderzoeksinstituut Energyville. "Paniek is niet nodig."
Lees verder