Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 11 augustus 2018

De toekomstige Brusselse ring: een verbetering of enkel een verbreding?

De toekomstige Brusselse ring: een verbetering of enkel een verbreding?
Een gigantische betonvlakte waar bomen, dieren en huizen voor moeten wijken. Als we de 134 officiële reacties op de bouwplannen voor de Brusselse ring mogen geloven, staan de inwoners van de Vlaamse rand er slecht voor. Klopt dat?
Lees verder

Erasmus nog nooit zo populair, ook in TSO en BSO
Studeren of stage lopen in het buitenland was nog nooit zo populair. De voorbije tien jaar steeg het aantal Erasmus-studenten met 80 procent. Ook dubbel zoveel leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs trekken de grens over.
Lees verder

Treinen rijden minder stipt: NMBS verlaagt doelstellingen
De stiptheid bij spoorwegmaatschappij NMBS is er tijdens de eerste vijf maanden van het jaar dermate op achteruit gegaan, dat de NMBS zich genoodzaakt ziet om de doelstellingen naar beneden te herzien. Dat bericht L'Avenir op basis van een intern document.
Lees verder

Gentse LGBT-gemeenschap claimt vanavond fontein als 'eigen monument'
Na het extreme incident van gaybashing in Gent, komt er vanavond een protestactie van de holebigemeenschap. Die wil geen knieval doen voor homogeweld, en claimt daarom de De Fontein der Geknielden als LGBT-monument van de stad. "In afwachting van een écht monument."
Lees verder

Fietser krijgt geen voorrang meer op kruispunten: "Ze maken er een zootje van"
Fietsoversteekplaatsen die deel uitmaken van een kruispunt krijgen geen voorrang meer op auto's in Vlaanderen, zo melden de Mediahuis-kranten. "Onbegrijpelijk", vindt mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UGent), die zegt dat het Agentschap Wegen en Verkeer "er een zootje van maakt".
Lees verder

Mislukte plofkraak op postkantoor in Stekene
Overvallers hebben de voorbije nacht opnieuw geprobeerd een plofkraak te plegen op een postkantoor, deze keer in het Oost-Vlaamse Stekene, vlakbij de Nederlandse grens. De poging mislukte, zegt bpost. Het kantoor ging vrijdagochtend normaal open.
Lees verder

Sproeiverbod blijft van kracht na stormweer van de afgelopen dagen
Ondanks de regenbuien van de afgelopen dagen, blijven de droogtemaatregelen in de Vlaamse provincies voorlopig onveranderd. Limburg en Oost-Vlaanderen communiceren dat expliciet in een persbericht, voor de andere provincies zijn de maatregelen na te lezen op de website van Vlaanderen.
Lees verder

"Het is niet zo dat onze rechten voor eens en altijd verworven zijn"
De brute aanval op een homokoppel in Gent, begin deze week, was een pijnlijke herinnering aan de discriminatie die de lgbtq-gemeenschap nog steeds ervaart. Een weekend later vindt de Antwerp Pride plaats. Tijd om weer op de barricaden te gaan staan?
Lees verder

Op stap met het rechts-populistische Forza Ninove: "Waarom spelen die kinderen niet voor hun eigen deur? Er is daar evenveel plaats"
Op zoek naar de grondstroom, naar wat de Vlaming écht denkt, trekt De Morgen deze zomer door het Vlaamse hinterland. Zonder vragenlijstje, maar mét een open blik. Deze week: op pad met Guy D'haeseleer van Forza Ninove. Tot 14 oktober ambieert hij 10.000 huisbezoeken, zodat elke Ninovenaar wordt gehoord. 'Ze zijn ons aan het uitdagen.'
Lees verder

1.200 skeletten bovengehaald in Ieper: "Skeletten in kisten, halve kisten, vrouwen, kinderen, ... alles"
In het centrum van Ieper zijn 1.200 skeletten uit de middeleeuwen gevonden tijdens archeologische opgravingen. Twee maanden geleden was dat nog maar de helft. Naast de skeletten bieden de opgravingen vooral een unieke inkijk in de ontstaansgeschiedenis van de Kattestad.
Lees verder

VN-vluchtelingenorganisatie roept België op om geen kinderen op te sluiten: "Nooit in belang van kind"
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR veroordeelt het opsluiten van families met kinderen in gezinswoningen in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Dat zegt de organisatie in een persbericht. Vanaf zaterdag 11 augustus kunnen in die "family units" kinderen opgesloten worden.
Lees verder

Politiek steekspel over Maximiliaanpark: "Ze doen dat puur om de mensen bang te maken"
De discussie over de migranten in het Maximiliaanpark woedt weer volop. Beschuldigingen tussen federale en Brusselse regering vliegen heen en weer, maar ondertussen voelen vrijwilligers en migranten zich in de kou gelaten. 
Lees verder

Mensen protesteren tegen homogeweld in Gent
"Ik heb geluk dat ik nog leef", zegt Mauro Padovani, een van de twee mannen die begin deze week het slachtoffer werd van een gewelddadige aanval in Gent. "Hopelijk beseft de rechter die straks over onze zaak moet oordelen dat." In Gent kwamen vanavond honderden sympathisanten en leden van de Holebi-gemeenschap hun steun betuigen.
Lees verder

Weyts bindt strijd aan met Airbnb en legt platform boete op: "Slechts een eerste stap"
Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) legt verhuurplatform Airbnb een boete op, omdat het weigert gegevens van Vlaamse verhuurders over te maken aan de inspectiediensten. De hoogte van de boete wordt begin volgende week bepaald, maar kan maximaal 25.000 euro bedragen. 
Lees verder

NMBS betaalt recordbedrag van 4,1 miljoen euro om graffiti van treinen te halen
De NMBS heeft vorig jaar een recordbedrag van 4,1 miljoen euro moeten betalen om graffiti te verwijderen van haar treinen. Dat meldt De Tijd zaterdag.
Lees verder

Buurtbewoners Technopolis verkiezen bos boven nieuw Plopsaqua: "Weer groen dat verdwijnt voor het geld"
Verschillende Mechelaars maken zich zorgen over wat zich aankondigt als 'het grootste waterpark van België'. Studio 100 wil naast Technopolis namelijk een nieuw Plopsaqua bouwen. Alleen, een geliefd stuk bos moet ervoor wijken. "Zelfs de kinderen vinden het niet leuk."
Lees verder

Gekibbel over vis aan grens met noorderburen
Het is de schuld van de Belgen. Iets anders maak je de Nederlanders niet wijs. Dat er veel minder barbeel, kopvoorn en sneep dan normaal zwemt in de Grensmaas, komt omdat er de afgelopen jaren aan Belgische kant werken zijn uitgevoerd. 
Lees verder

Eerste deelnemers Dodentocht komen aan: meer opgevers dan anders
Om 6.45 uur vanochtend stond al een twintigtal deelnemers van de Dodentocht aan de finish te wachten. Omdat de Dodentocht geen echte wedstrijd is, ging de finish pas rond 7 uur open. Rond 7.30 uur hadden al zo'n 35 mensen de tocht tot een goed einde gebracht. Een 850-tal mensen gaf vannacht op en dat was meer dan anders. Enkele van de wandelaars bezondigden zich ook aan spoorlopen. Dat blijkt uit beelden die genomen werden aan een spooroverweg.
Lees verder

Na regen komt weer zonneschijn: droog en zonnig weekend met temperaturen tot 27 graden
Vanochtend kan er in het uiterste oosten van het land nog heel tijdelijk wat regen of een bui vallen. Elders begint de dag droog met brede opklaringen. Overdag wordt het gedeeltelijk bewolkt maar blijft het droog. 
Lees verder

Dit moet u weten voor u gaat eten
Een vliegtuigmonteur crasht nadat hij een leeg vliegtuig in Seattle kaapt, het belooft een zwart verkeersweekend te worden, en een gesprek over depressies, vrouwen met ambitie en medische experimenten met professor en neurochirurg Veerle Visser-Vandewalle. Dat en veel meer in onze lunchbreak.
Lees verder