Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 31 augustus 2018

Burgemeester laat snelwegparking in Jabbeke 's nachts sluiten na schietpartij tussen transmigranten

Burgemeester laat snelwegparking in Jabbeke 's nachts sluiten na schietpartij tussen transmigranten
De snelwegparking op de E40 richting kust in Jabbeke wordt de komende drie maanden 's nachts gesloten. Dat bevestigt de burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) aan VTM. In de nacht van dinsdag op woensdag vond er nog een schietpartij plaats tussen transmigranten, waarbij toen een gewonde viel.
Lees verder

Plaatstekort in Brussels onderwijs is groter dan vorig jaar
Het Brusselse burgerplatform 'Ieder Kind een Stoel' trekt aan de alarmbel nadat het cijfers onder ogen kreeg van het jaarverslag van het Lokaal Overlegplatform (LOP). "Ondanks de bouw van extra scholen vorig schooljaar, is het tekort aan plaatsen groter dan vorig schooljaar."
Lees verder

Docenten Nederlands hekelen beslissing katholiek onderwijs: "Een uur Nederlands... méér, alstublieft"
"Een uur Nederlands minder? Dat idee is paradoxaal met alle signalen die wij binnenkrijgen over het taalniveau. Er is juist extra aandacht nodig", zegt Carl De Strycker (UGent en Poëziecentrum vzw). 
Lees verder

Twee papa's, een mama en een zoon: Remco, Pim en Els zijn een van de weinige meeroudergezinnen in België
Op het geboortekaartje van Rein staan niet twee trotse ouders vermeld, maar drie. Remko, Pim en Els vonden elkaar vorig jaar via een platform voor holebi's met een kinderwens. "Ons leven is zo veel rijker nu."
Lees verder

Straks kunnen we een misdrijf voorspellen nog voor het gepleegd wordt
Sherlock Holmes hebben we in de toekomst niet meer nodig. De politie wil misdrijven voorkomen voor ze gepleegd worden met behulp van databanken en algoritmes. Uit veiligheidsperspectief klinkt dat verleidelijk, maar zijn de beslissingen van zulke systemen ook eerlijk?
Lees verder

Kan het Gentse circulatieplan vergeleken worden met de Antwerpse lage-emissiezone?
Opvallende uitspraak van de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) in Terzake: in Antwerpen gaat het even goed met de luchtkwaliteit als in Gent, dankzij de lage-emissiezone (LEZ). Zijn de twee echt vergelijkbaar? Het stadsbestuur weigert voorlopig de cijfers bekend te maken.
Lees verder

'Refterrevolutie' moet komaf maken met lege brooddozen in Antwerpen
Te veel Antwerpse kinderen gaan zonder of met een lege brooddoos naar school. Om dat probleem aan te pakken, stelt sp.a voor om alle kinderen 's middags een gezonde maaltijd te geven. "Anno 2018 kan het niet dat kinderen op school honger lijden."
Lees verder

N-VA hekelt "machtsgreep" van katholiek onderwijs
De plannen voor grotere schoolbesturen die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voor de zomervakantie wou goedkeuren, zijn volgens coalitiepartner N-VA een "machtsgreep" van de top van de katholieke onderwijskoepel. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Middenveld is geen reflectie van diverse samenleving
Lokale organisaties creëren vooral ontmoeting en samenhang tussen burgers met een gelijke sociale achtergrond. Dat schrijft De Standaard vandaag, op basis van onderzoek van de interuniversitaire onderzoeksgroep CSO Flanders, die een doorsnede maakte van de Vlaamse lokale middenveldorganisaties.
Lees verder

5 vragen die u altijd wilde stellen aan een leerkracht Latijn en Grieks: "Nog nooit tegen mijn zin gaan werken"
De Morgen stelt tien (school)dagen lang vijf vragen aan tien leerkrachten. Vandaag: Brecht Put, leerkracht Latijn en Grieks op het Sint-Romboutscollege in Mechelen. "Ik ben nog nooit tegen mijn zin gaan werken, omdat ik voor de klas staan niet werken vind."
Lees verder

Doe de test: hoe goed scoor jij op deze toets Latijn en Grieks?
Tien (school)dagen lang bevraagt De Morgen tien leerkrachten. Zij krijgen vijf vragen en spreken vol passie over hun beroep, hun hoogte- en dieptepunten en hun vak. Maar onze tien leerkrachten mogen ook vragen uitdelen. Elke dag vindt u hier hun toets terug. Vandaag zijn de klassieke talen aan de beurt: Latijn en Grieks!
Lees verder

België ijvert onverwacht niet voor verbod op killer robots bij VN
Op de VN-conferentie over 'killer robots' bleek België geen voorstander van een internationaal verbod. Nochtans heeft de Kamer nog maar in juli een resolutie gestemd die exact daar om vraagt. "Blijkbaar is deze regering bang om een standpunt in te nemen."
Lees verder

Oostende beducht voor transitmigranten: Vande Lanotte eist afhandelcentrum in Jabbeke
Als de overzetboot tussen Oostende en Ramsgate weer vaart, eist burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) dat er een afhandelcentrum komt voor de transitmigranten in Jabbeke. "We kennen zijn voorstel", geeft bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) toe, "maar er is nog niks definitief beslist."
Lees verder

Stormloop op garages door CO2-test
Er zijn in ons land in augustus maar liefst 40 procent meer wagens ingeschreven dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt De Tijd. De rush is het gevolg van een nieuwe Europese CO2-testprocedure die vanaf morgen geldt.
Lees verder

Opnieuw zomer? Stralende zon en temperaturen tot 25 graden
Volgende week wordt opnieuw mooi zomerweer verwacht. "De komende tien dagen worden zonnig, met gemiddelde temperaturen rond de 20 à 25 graden", zegt weerman David Dehenauw. "We verwachten bovendien dat het droog blijft tot 10 à 11 september."
Lees verder

Europese Commissie wil vandaag nog beslissen over afschaffen zomer- en winteruur
De Europese Commissie wil vandaag nog beslissen over de afschaffing van de zomer-en wintertijd. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd aan het Morgenmagazin op de Duitse omroep ZDF. "De mensen willen dat, wij doen het", zei hij daar. Na de Commissie moeten ook nog het parlement en de lidstaten hiervoor hun goedkeuring geven.
Lees verder

Zomer 2018 in België was de warmste sinds 1833
Het buikgevoel wordt ook in de cijfers bevestigd. De weerkundige zomer van 2018 was de warmste zomer in België sinds het begin van de waarnemingen in 1833. De gemiddelde temperatuur (met maximum- en minimumwaarden) in de maanden juni, juli en augustus in Ukkel bedraagt 19,8 graden Celsius, dat is zowat 2 graden boven het normale seizoengemiddelde. Het vorige record dateert uit 2003, met een gemiddelde temperatuur van 19,7 graden, bevestigt weerman David Dehenauw van het KMI.
Lees verder

Leuvense moskee besmeurd met racistische graffiti
In Leuven is de Al Fath-moskee in de Penitentienenstraat besmeurd met racistische graffiti. Dat meldt de VRT en het nieuws wordt bevestigd door de Leuvense lokale politie. Die heeft een onderzoek ingesteld maar verdachten werden voorlopig nog niet geïdentificeerd.
Lees verder

Man die zwarte jongen op sporen duwde ontkent racistisch motief
De 35-jarige man die onder aanhoudingsbevel was geplaatst na het racistisch incident in het station van Aarschot is in Leuven voor de raadkamer verschenen. Volgens de advocaat van de dertiger ontkent de man dat hij uit racistische motieven heeft gehandeld en ging het enkel om een uit de hand gelopen discussie. 
Lees verder

Gentse zwembaden afficheren vanaf zaterdag toelating boerkini
In Gent zullen de stedelijke zwembaden vanaf zaterdag de toelating om in boerkini te zwemmen afficheren. Begin juli oordeelde de rechtbank van eerste aanleg dat een klacht van een Antwerpse moslima tegen de stad Gent terecht was en dat de vrouw wel degelijk mag zwemmen in lichaamsbedekkende kledij. 
Lees verder