Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 augustus 2018

Sociaal psycholoog: "We worden allemaal geboren als racisten"

Sociaal psycholoog: "We worden allemaal geboren als racisten"
"We zijn allemaal racisten van bij de geboorte." Sociaal psycholoog en neuroloog Frank Van Overwalle (VUB) houdt er een bijzondere mening op na. Een gesprek over vluchtelingen, voetbal en genocides. "We moeten erkennen dat hokjesdenken en racisme in ieders natuur zit."
Lees verder

Jonathan Holslag en Joachim Pohlmann na één maand als reservist in het leger: "Ik ben de zwakste schakel geweest"
Eén maand Leopoldsburg zit erop, voor reservisten Jonathan Holslag en Joachim Pohlmann. Een VUB-prof en N-VA-woordvoerder bij het leger: het was een cultuurschok. "Ik ben mezelf toch een paar keer tegen gekomen."
Lees verder

Slabakt de Vlaamse milieu-inspectie? Meer klachten, maar minder inspecties
De afgelopen drie jaar is het aantal milieu-inspecties door het Vlaams Departement Omgeving met 18 procent gedaald en het aantal staalnames met 16 procent. Nochtans nam het aantal milieuklachten van burgers sterk toe. Slabakt de Vlaamse milieu-inspectie? 
Lees verder

Binnenring in Halle weer geopend na zwaar ongeval met vrachtwagen, buitenring volgt om 7 uur
De Brusselse binnenring in Halle is donderdagochtend om 5.40 uur weer opengegaan voor het verkeer. Zeker voor 7 uur volgt ook de buitenring. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
Lees verder

Scoutsmeisje (15) zwaargewond na ongeval in Nederland
Een vijftienjarig meisje van een Belgische scoutsgroep is zwaargewond geraakt door een aanrijding met een auto in de gemeente Bergeijk, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. 
Lees verder

Renovatiewerken aan Brusselse justitiepaleis zullen pas tegen 2040 afgelopen zijn
Het Brusselse justitiepaleis staat al jaren in de stellingen en dat zal wel nog een tijdje zo blijven. De volledige renovatie van het gebouw zal pas in het jaar 2040 klaar zijn, zo schrijft La Libre.
Lees verder

Schepen Zeebrugge hekelt gebrek aan steun tegen transitmigranten: "Jambon moet belofte nakomen"
Ondanks de belofte van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om federale steun naar Zeebrugge te sturen in de strijd tegen transitmigranten, blijft de hulp voorlopig achterwege. "Er is zich nog niemand komen aanmelden bij onze lokale politie, nochtans is dat de te volgen procedure", meldt schepen en CD&V-Kamerlid Franky Demon. Minister Jambon meldt dan weer dat er wél extra steun is in juli en augustus voor het West-Vlaams interventiekorps.
Lees verder

Aziatische tijgermug vestigt zich definitief in onze contreien: "Dit beest wil je hier liever niet"
De Aziatische tijgermug heeft zich definitief in Nederland gevestigd. Dat meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en bestrijding in AD. De tijgermug kan ziektes als zika overdragen en was eerder al verantwoordelijk voor een knokkelkoortsuitbraak in Portugal. "Het is een kwestie van tijd eer de mug ook in België zit."
Lees verder

"Onderzoek naar Bart De Pauw bijna afgerond"
Over het onderzoek naar de zaak rond televisiefiguur Bart De Pauw verwacht Christine Mussche, de advocate van de vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld, in het najaar meer duidelijkheid. "Het onderzoek zou zich in een eindfase bevinden", zei ze in De Ochtend op Radio 1. Het parket van Antwerpen geeft geen commentaar op het dossier.
Lees verder

Politievakbonden overwegen "boetevrije weken" in plaats van stakingen
De politievakbonden ACV Politie en NSPV reageren misnoegd op de plannen van de regering om het opsparen van ziektedagen af te schaffen. De bonden plannen acties, "maar dat zullen geen stakingen zijn", zegt Carlo Medo van NSPV. Beide bonden kijken naar Nederland, waar de politie als "publieksvriendelijke actie" niet langer boetes uitschrijft.
Lees verder

Knokke nu helemaal 'place m'as-tu vu': cameraschild ziet u van Heist tot Het Zoute
Op de Zeedijk in Knokke werden zopas zeven extra camera's geplaatst, wat het totaal op elf brengt. Gevolg: iedereen die over de dijk wandelt, wordt nu constant gevolgd. Tien kilometer lang. En het cameraschild wérkt: niet alleen om verloren gelopen kindjes snel terug te vinden, maar ook om ramkrakers te vatten.
Lees verder

Zware brand woedt op Blaarmeersen in Gent
Er woedt een zware brand in de overdekte tennishal op recreatiedomein de Blaarmeersen in Gent. Er zou ook sprake zijn van een ontploffing, meldt Het Laatste Nieuws
Lees verder

Dader zuuraanval Antwerpen legt bekentenissen af en is aangehouden
De verdachte van de zuuraanval op een 40-jarige vrouw, dinsdag op het Antwerpse Sint-Jansplein, is donderdagochtend voor de onderzoeksrechter geleid en vervolgens aangehouden. Dat meldt het parket van Antwerpen. 
Lees verder

Te snel gereden? "Geen probleem"
De kans is reëel dat de politie weldra geen boetes meer uitschrijft voor snelheidsovertredingen of andere lichtere vergrijpen. De vakbonden willen zo publieksvriendelijk actievoeren tegen de afname van hun ziektedagen.
Lees verder

A12 in Aartselaar in beide richtingen afgesloten door bedrijfsbrand
De A12 tussen Brussel en Antwerpen is ter hoogte van Aartselaar in beide richtingen volledig afgesloten door een bedrijfsbrand. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. 
Lees verder

Nieuw onderzoek toont aan: weinig garanties over herkomst tropisch hout in België
Driekwart van het tropisch hout dat in België wordt verhandeld, heeft geen duurzaamheidslabel. Dat leert nieuw onderzoek van de natuurorganisatie BOS+. 
Lees verder

Mormoonse missionarissen Julie Harris en Taylor Bitton: "God bracht ons naar België"
Van Salt Lake City naar Sint-Niklaas is een heel eind. Mag je maar twee keer per jaar naar huis bellen, dan wordt die afstand nog groter. Gelukkig voor zuster Julie Harris en zuster Taylor Bitton is God makkelijker te bereiken. 
Lees verder

Nieuwe hittegolf? Volgens wetenschap kan ons lichaam er ondertussen wel tegen
Nu we mogelijk in een nieuwe hittegolf zijn beland, is iedereen alweer op zoek naar verkoeling. Maar volgens wetenschappers heeft ons lichaam zich ondertussen al goed aan de hitte aangepast. Wie in de winter veel heeft gesport, zou er zelfs al langer klaar voor moeten zijn. 
Lees verder

Doodsbedreigingen en eieren tegen de perk: Nieuwe piek transmigranten zet Zeebrugge onder druk
Het aantal transmigranten aan de Belgische kust piekt. Dit jaar zijn er al zo'n 4.000 opgepakt, terwijl dat er in heel 2018 5.581 waren. Transmigratie-centrum Zeebrugge voelt het aan den lijve. "Ik krijg steeds meer doodsbedreigingen."
Lees verder

Communicatieprobleem lag mogelijk aan de basis van overlijden Mawda
Het overlijden van het Koerdische meisje Mawda (2) is mogelijk veroorzaakt door een communicatieprobleem tussen de federale politie-eenheden. Dat meldt de RTBF op basis van een politiebron en de advocaat van de agent die het dodelijke schot afvuurde.
Lees verder