Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 4 augustus 2018

Doodsbedreigingen, scheldpartijen en eieren tegen de kerk: nieuwe piek transmigranten zet Zeebrugge onder druk

Doodsbedreigingen, scheldpartijen en eieren tegen de kerk: nieuwe piek transmigranten zet Zeebrugge onder druk
Het aantal transmigranten aan de Belgische kust piekt. Dit jaar zijn er al zo'n 4.000 opgepakt, terwijl dat er in heel 2017 nog 5.581 waren. Zeebrugge voelt het aan den lijve. "Ik krijg steeds meer doodsbedreigingen."
Lees verder

Prins Laurent zoekt verloren miljoenen in Luxemburg
Met een arrest van een Brusselse rechtbank onder de arm daagt de oude vzw van prins Laurent de Libische staat voor een Luxemburgse rechter. De vzw, die in 2008 een peperduur herbebossingsproject opstartte in Libië, eist zo'n 50 miljoen euro nadat de Libiërs het contract eenzijdig hebben opgezegd. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

"Stenen woestijn" of "ideale ademruimte"? Meningen zijn verdeeld over nieuw Antwerpse Operaplein
"Een stenen woestijn is het, één grote leegte." Het gloednieuwe Operaplein in Antwerpen is volledig opgetrokken uit stenen en tramsporen zonder enig groen, en dat doet de wenkbrauwen fronsen bij de Antwerpenaren. Toch wijzen experts op het belang van "stedelijke ademruimte".  Is het kale stadsplein de toekomst?
Lees verder

11 EU-lidstaten vragen Commissie hun luchtvervuiling voor 2016 af te zwakken op papier
Ons land vraagt Europa om de officiële hoeveelheid uitstoot van stikstofdioxides 'naar beneden bij te stellen' zodat we de EU-limiet toch halen. De belangrijkste reden is de onverwacht hogere uitstoot van dieselwagens.
Lees verder

Protest tegen "gouden kooi" voor uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen
Vanaf 11 augustus kunnen uitgeprocedeerde gezinnen terechtkomen in een nieuw gesloten centrum, met het oog op hun terugkeer. Bijna 300 organisaties zijn tegen, want "kinderen sluit je niet op". Maar staatssecretaris Francken wijkt niet. Waarom en wie verzet er zich? Vijf vragen.
Lees verder

Watersector slaat alarm: "Radicale vernieuwing nodig"
De Vlaamse watersector waarschuwt: als de politiek het Vlaamse waterbeleid niet snel hervormt, dreigt ons watersysteem het te begeven. Dat schrijft De Standaard. 
Lees verder

Het blijft heet: volgende week hoogtepunt hittegolf
Wie na een zeer warme en extreem droge maand juli hoopte dat augustus wat verkoeling zou brengen, is eraan voor de moeite: nog zeker tot midden volgende week moeten we temperaturen rond en dikwijls boven de 30 graden verdragen. Dat meldt het KMI vandaag.
Lees verder

Percentage vrouwelijke hoge ambtenaren bedroevend laag in België
Met 10 procent ligt het aandeel vrouwelijke hoge ambtenaren in ons land aan de lage kant. België staat zelfs op een eenzame laatste plaats in de Europese rangschikking. Dat meldt Le Soir, dat cijfers van het Europees Instituut voor gendergelijkheid (EIGE) kon inkijken.
Lees verder

Ruim dertig procent meer zware ongevallen tijdens hittegolf
Tijdens hittegolven gebeuren er op Belgische wegen 31 procent meer ongevallen met zwaargewonden dan op een doorsneedag. Ook het totale aantal letselongevallen ligt 15 procent hoger. Dat blijkt uit een analyse van veiligheidsinstituut Vias, schrijft Het Laatste Nieuws.
Lees verder

Ondanks hitte versoepelt Oost-Vlaanderen sproeiverbod op vraag van landbouwers
Waarnemend gouverneur Didier Detollenaere heeft in Oost-Vlaanderen de maatregelen tegen waterschaarste lichtjes versoepeld. Landbouwers en houders van moestuinen mogen voortaan vanaf 18 uur 's avonds tot 10 uur 's ochtends hun tuin besproeien met niet-leidingwater. Ook voor het besproeien van sportterreinen komt er een uitzondering.
Lees verder

E19 ter hoogte van Machelen volledig versperd door brandend voertuig
De E19 tussen Antwerpen en Brussel is ter hoogte van Machelen volledig versperd door een brandend voertuig. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.
Lees verder

Belg in coma geslagen tijdens concert Dimitri Vegas en Like Mike in Sportpaleis: verdachte opgepakt in Nederland
De politie van Rotterdam heeft een 52-jarige man opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid bij de zware vechtpartij vorig jaar in het Sportpaleis waarbij een Belgische twintiger in coma werd geslagen. Dat meldt de Antwerpse politie.
Lees verder

Overdag in het callcenter, 's avonds dragqueen: "Als ik 's avonds thuiskom, hola, dan is het aan mij"
Dammy Okunuyi hoeft geen boek of film om aan de werkelijkheid te ontsnappen. Foundation en eyeliner volstaan. "Op het podium voel ik mij een bom van een wijf."
Lees verder

Een dag golfen met ondernemers: "België houdt niet van ons"
Zijn onze ondernemers tevreden met hun leven hier? Of is Vlaanderen te klein voor mensen die groot denken? In een golfclub vroegen we een aantal entrepreneurs om het hart op de tong te leggen. "Natuurlijk kunnen we migranten gebruiken. Maar dan moeten we wel de juíste migranten aantrekken."
Lees verder

"Een halfuurtje werk heeft me nu bijna 800 euro gekost en het probleem is nog niet helemaal opgelost"
U zit met een lek? Zoek dan niet meteen op Google naar een loodgieter. Elke dag opnieuw doorkruisen de broers Ibrahim en Nedim H. onder de noemer Loodgieterij Pieters het land. Niemand zag hen ooit een lek dichten of een kraantje herstellen. In hun gereedschapskist zit slechts één werktuig: een betaalterminal.
Lees verder

MR-kopstukken pleiten voor herfederalisering, niet juiste moment volgens voorzitter
Verscheidene kopstukken van de MR hebben vrijdag in een open brief bepleit om bevoegdheden op vlak van gezondheid, mobiliteit, energie en buitenlandse handel terug over te hevelen naar het federale niveau. "Het is niet het moment voor institutionele discussies", reageert partijvoorzitter Olivier Chastel op het initiatief.
Lees verder

Dierenasielen overspoeld door kittens en katten: "Een huisdier is een wegwerpartikel geworden"
Dierenasielen en opvangcentra worden overspoeld door kittens en katten. Nieuwe wetgeving, een zachte winter en meer mensen die hun dieren beu zijn, zorgen voor een ware overrompeling.
Lees verder

Opnieuw aanval met bijtend product aan Antwerps Sint-Jansplein
Aan het Sint-Jansplein in Antwerpen is het in de nacht van donderdag op vrijdag voor de tweede keer in enkele dagen tijd tot een incident gekomen waarbij een persoon met een bijtend product overgoten werd. Dat zegt de lokale politie. 
Lees verder

Elke dag 155 rijverboden voor rijden onder invloed
Elke dag legt de politie bestuurders onder invloed van drank of drugs gemiddeld 155 keer een tijdelijk rijverbod op. In de provincie Antwerpen gebeurt dat het vaakst. De vastgestelde feiten worden steeds ernstiger.
Lees verder

Man gijzelt minderjarige in Charleroi
In Charleroi houdt een man deze avond een minderjarige gegijzeld in de rue de l'Alouette, ten noordoosten van het stadscentrum. Speciale eenheden van de politie zijn ter plaatse geroepen en er is een veiligheidsperimeter ingesteld.
Lees verder