Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 augustus 2018

Oproep. Wilt u een nieuwe voornaam?

Oproep. Wilt u een nieuwe voornaam?

Vanaf vandaag is het veel eenvoudiger om van voornaam te veranderen. Het volstaat om de ambtenaar van burgerlijke stand van uw gemeente aan te spreken. Als die geen bezwaren ziet, kan u haast meteen een nieuwe voornaam krijgen. Hoeveel het kost hangt van uw gemeente af. Gent en Kortrijk doen het zelfs gratis. Dit terwijl het vroeger 490 euro kostte en tot anderhalf jaar kon duren voor de overheidsdienst Justitie zich over uw aanvraag wou buigen.

Lees verder

Doel 3 ligt opnieuw stil voor kleine herstelling

Kort na de heropstart van Doel 3 op maandag 23 juli ligt de kernreactor sinds zondagmiddag alweer stil.

Lees verder

De aarde is nu al op: 'We hebben 1,7 aardbollen nodig'

Naar analogie van de 'Tax Liberation Day' bestaat er ook zoiets als 'Earth Overshoot Day', de dag waarop de jaarlijkse hulpbronnen van de aarde reeds zijn uitgeput. En dat is vandaag, op 1 augustus. Deze dag valt in 2018 een dag vroeger dan vorig jaar.

Lees verder

Slachtoffer zuurgooier nog in kunstmatige coma

De vrouw die gisteren in Antwerpen werd overgoten met zwavelzuur verkeert nog steeds in levensgevaar en wordt in een kunstmatige coma gehouden.

Lees verder

Wat doet een zuuraanval met ons lichaam?

Gisteren werd een 40-jarige vrouw in Antwerpen met zwavelzuur overgoten door haar ex-vriend. De chemische stof veroorzaakt levenslange verminkingen, maar is toch vrij te verkrijgen in ons land. Wat doet het zuur met uw lichaam?

Lees verder

UZA lanceert ultrasnel tegengif voor wie allergisch is aan wespengif

Het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen heeft een ultrasnelle behandeling klaar die de allergische reacties op wespensteken tegenhoudt. Totnogtoe moesten allergische patiënten vaak weken en maanden behandeld worden. Met de nieuwe behandeling kan dit in minder dan drie uur én met lager prijskaartje. 'Immunotherapie is heel effectief en kan het leven van een persoon die allergisch is voor wespengif redden', verzekert professor Vito Sabato.

Lees verder

Het migrantenstemrecht: veel discussie, weinig kiezers

De politieke heisa over de invoering van het migrantenstemrecht was omgekeerd evenredig met de resultaten op het terrein. Het aantal inschrijvingen blijft laag. 'We moeten harder sensibiliseren of de procedure aanpassen.'

Lees verder

'Veiligheid in gevaar': grootste werf van Antwerpen hervat

In de hoop de vertragingskosten zo min mogelijk te laten oplopen, voert Antwerpen een aantal dringende veiligheidswerken uit aan de stilgelegde werf op de Gedempte Zuiderdokken.

Lees verder

Kusttram op recordkoers met 2 miljoen passagiers in juli

De afgelopen maand juli heeft de kusttram ruim twee miljoen passagiers vervoerd. Een stijging van vier procent ten opzichte van juli 2017. De kusttram ligt op koers om een nieuw zomerrecord te vestigen.

Lees verder

Het dodelijke ongeval op de E34 had nooit mogen gebeuren

Een systeem als advanced cruise control had het dramatische verkeersongeval in Maldegem gisteren kunnen voorkomen. 'Maar chauffeurs schakelen het systeem soms liever uit, omdat ze denken dat ze er te veel tijd mee verliezen.'

Lees verder

Kortrijks gemeenteraadslid gaat door het lint: 'Als je Pakistaans of Afrikaans bent, dan ben je een stuk stront voor mij'
Steve Vanneste, gemeenteraadslid in Kortrijk en kandidaat voor Vlaams Belang, heeft zich van zijn kleinste kant getoond tijdens een burenruzie. Op een filmpje (zie hierboven) is te zien hoe hij racistische uitspraken in het rond strooit. 'Hij is bereid zijn plaats af te staan als zijn kandidatuur de partij zou schaden', zegt de voorzitter van de Kortrijkse Vlaams-Belangafdeling.
Lees verder

Ryanair antwoordt Peeters: 'Geen extra sancties voor stakend personeel'

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft een antwoord ontvangen op zijn vraag aan Ryanair om het sociaal conflict niet te laten escaleren. Uit dat antwoord blijkt volgens de minister dat Ryanair de principes van het stakingsrecht respecteert. 'Dit antwoord kan een geruststelling zijn voor het personeel.'

Lees verder

Vrachtwagenchauffeur die dodelijk ongeval Maldegem veroorzaakte vrij onder voorwaarden
De vrachtwagenchauffeur die gisteren het dodelijk verkeersongeval in Maldegem veroorzaakte, is deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Die besliste na het verhoor om de man vrij te laten, weliswaar onder strikte voorwaarden.
Lees verder

'De tijd dat mannen van de gemeente blaren onder hun oksels hadden van het leunen op hun schop is voorbij'

Het gemeentepersoneel van Herselt wordt sinds juli via een 'track and trace'-systeem gevolgd tijdens dienstverplaatsingen. De maatregel werd in juni goedgekeurd door vakbonden en gemeenteraad, maar zorgt nu voor ophef.

Lees verder

Brusselse ring in Halle in beide richtingen afgesloten na ongeval met vrachtwagen

De Brusselse binnen- en buitenring in Halle zijn sinds 17.30 volledig afgesloten, nadat bij een zwaar verkeersongeval een vrachtwagen uitgebrand is. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Lees verder

Krijgt het diplomatenkorps een politieke kleur? Specialisten vrezen van wel

Een nieuw KB bepaalt expliciet dat iemand ambassadeur kan worden zonder diplomatenexamen. Volgens specialisten dreigt politisering.

Lees verder

Na tien jaar opnieuw opsluiting van minderjaringen
Na tien jaar worden weer minderjarigen opgesloten met het oog op repatriëring. Staatssecretaris Francken (N-VA) weert zich tegen de kritiek.
Lees verder

Kwik klimt weer boven 30 graden

Het blijft ook donderdag droog, zonnig en warm, al kunnen er volgens het KMI in de namiddag wel wat onschuldige stapelwolken ontstaan boven de Ardennen. Op veel plaatsen in het land krijgen we echter weer een tropische dag.

Lees verder

Belgische scoutsgroep aangereden in Bergeijk, meisje (15) zwaargewond

In het Nederlandse Bergeijk, vlak over de grens met Lommel, is woensdagavond een Belgische groep scouts aangereden. Een van de ongeveer twintig jongeren, een meisje van vijftien, werd omstreeks 20.45 uur door een auto gegrepen. Ze werd met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis.

Lees verder

13-jarige Maithili verliest na twee jaar strijd tegen zeldzame tumor

De 13-jarige Maithili Vanhille uit Assebroek is gisteren overleden aan de gevolgen van een agressieve en ongeneeslijke hersenstamtumor. Dat hebben haar ouders gemeld op Facebook.

Lees verder