Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 19 september 2018

Aantal zorgboerderijen op tien jaar tijd verdrievoudigd

Aantal zorgboerderijen op tien jaar tijd verdrievoudigd
Het voorbije decennium heeft een sterke toename gekend van het aantal groenezorginitiatieven, waarbij mensen uit kwetsbare groepen onder begeleiding een zinvolle dagactiviteit in de natuur vervullen. Vlaanderen telt momenteel 940 zorgboerderijen, waarvan 122 in Limburg. Dat melden Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens (CD&V).
Lees verder

Francken liet 32 sans-papiers met strafblad vrij
Bijna een op de zes mensen zonder papieren die de Dienst Vreemdelingenzaken vrijliet had al een strafblad. DVZ heeft hen vrijgelaten om plaatsen te creëren voor transitmigranten.
Lees verder

Vlaanderen kijkt argwanend naar islamitische school
Ze bestaan al in Brussel en Wallonië, maar nu krijgt ook Vlaanderen wellicht een islamitische school. De veelbesproken Turkse organisatie Milli Görüs zou in Genk met secundair onderwijs willen starten. Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) vraagt een onderzoek.
Lees verder

Hete nazomerdag: temperaturen tot 27 graden
Het wordt vandaag eerst zonnig, maar over de westelijke landshelft neemt de bewolking stilaan toe. Het blijft warm voor de tijd van het jaar met maxima rond 21 graden aan zee en van 23 tot 27 graden elders. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Eurostadion kostte Ghelamco al 23,6 miljoen euro
Het Eurostadion heeft bouwheer Ghelamco reeds 23,6 miljoen euro gekost, ook al is er nog geen steen van gelegd. Dat meldt de Brusselse nieuwssite Bruzz. De informatie komt uit het financieel jaarverslag van Ghelamco.
Lees verder

Video met kussende Jan Fabre opnieuw te zien op expo in Oudenaarde
Het videokunstwerk "I am a mistake because I am a better kisser than Gustav Klimt" van Jan Fabre is vanaf vandaag weer te zien zijn op Charivari, een expositie die aansluit bij de Adriaan Brouwerherdenking in Oudenaarde. Dat kondigt curator Jan Hoet Junior aan in een persbericht. De video werd afgelopend weekend te elder ure uit de tentoonstelling gehaald. 
Lees verder

Taxioorlog in Brugge: "Ze scholden mij net nog voor salope uit"
Brugge is in de ban van een taxioorlog. In de stad zijn maar 41 standplaatsen voor meer dan 100 voertuigen. Dat er wrevel was bij de chauffeurs, wist iedereen wel, maar vrijdag is er ook geschoten. "Op den duur gaan we niet meer op de markt mogen staan." 
Lees verder

België beboet voor weigeren vrouw met hoofddoek in rechtszaak
België is in de fout gegaan door een vrouw met een hoofddoek de toegang te weigeren tot een rechtszaak. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat daarmee de vrijheid van godsdienst is geschonden. Ons land moet haar 1.000 euro schadevergoeding betalen, zeggen de rechters in Straatsburg.
Lees verder

Brussels Airlines stopt verbinding met Mumbai na minder dan twee jaar
Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zet na 6 januari de vluchten van en naar de Indiase stad Mumbai stop. De verbinding, die in maart 2017 werd gelanceerd, levert volgens de maatschappij niet de verwachte resultaten op. Ze zal weer meer de focus leggen op Afrika.
Lees verder

Jaar cel voor profvoetballer El Ghanassy na nieuwe verkeersovertreding
Profvoetballer Yassine El Ghanassy (28) is bij verstek veroordeeld tot één jaar effectief voor een zoveelste verkeersovertreding. De gewezen flankaanvaller van Gent en Oostende werd op 5 mei vorig jaar betrapt toen hij achter het stuur van zijn Porsche aan het telefoneren was.
Lees verder

Riziv ontdekt voor ruim vijf miljoen euro fraude in de zorg
Met gerichte controles heeft het Riziv ontdekt dat artsen, verpleegkundigen maar ook patiënten in 2017 minstens 7,5 miljoen euro te veel aanrekenden aan de ziekteverzekering. Vijf miljoen euro daarvan is het gevolg van fraude.
Lees verder

"Jong N-VA is intussen een holebibeweging geworden, meer dan de helft is homo of lesbienne"
Op een galafeestje in de aanloop naar de presidentsverkiezingen noemde Hillary Clinton de helft van Donald Trumps aanhangers 'a basket of deplorables', een stelletje deerniswekkende zielenpoten. Maar die 'zielenpoten' bezorgden Trump wel de zege. En ondertussen zijn ook overal in Europa de 'zielenpoten' in opmars. Humo-journalist Jan Antonissen reisde hen achterna en tekende hun ongefilterde verhalen op in 'De onfatsoenlijken. Een reis door populistisch Europa'. We beginnen met een misnoegde Vlaamse stem: Filip Brusselmans, preses van het Antwerpse KVHV.
Lees verder

N-VA wil neppooiers inzetten om tienermeisjes te waarschuwen
Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) vraagt Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) om te leren van de Nederlandse aanpak en neppooiers in te zetten in de strijd tegen tienerpooiers. Eerder deze week verschenen nog zeven mannen voor de rechtbank in Antwerpen wegens aanranding van de eerbaarheid van een 15-jarig Vlaams meisje dat gedwongen werd zich te prostitueren.
Lees verder

Leerlingen halen vaker diploma buiten school
Les volgen in het secundair onderwijs, maar elders een diploma halen? In vijf jaar tijd is het aantal leerlingen dat aanklopt bij de centrale Examencommissie met meer dan 60 procent gestegen. 'We zien een oneigenlijk gebruik.'
Lees verder

"School begon me mijn keel uit te hangen": deze 3 jongeren kozen voor de examencommissie
Deze drie jongeren zeiden hun klas vaarwel en kozen ervoor om examens voor de middenjury af te leggen. Omdat ze schoolmoe of al te volwassen waren. Of gewoon niet naar school konden. En tot nog toe hebben ze daar geen spijt van.
Lees verder

Belgische 'terreuradvocaten' mogen VS niet in
Zeker vijf Belgische advocaten kregen de voorbije weken geen visum om naar de VS te reizen. Telkens gaat het om strafpleiters die ooit een terrorist of terreurverdachte verdedigd hebben.
Lees verder

Wordt monsterstaking afgeblazen? Ryanair bereid om vakbonden te erkennen en te onderhandelen
De vliegtuigmaatschappij Ryanair is bereid om vakbondsdelegaties te erkennen om met het Belgisch personeel te onderhandelen over collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's). Dat zegt de maatschappij in een brief aan de Belgische vakbonden. Wel zou in ruil de geplande staking van 28 september afgeblazen moeten worden.
Lees verder

Jambon wil Genkse islamschool verhinderen: "Mogen we niet oogluikend toelaten"
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil verhinderen dat de controversiële Genkse islamschool ooit het daglicht ziet. Dat zei hij in een interview op Radio 1. Jambon wil ook de geldstromen achter de school laten onderzoeken.
Lees verder

Hoe elektriciteit op één jaar meer dan 90 euro duurder werd
Elektriciteit is vandaag zowat 90 à 100 euro duurder dan een jaar geleden. De groothandelsprijs voor elektriciteit zit al een tijd in stijgende lijn, en is nu ook doorgesijpeld in de stroomfactuur van de gezinnen.
Lees verder

Jeroen Piqueur ook in beroep veroordeeld voor fraude: vier maanden cel en 1,5 miljoen euro boete
De voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur krijgt vier maanden effectieve celstraf, 1,5 miljoen euro geldboete en 2,3 miljoen euro verbeurdverklaring opgelegd voor grootschalige fiscale fraude. Dat heeft het Gentse hof van beroep vandaag beslist, in een volledige bevestiging van het vonnis van de Gentse correctionele rechtbank.
Lees verder