Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 12 augustus 2018

Twee Belgische juristen dood in Zuid-Afrika: Rwandees complot of ‘wilde speculaties’?

Twee Belgische juristen dood in Zuid-Afrika: Rwandees complot of 'wilde speculaties'?

De twee Belgische juristen die onlangs in Zuid-Afrika dood werden aangetroffen, kenden elkaar goed. De familie van de Belgisch-Rwandese Thomas Ngeze gaat uit van dubbel kwaad opzet en ziet er de hand in van de Rwandese geheime dienst. De vader van Pieter-Jan Staelens ziet geen verband. 'Ik ben bang van wilde speculaties. Mogelijk was het een stom ongeval.'

Lees verder

Tweet Trump duwt Turkse lira verder omlaag

Nadat de Turkse munt zware klappen kreeg door uitspraken van president Recep Tayyip Erdogan, daalde de munt vrijdagnamiddag nog verder door tweets van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees verder

Joods Forum heeft bedenkingen bij nieuwe CD&V-kandidate Friedman

Vanmorgen stelde Kris Peeters trots de nieuwe CD&V kandidate Rezi Friedman voor, een joods-orthodoxe. En wat CD&V kon verwachten, gebeurde ook: binnen de Joodse gemeenschap is lang niet iedereen enthousiast. Haar vader wordt 'de gekke rabijn' genoemd.

Lees verder

Uitzonderlijk druk op de wegen, ook in Frankrijk zwart weekend

Het belooft een bijzonder druk weekend te worden op de Belgische wegen. Ook in Frankrijk staat een tweede zwart weekend voor de deur. Vooral in de Rhônevallei moeten de bestuurders rekening houden met vertragingen, zowel richting zuiden als voor het terugkerende verkeer.

Lees verder

Vier ongewoon oude overvallers opgepakt in Elsene

In Elsene hebben de speciale eenheden van de federale politie donderdag vier mannen opgepakt die op het punt stonden een overval te plegen. Het ging om vier mannen tussen 52 en 64 jaar oud die allesbehalve onbekenden waren voor het gerecht. Drie van hadden elk al verschillende veroordelingen opgelopen voor gewapende en gewelddadige overvallen. Dat wordt bevestigd door het Brusselse parket.

Lees verder

Wegen en Verkeer blijft voorrang voor auto's op fietsen verdedigen

Het Agentschap Wegen en Verkeer blijft de nieuwe regeling op oversteekplaatsen voor fietsers verdedigen. CD&V begrijpt niet dat fietsers overal hun voorrang kwijt zijn.

Lees verder

Het verrassende succes van Nederland als Erasmusbestemming

Frankrijk en Spanje zijn de populairste bestemmingen voor Erasmusstudenten. Nederland staat op drie. Verrassend? Nederland blijkt vooral interessant te zijn voor stages.

Lees verder

Lijk gevonden in natuurgebied in Evere

In het natuurgebied Het Moeraske in Evere is vrijdagnamiddag een lijk gevonden. Dat meldt RTL en het nieuws wordt bevestigd door het parket van Brussel.

Lees verder

Internationale zorgen om Belgische frieten

De aardappeltelers hebben door de droge en hete periode een zware zomer. De oogst zal dit jaar zeker 30 procent lager uitvallen dan anders. Dat is slecht nieuws voor onze frieten. Zelfs in het buitenland maken ze melding van de problemen met 'het symbool van België'.

Lees verder

Terrasjesweer dit weekend, maandag zit u alweer beter binnen

Tijdens het weekend mag u droog en zonnig weer verwachten. Vanaf maandag krijgen we opnieuw wat regenbuien met hier en daar onweer.

Lees verder

Weyts legt Airbnb geldboete 'tot 25.000 euro' op

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) legt internetgigant Airbnb een geldboete op, die kan oplopen tot 25.000 euro. Het Amerikaanse verhuurplatform blijft immers weigeren om gegevens van Vlaamse verhuurders door te spelen aan de inspectiediensten.

Lees verder

Dertien schepen geflitst op Albertkanaal
De trajectcontrole op het Albertkanaal heeft al verschillende schippers betrapt op te snel varen.
Lees verder

Kinderen zonder papieren weer in 'gouden kooi': 'Een kind sluit je niet op'

Vanaf vandaag kunnen gezinnen zonder papieren weer worden opgesloten. Een nieuwe juridische strijd lijkt een kwestie van tijd.

Lees verder

Dodentocht zwaarder door regen, maar veel doorbijters bereiken toch finish

Bij de 49ste editie van de Dodentocht met start en aankomst in Bornem, zijn al meer dan 400 mensen over de meet gekomen. 1.454 anderen gaven op. De deelnemers leggen een wandeltocht van 100 kilometer af en krijgen daarvoor maximaal 24 uur de tijd.

Lees verder

Man (21) opgepakt na dreigende tweet over Antwerp Pride, wapens aangetroffen bij huiszoeking

De Antwerpse politie heeft tijdens een huiszoeking een man opgepakt die een discriminerende en bedreigende boodschap op Twitter had geplaatst over de Antwerp Pride.

Lees verder

60.000 à 90.000 bezoekers voor elfde Antwerp Pride

In Antwerpen is zaterdag de elfde editie van de Antwerp Pride Parade door de straten getrokken. Tussen de 60.000 en 90.000 mensen zakten naar de Sinjorenstad af, bij de vorige editie waren dat er 70.000. Het mooie zomerweer had daar zeker een factor in.

Lees verder

Afpersers viseren parkeerders bij Brussels Zuidstation

Aan het Brusselse Zuidstation worden mensen die zich in de omliggende straten parkeren de laatste tijd aangeklampt door valse parkeerwachters die hen proberen af te persen. Dat melden La Capitale en Bruzz en wordt door de politiezone Brussel Zuid bevestigd aan Belga.

Lees verder

Rector KUL noemt publicaties in neptijdschriften verwaarloosbaar: 'Zie niet in waarom academici hiervoor zouden betalen'

De Leuvense rector Luc Sels noemt de problematiek van publicaties in wetenschappelijke neptijdschriften, die De Morgen zaterdag aankaart, een 'verwaarloosbaar probleem'. 'Het gaat over nog geen duizendste van het totaal aantal academische publicaties, waarmee wij noch de Vlaamse overheid rekening houden bij loopbaan- of financieringsbeslissingen', aldus Sels.

Lees verder

Rampenfase afgekondigd na brand Antwerpse haven: 'Stof gevaarlijk voor directe omgeving'

In Antwerpen is zondagochtend de gemeentelijke rampenfase afgekondigd naar aanleiding van een grote smeulbrand in de haven. De brandweer krijgt de brand niet onder controle. De rook zorgt voor irritatie en geurhinder, meldt de stad Antwerpen in een persbericht.

Lees verder

Antwerp Pride ontsierd door nieuw geval van gay bashing

Alweer is er een geval van blind geweld tegen homo's. Noel, een Antwerpenaar van 39, kreeg in het stadscentrum klappen van twee homohaters die hem 'vuil janet' toeriepen en zijn schouder uit de kom trokken. 'Dat het net tijdens het festival gebeurt, maakt het des te triester', getuigt hij in Het Nieuwsblad.

Lees verder