Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 5 augustus 2018

Ozonpeil nadert alarmdrempel

Ozonpeil nadert alarmdrempel

Ouderen, kinderen en mensen met ademhalingsproblemen zien door de hoge ozonconcentraties best af van zware inspanningen. De algemene Europese alarmdrempel is weliswaar nog niet overschreden, maar komt op verschillende plaatsen erg dichtbij.

Lees verder

Brugge haalt zwanen weg uit vervuilde reien

In een deel van de Brugse reien zijn giftige blauwalgen aangetroffen. Het stadsbestuur heeft daarom beslist om de zwanen daar weg te halen. Door de slechte waterkwaliteit is het voortaan verboden om te zwemmen of te vissen in het Boudewijnkanaal in Brugge.

Lees verder

Voedselbanken zien 'explosieve toename' van aantal gebruikers

De Voedselbanken zien het aantal hulpbehoevenden verder toenemen. Vorig jaar meldden zich voor het eerst meer dan 150.000 hulpbehoevenden. 'Een stijging van 10 procent', zegt gedelegeerd bestuurder Jozef Mottar. 'En we zien dat dit jaar helaas verder stijgen.'

Lees verder

Dit staat automobilisten dit weekend te wachten op de Europese wegen
Het eerste weekend van augustus is voor vakantiegangers traditioneel een 'wisselweekend', waardoor het bijzonder druk is op de Europese wegen. Dat wordt ook dit keer niet anders. Vooral op zaterdag worden de hele dag door ellenlange files verwacht, voornamelijk in Frankrijk.
Lees verder

Fonds voor Medische Ongevallen flopt over de hele lijn, minister De Block grijpt in

Het overheidsfonds voor medische ongevallen blijkt na vijf jaar een flop. Minister Maggie De Block (Open VLD) beval een audit om uit te zoeken wat er fout loopt.

Lees verder

Het weekend brengt: hitte, hitte, en meer hitte...
De weerman heeft geen medelijden met wie de warmte beu is: ook dit weekend belooft meer van hetzelfde.
Lees verder

E19 wordt om 09.00 uur volledig vrijgegeven na ongeval
De snelweg E19 wordt zaterdagochtend omstreeks 09.00 uur volledig vrijgegeven voor het verkeer richting Brussel, nadat de weg ter hoogte van Machelen versperd raakte bij een ongeval met een vrachtwagen vrijdagmiddag. De linkerrijstrook is omstreeks 05.30 uur al opengesteld, een aannemer voert momenteel nog markeringswerkzaamheden uit.
Lees verder

Dierenasielen overspoeld met katten: 'Een huisdier is een wegwerpartikel geworden'

Dierenasielen en opvangcentra 'verzuipen' in de kittens en katten die binnenkomen. Nieuwe wetgeving, een zachte winter en meer mensen die hun dieren beu zijn, zorgen voor een ware overrompeling in de opvangcentra.

Lees verder

Stijgend aantal Vlamingen heeft financiële hulp nodig voor vakantie

Het toerisme boomt, maar er zijn vandaag nog steeds meer dan één miljoen Vlamingen die zich geen korte vakantie kunnen veroorloven. In 2016 konden 1,24 miljoen Vlamingen geen uitstap ondernemen, zo blijkt uit cijfers van minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA), opgevraagd door Groen.

Lees verder

Ozonconcentraties dalen tijdens weekend

De ozonconcentraties zullen dit weekend dalen en de luchtkwaliteit zal verbeteren. Dat meldt de Gewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) zaterdagochtend. Vrijdag werd de Europese ozoninformatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht in 33 meetstations overschreden.

Lees verder

Ammoniakaanval Antwerpen: slachtoffer wijst cafébaas aan als schuldige
Het onderzoek naar de ammoniakaanval van donderdagnacht op het Antwerpse Sint-Jansplein nam afgelopen nacht een nieuwe wending. Slachtoffer Ahmed (49) kon uiteindelijk laat op de avond nog verhoord worden door de lokale recherche, hij verklaarde dat zijn aanvaller niet de gearresteerde man was, maar cafébaas Mohamed B. (40), de uitbater van Bing Kong.
Lees verder

België stevent af op tweede hittegolf in één zomer

De tweede hittegolf van dit jaar is een feit van zodra zaterdag in Ukkel 30 graden Celsius gehaald wordt. Dat heeft weerman David Dehenauw gemeld op Twitter.

Lees verder

Tweejarig meisje bevrijd uit snikhete wagen

Een politiepatrouille heeft vrijdagavond een tweejarig meisje bevrijd uit een snikhete wagen aan de Sint-Jansvliet. De buitentemperatuur bedroeg op dat moment nog 35°C, in de geparkeerde wagen - die vol in de zon stond - liep de temperatuur ongetwijfeld nog veel hoger op.

Lees verder

Motorrijder overleeft klap met wagen in Loppem niet
Een 36-jarige man uit Varsenare is zaterdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval in Loppem. K.M. reed er met zijn motorfiets langs de Stationsstraat toen hij er in botsing kwam met een wagen. Hij overleed kort nadien aan zijn verwondingen.
Lees verder

Toestel Brussels Airlines moet rechtsomkeer maken na 'bird strike'

Een toestel van Brussels Airlines moest zaterdagnamiddag rechtsomkeer maken nadat een vogel in de motor was beland. Dat bevestigt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Het toestel had 147 passagiers aan boord, maar kon veilig weer landen in de luchthaven van Zaventem.

Lees verder

Nu al meer zomerdagen dan in legendarische zomer van 1976
De zomer van 2018 telt sinds vandaag meer warme dagen dan de legendarische zomer van 1976. Vandaag zal de 51ste zomerdag van dit jaar worden in Ukkel. In 1976 waren er in totaal 50 zomerdagen.
Lees verder

Dronken automobilist rijdt met hoge snelheid tegen afsluiting Antwerps festival

Een 41-jarige man uit Zwijndrecht heeft vrijdagnacht voor opschudding gezorgd ter hoogte van het festivalterrein van Linkerwoofer aan de Beatrijslaan op de Antwerpse Linkeroever.

Lees verder

Onverwacht gevolg van droge zomerdagen: ratten komen uit riolering op zoek naar eten

Bij gebrek aan water in de bijna droogstaande rioleringen, komen ratten op deze hete zomerdagen meer dan ooit bovengronds eten zoeken. In Wemmel roept het gemeentebestuur nu de hulp in van een gespecialiseerde verdelgingsfirma.

Lees verder

Autodief rijdt zich vast, vlucht te voet en wordt aangereden

Bij een verkeersongeval op de E40 in Oostkamp raakte een autodief ernstig gewond. De man reed zich tijdens een achtervolging door de politie vast in een file. Hij vluchtte te voet verder, maar een bestuurder kon hem niet meer ontwijken.

Lees verder

Jongeren gebruiken jonge katjes als voetbal, één sterft

In Leuven heeft een vrouw vrijdagavond de mishandeling van twee katjes gestopt. Een groep jongeren gebruikte de dieren als voetbal. Een dier overleefde de mishandeling niet.

Lees verder