Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 1 augustus 2018

Schooljaar betalen wordt steeds moeilijker

Schooljaar betalen wordt steeds moeilijker
Steeds meer studenten kloppen aan bij de sociale dienst van de UAntwerpen voor financiële hulp. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

ACOD-militanten lonken naar Antwerpse haven
Gaat de Antwerpse haven over twee weken plat? "Het zou wel eens kunnen", zegt ACOD-secretaris Jan Van Wesemael. De socialistische vakbond blokkeerde gisteren al een sluis in Menen. De eerste van een reeks acties tegen het nieuwe ambtenarenstatuut.
Lees verder

Al 115 vluchtelingen betrapt op 'vakantie' in thuisland
Hier erkend worden als vluchteling omdat je leven in gevaar is in je thuisland, maar wel terugkeren voor vakantie of een familiebezoek: het is tegen de regels. Toch liepen 115 vluchtelingen dit jaar al tegen de lamp.
Lees verder

Het blijft warm: nog de hele week temperaturen tot 30 graden
Ook vandaag blijft het warm en zonnig. Deze voormiddag is er vooral in de noordwestelijke landhelft kans op wat regen of een bui, maar daarna krijgen we meer zon en blijft het droog, op een lokale bui na.
Lees verder

Gezocht: uitbaters voor eerste transitiehuizen voor gedetineerden
Zowel in Vlaanderen als in Wallonië komt er een pilootproject met transitiehuizen. Dat zijn kleinschalige detentiehuizen waar gedetineerden onder begeleiding het laatste deel van hun straf kunnen doorbrengen. Het gevangeniswezen gaat nu op zoek naar kandidaten voor de uitbating van die transitiehuizen. Dat meldt minister van Justitie Koen Geens.
Lees verder

28-jarige man in levensgevaar na schietpartij aan Brussel-Zuid
Bij een schietpartij in de omgeving van het Brusselse Zuidstation is deze ochtend een 28-jarige man levensgevaarlijk gewond geraakt. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door de lokale politie Brussel-Zuid. De twee vermoedelijke daders van de schietpartij konden de vlucht nemen en worden opgespoord.
Lees verder

Ziekenhuis van de toekomst heeft geen patiënten meer nodig
Ziekenhuizen vol artsen en verplegers, maar zonder wachtkamers en bedden. En dus ook zonder patiënten. In Nederland maken ze er binnenkort werk van, zo meldt de Nederlandse krant AD. "De dokter zal kunnen zien: 'Hé, die patiënt is al twee weken gestopt met hardlopen.'"
Lees verder

Treinverkeer tussen Antwerpen en Gent ligt stil na persoonsongeval, 400 reizigers worden geëvacueerd
Door een persoonsongeval in Oostakker ligt het treinverkeer op de lijn 59 tussen Antwerpen en Gent stil in beide richtingen, laat NMBS-woordvoerder Bart Crols weten. De trein van Poperinge naar Antwerpen staat stil, en de inzittenden worden geëvacueerd.
Lees verder

Crevits tegen smartphoneverbod: "Scholen bepalen zelf wanneer leerlingen hun telefoon mogen gebruiken"
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is geen voorstander van een algemeen smartphoneverbod op school zoals dat in Frankrijk het geval is. Ook de onderwijskoepels zijn tegen dat idee gekant. 
Lees verder

"Vrouw aangevallen met zuursubstantie in Antwerpen"
Een vrouw is deze middag op het Antwerpse Sint Jansplein aangevallen, vermoedelijk met zuur. Dat meldt de VRT.
Lees verder

Justitiewatcher Jan Nolf: "Dit ruikt steeds meer naar samenzwering van Francken tegen de rechterlijke macht"
Nu Theo Francken en de Dienst Vreemdelingenzaken volharden om voor de tweede keer een voorwaardelijke vrijgelaten Albanees uit te wijzen, waarschuwt voormalig vrederechter Jan Nolf voor een totale clash met de rechterlijke macht.
Lees verder

Gezochte Albanees: "Belgisch gerecht heeft me onrecht aangedaan"
Safet Rustemi, de Albanese crimineel die vorig werd uitgezet terwijl hij op borg vrij was, voelt zich een slachtoffer van de Belgische justitie. Dat zegt hij in een interview in La Dernière Heure. "Albanië moet me beschermen tegen het onrecht dat het Belgische gerecht me heeft aangedaan."
Lees verder

AB InBev levert voortaan gezuiverd afvalwater aan Leuvense groendienst
AB InBev levert voortaan dagelijks 70 kubieke meter gezuiverd afvalwater van zijn Leuvens brouwerij aan de groendienst van de stad Leuven. Dat hebben Jan Heyrman, manager van de brouwerij, en het stadsbestuur vandaag bekendgemaakt. De samenwerking is een onderdeel van het nieuwe droogteplan van de stad Leuven. 
Lees verder

Zo droog ligt ons land er tegenwoordig bij
De droogte van de voorbije weken en het feit dat we spaarzaam moeten zijn met water heeft ertoe geleid dat heel wat grasperken en velden er droog bij liggen. In deze voor en na-fotoreeks kan u zien welke impact de droogte heeft op verschillende plekken van het land. 
Lees verder

"Antwerpen is het epicentrum van de loverboys, daders maken steeds meer jonge slachtoffers"
In Antwerpen heeft Bart De Wever (N-VA) vandaag als eerste burgemeester een bezoek gebracht aan de vzw Payoke, een opvang- en begeleidingscentrum voor slachtoffers van mensenhandel. De burgemeester wil verder inzetten op de opvang van meisjes die het slachtoffer zijn van tienerpooiers. "Dat die praktijk toeneemt, daar valt niet over te twijfelen", aldus De Wever.
Lees verder

Vier doden bij kettingbotsing op N49 in Maldegem
Bij een zwaar verkeersongeval op de N49, van Antwerpen naar Knokke-Heist, in Maldegem zijn vier leden van dezelfde familie omgekomen. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. Er raakten in totaal zes voertuigen betrokken. 
Lees verder

Geens wil wederzijds contact tussen parket en vreemdelingenzaken
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelt voor dat het openbaar ministerie en de Dienst Vreemdelingenzaken voortaan altijd wederzijds contact opnemen met elkaar als iemand die illegaal in ons land is, vrijkomt en nog een mogelijke veroordeling wacht.
Lees verder

Een nieuwe zaak-Rustemi: Vreemdelingenzaken 2 - Justitie 0
Na Safet Rustemi wijst de Dienst Vreemdelingenzaken alweer een Albanees uit die verdacht wordt van criminele feiten. Vreemdelingenrecht en strafrecht staan zo weer recht tegenover elkaar, net als de bevoegde ministers. Minister Geens "betreurt bepaalde uitlatingen" van staatssecretaris Francken.  
Lees verder

94.000 adressen gecontroleerd in Kanaalplan-gemeenten
De politiekorpsen van de negen gemeenten van het Kanaalplan in het Brussels gewest hebben het afgelopen jaar 94.809 woonstcontroles uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Al 35 onderzoeken naar nepdokters: "Medische charlatans worden gedoogd in ons land"
In de voorbije tien jaar werden in Vlaanderen slechts 109 onderzoeken geopend tegen het 'onwettig uitoefenen van de artsenijkunde'. Door een gebrek aan middelen en juridische onzekerheid geldt in ons land een gedoogbeleid, zo schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder