Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 1 augustus 2018

Koninklijk Besluit maakt het mogelijk om ambassadeur te worden zonder examen

Koninklijk Besluit maakt het mogelijk om ambassadeur te worden zonder examen
Een Koninklijk Besluit dat discreet gepubliceerd werd op 19 juli wijzigt de diplomatieke regels en maakt het mogelijk om een ambassadeur te benoemen zonder dat die diplomaat is. Dat schrijft Le Soir dinsdag. Dienstdoende diplomaten onthalen de wijziging op tandengeknars.
Lees verder

Eneco produceert record aan zonne-energie in juli
Eneco, de grootste producent van zonne-energie van België, zal in juli 9,4 GWh (gigawattuur) aan zonne-energie produceren. Dat is een nieuw record. Uiteraard zit de zonnige zomer daar voor veel tussen, maar er kwamen afgelopen jaar ook zonnepanelen bij.
Lees verder

Dit jaar al 115 vluchtelingen betrapt die op reis trokken naar land waarvan ze zijn weggevlucht
115 vluchtelingen werden in de eerste helft van dit jaar betrapt toen ze op reis gingen naar hun land van herkomst. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Vluchtelingen die daarop betrapt worden, riskeren hun verblijfsvergunning voor ons land te verliezen.
Lees verder

Man in levensgevaar na schietpartij aan Brussel-Zuid
Bij een schietpartij in de omgeving van het Brusselse Zuidstation is dinsdagochtend een 28-jarige man levensgevaarlijk gewond geraakt. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door de lokale politie Brussel-Zuid. De twee vermoedelijke daders van de schietpartij konden de vlucht nemen en...
Lees verder

Persoon blaast zichzelf op op voetbalveld in Verviers
Bij een explosie op een voetbalveld in Stembert (Verviers) is dinsdagochtend een dode gevallen. Hij zou zichzelf hebben opgeblazen. Vermoedelijk gaat het om een wanhoopsdaad.
Lees verder

Verbruik leidingwater licht gedaald, maar het blijft wel 20 procent hoger dan gemiddeld
Het leidingwaterverbruik in Vlaanderen is met ongeveer 7 procent gedaald sinds er in verschillende provincies waterbesparende maatregelen van kracht zijn, maar het verbruik ligt wel nog altijd 20 procent hoger dan in een gemiddelde julimaand. Dat meldt AquaFlanders op basis van een rondvraag bij de...
Lees verder

Crevits is geen voorstander van algemeen smartphoneverbod op school
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is geen voorstander van een algemeen smartphoneverbod op school zoals in Frankrijk. Ook de onderwijskoepels zijn daar niet voor te vinden. Maandag stemde het Franse parlement voor een verbod op smartphones en tablets op school, behalve voor educatieve...
Lees verder

Francken maakt zich boos: "Als zo'n crimineel iemand vermoordt in afwachting van zijn proces, wie belt u dan?"
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verdedigt de beslissing om na de zaak-Rustemi opnieuw een Albanees het land uit te zetten die zich ter beschikking van het gerecht moet houden. Het probleem ligt bij de borgsommen die worden uitgesproken door een gebrek aan...
Lees verder

Meer dan 1 op de 10 Belgen tussen 25 en 35 wil geen kinderen
Meer dan 1 op 10 Belgen tussen 25 en 35 jaar wil liever geen kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel bij bijna 2.000 landgenoten. Vooral bij mannen is de kinderwens vaker afwezig: 16 procent van hen zegt geen kinderen te willen, tegenover 11 procent van de vrouwen in...
Lees verder

"Vlaanderen nog altijd op shortlist voor Europese Tesla-fabriek"
Vlaanderen is nog altijd in de running als locatie voor de eerste grote Tesla-fabriek in Europa. Dat zegt Claire Tillekaerts van exportagentschap Flanders Investment and Trade. "We wachten de door Tesla eerder aangekondigde aanbesteding voor de selectie van een site af, en op basis van de elementen...
Lees verder

Treinverkeer Gent-Antwerpen onderbroken
Door een persoonsongeval in Oostakker ligt het treinverkeer op de lijn 59 tussen Antwerpen en Gent stil in beide richtingen, laat NMBS-woordvoerder Bart Crols dinsdagmiddag weten. De trein van Poperinge naar Antwerpen staat stil, en de inzittenden worden geëvacueerd.
Lees verder

DISCUSSIE. Moeten smartphones en tablets verboden worden op school?
Het Franse parlement heeft maandag voor een algemeen verbod op smartphones en tablets op school gestemd, behalve dan voor educatieve doeleinden en als hulpmiddelen voor leerlingen met een handicap. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is geen voorstander van zo'n smartphoneverbod bij ons op...
Lees verder

Op vakantie geweest? Dan zet je je kraan beter een minuut open
Wie zoals vele duizenden landgenoten tijdens de zomer op vakantie gaat, doet er goed aan om bij thuiskomst niet meteen water van de kraan te drinken. In Nederland is een campagne gestart om daarvoor te waarschuwen en AquaFlanders ondersteunt de oproep.
Lees verder

Vrachtwagen rijdt in op file aan stoplicht: vier familieleden komen om het leven
Bij een ongeval op de N49 in Maldegem, waarbij twee vrachtwagens en vijf personenwagens betrokken waren, zijn dinsdagmiddag vier mensen om het leven gekomen.
Lees verder

Bijna 500 moeders zijn ingeschreven als 'Borstfigurant'
Sinds Kind en Gezin gestart is met de campagne rond 'Borstfiguranten' hebben zich 497 moeders ingeschreven. Dat blijkt uit cijfers die Kind en Gezin heeft bekendgemaakt aan de vooravond van de Internationale week van de Borstvoeding die loopt van 1 tot 7 augustus.
Lees verder

Durex roept loten latexvrije condooms terug
Condoomfabrikant Durex roept enkele loten latexvrije condooms van het type Natural Feeling en Real Feeling terug. Bij de bewuste loten is een probleem vastgesteld met de houdbaarheid van de condooms.
Lees verder

Ritjes met bus of tram betalen we steeds vaker met smartphone
De smartphone wordt steeds meer het middel om een ritje te betalen bij vervoersmaatschappij De Lijn. Dat blijkt uit een rondvraag door Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder (N-VA). De digitale tienrittenkaarten overtroeven de digitale enkeltjes.
Lees verder

Droogte heeft ook positief effect: minder muggen
De extreme droogte en de hittegolf van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat er heel weinig muggen zijn. Dat zei Isra Deblauwe, onderzoekster aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, gisteren op Radio 1. Natuurpunt bevestigt dat.
Lees verder

Antwerpse koetsier: "Met voldoende water en beweging kunnen paarden wél tegen de warmte"
De twee overgebleven Antwerpse koetsiers moeten van het stadsbestuur hun paarden op stal houden als het weer te warm wordt. "Ik begrijp dat niet. Als je goed voor het paard zorgt, is er niets aan de hand", zegt koetsier Micha Nizovets.
Lees verder

Piet Huysentruyt bergt plannen voor nieuw restaurant op
Het had niet veel gescheeld of Piet Huysentruyt had weer een eigen zaak in Vlaanderen. Maar dat was buiten zijn zoon Cyriel gerekend.
Lees verder