Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 6 augustus 2018

E19 nog tot zaterdag versperd, asfaltwerken aan de gang

E19 nog tot zaterdag versperd, asfaltwerken aan de gang
Na het ongeval gisterenmiddag op de E19 met een vrachtwagen ter hoogte van Machelen, is de snelweg nog steeds volledig versperd tussen Vilvoorde en Brussel. Deze nacht wordt het asfalt er hersteld. Pas in de loop van zaterdag kan het verkeer er weer door, zo meldt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
Lees verder

Oproepen naar noodcentrale geautomatiseerd
Steeds meer noodoproepen in ons land zullen "in de nabije toekomst" zonder tussenkomst van een mens verlopen. De operator van het netwerk voor de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten, Astrid, werkt aan de "meldkamer van de toekomst". Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Bisschop Johan Bonny: "Heel soms kom je iemand tegen en zeg je: met haar zou ik het wel zien zitten"
Hij hekelt de angstpolitiek in Antwerpen, onthult zijn guilty pleasures en pleit voor opvallende compromissen. Het celibaat, vrouwelijke priesters, het holebihuwelijk? "Pak het per regio aan. Anders blijf je zitten met een alles of niks-verhaal", predikt de Antwerpse bisschop Johan Bonny (63).
Lees verder

Krommere komkommers en kleine kolen: hoe groenten onder de droogte lijden
Door de droogte zijn de bloemkolen kleiner en groeien veel komkommers krom. Verwacht wordt dat deze warme dagen vooral in de komende maanden een streep door de rekening van de landbouwers zullen trekken. 
Lees verder

Zeebrugge worstelt met transmigranten: "Iedereen kent wel iemand die bestolen is"
De buurtbewoners van de wijk rond de Sint-Donatuskerk in Zeebrugge kreunen onder het toegenomen aantal transmigranten. Toch blijven
velen hulp bieden. "Iemand met door prikkeldraad opengereten polsen moet je toch naar het ziekenhuis brengen?"
Lees verder

Vandaag 33 graden, nog tot volgende week vrijdag droog
Hoe kan het anders? Ook vandaag is het overwegend zonnig bij temperaturen die oplopen tot 33 graden Celsius. Later vandaag verschijnen wel meer wolken. Aan zee wordt het tot 24 graden warm.
Lees verder

Oplossing voor miljoenen ongebruikte toestellen? "Hef 15 euro statiegeld op smartphones"
Lees verder

Zware bosbrand op amper 30 kilometer van Portugese toeristische stranden
Waar al voor gevreesd werd, is nu ook gebeurd. In de toeristische Algarve-streek in Portugal woedt een zware bosbrand die brandweerlui maar moeilijk onder controle krijgen.
Lees verder

Dieren (om te) plezieren: waarom je toeristische attracties met dieren beter niet opneemt in je vakantieplannen
Toeristische attracties waarin dieren centraal staan komen steeds vaker onder vuur te liggen. Waarom hebben wij als mens toch de drang om (wilde) beesten te betrekken bij onze vakantieplannen?
Lees verder

Vallende sterrenregen op komst: "Meer meteoren dan vorig jaar te zien"
Wie wensen wil formuleren, kan binnen enkele nachten best eens buiten op een donkere plaats staan, want wij koersen met onze planeet weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat vallende sterren oplevert. Dat melden Volkssterrenwacht Urania en Meteovista.
Lees verder

Breken we vandaag Europees hitterecord van 48 graden? In Spanje eist weer al drie doden
Breken we vandaag het Europees hitterecord? In Spanje en Portugal verwachten ze alvast recordtemperaturen, maar of dat genoeg is om de 48 graden Celsius uit 1977 te evenaren? Het is nog afwachten. In Spanje vielen intussen al drie doden.
Lees verder

Officieel: tweede hittegolf dit jaar in ons land
De tweede hittegolf van het jaar in ons land is sinds vanmiddag officieel een feit. Dat zegt weerman David Dehenauw. De eerste hittegolf startte op 13 juli en duurde tot en met 27 juli, de huidige hittegolf begon op 29 juli. Het is van 2006 geleden dat we nog eens twee hittegolven in hetzelfde jaar hadden.
Lees verder

Congolese oud-vicepresident Bemba komt naar België
Jean-Pierre Bemba keert terug naar Europa en komt zelfs naar Brussel. De voormalige Congolese vicepresident kondigde donderdag nog zijn kandidatuur aan voor de presidentsverkiezingen in Congo.
Lees verder

Zomer van 2018 telt meer warme dagen dan legendarische zomer van 1976
De zomer van 2018 telt sinds vandaag meer warme dagen dan de legendarische zomer van 1976. Vandaag is in Ukkel de 51ste zomerdag van dit jaar.
Lees verder

"Antwerpen-Centraal is al vijftig jaar mijn maîtresse"
'Wagemans, we gaan de perronoverkapping restaureren. En gij gaat dat doen.' Dus begon Stan Wagemans midden jaren 80 aan de job van zijn leven. Komt hij nu het station binnen, dan kijkt hij nog altijd eerst omhoog. 'Schoon hé?'
Lees verder

E40 in beide richtingen versperd door ongeval in Oostkamp: hulpdiensten massaal ter plaatse
De E40 richting kust is momenteel versperd door een zwaar ongeval in Oostkamp. De linker- en middenrijstrook zijn volledig versperd. Ook de linkerrijstrook richting binnenland is volledig versperd.
Lees verder

"De echte ravage is pas over een aantal jaar zichtbaar"
Wat voor invloed heeft de hitte op de toch al niet zo talrijke bossen en natuurgebieden van België? Een heidewandeling met Natuurpunt en boswachter Luc Van Assche in het warmste gebied van het land. "Het is bang afwachten."
Lees verder

VRT: "Twee Tomorrowlandgangers overleden door drugsgebruik"
Twee festivalgangers zijn na hun bezoek aan Tomorrowland overleden aan de gevolgen van drugsgebruik. Dat stelt de openbare omroep VRT op basis van "een betrouwbare bron". 
Lees verder

Gentse vredesactivisten herdenken kernaanval op Hiroshima en Nagasaki
In Gent hebben honderden vredesactivisten zondagavond de kernaanval op Hiroshima en Nagasaki herdacht. Ze lieten lampionnen te water voor de slachtoffers en riepen op tot een wereldwijd totaal verbod op kernwapens. De Japanse sopraan Anna Pardo en celliste Eline Duerinck brachten een ceremonie vanop een gondel.
Lees verder

Dertigste editie van Leuvens culinair festival Hapje Tapje lokt 60.000 bezoekers
Volgens de organisatoren zijn er zondag circa 60.000 personen afgezakt naar de Leuvense binnenstad voor de 30e editie van het culinair stadsfestival Hapje Tapje. Dat is iets minder dan de 62.000 bezoekers die vorig jaar opdaagden.
Lees verder