Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 6 juli 2018

Waarom Nederland wel genoeg water heeft en wij niet

Waarom Nederland wel genoeg water heeft en wij niet
Vroeg of laat dreigt er een watertekort, hoor je in Vlaanderen. Niets van dat in Nederland. 'Het is vrijwel uitgesloten dat we een tekort aan drinkwater krijgen, zelfs bij extreme droogte', zegt Rijkswaterstaat. Hoe kan dat?
Lees verder

Dierenactivisten dringen slachthuis Tielt binnen
Tientallen dierenactivisten zijn donderdagochtend een slachthuis in Tielt binnengedrongen. Ze namen een varken mee en ketenden zich vast.
Lees verder

Gentse draak spuwt na 199 jaar weer vuur
Neen, niet De Kreuners of Niels Destadsbader wordt de topper van de 175ste Gentse Feesten. Dat wordt de draak op het Gentse belfort. Na 199 jaar zal die weer vuur spuwen, elke avond rond halfelf. Woensdag hield het beest al een repetitie. De generale drakenspuw, zeg maar.
Lees verder

Onderzoek bevestigt: Ontsnapping leeuw Planckendael menselijke fout

Het intern onderzoek naar de ontsnapping van leeuwin Rani in dierenpark Planckendael heeft bevestigd dat een menselijke fout aan de oorzaak lag. Stappen tegen de betrokken verzorgster worden nog besproken.

Lees verder

Burgemeesters kunnen iets geruster slapen
Burgemeesters zijn niet langer persoonlijk aan­sprakelijk bij een ongeval op hun grondgebied. De Kamer keurt een wetsvoorstel daarover vandaag goed.
Lees verder

'Met de liberale vrijheid blijheid van De Block komen we er niet'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vraagt een geste van de andere ministers om haar ontsporende budget te compenseren. Die oproep is 'te gemakkelijk', reageert N-VA.

Lees verder

'Tegen 2050 is Antwerpen een islamitische stad'

Met zijn 'Antwerpse migratiebarometer' wil het Vlaams Belang aantonen dat N-VA-burgemeester Bart De Wever de 'massale instroom van vreemdelingen' naar de stad niet heeft gekeerd.

Lees verder

Europa wil weten wat u denkt over de zomertijd

Tot 16 augustus kunnen inwoners van alle EU-lidstaten in hun eigen taal hun mening over de zomertijd kenbaar maken.

Lees verder

Gemeenschapsdienst terug naar af
Het Grondwettelijk Hof schrapt de gemeenschapsdienst als voorwaarde voor de erkenning het leefloon.
Lees verder

Werchter test nieuw anti-terreursysteem uit
Betonblokken versperden vorig jaar de weg, nu werd overgeschakeld naar een nieuw systeem om de veiligheid te garanderen. Burgemeester Claes zegt dat het Pitagone-systeem aanzienlijke schade aan wagens kan toebrengen.
Lees verder

Tihange 3 nog wat meer op de sukkel
Na betonrot zijn in de kerncentrale Tihange 3 nu ook afwijkingen vastgesteld in de bewapening van het beton. Het Fanc eist herstellingen en veiligheidsgaranties.
Lees verder

Vakbonden vragen cipiers staking stop te zetten

Het overleg tussen de gevangenisbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) donderdagochtend is constructief verlopen.

Lees verder

Wat heeft uw barbecue met de vernieling van bossen te maken?

Er is een grote kans dat de houtskool die u deze zomer gebruikt om te barbecueën tropisch hout bevat. De productie van houtskool is een van de grootste oorzaken van de illegale ontbossing in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit een onderzoek van WWF België.

Lees verder

U kunt de plaats voor uw parkeergarage te verhuren
Een nieuw bedrijf claimt dé oplossing te hebben voor parkeerproblemen in de stad: verhuur de plaatsen op de weg voor privégarages. Het lijkt onwettelijk maar het bedrijf zegt zeker te zijn van zijn stuk..
Lees verder

Vrouwen weten niet dat ze misbruikt werden omdat stiefvader hen drogeerde

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft de Maasmechelaar die de dochters van zijn ex-vriendin drogeerde en daarna misbruikte, veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Ook is hij de komende tien jaar zijn rechten kwijt. De vrouwen wisten jarenlang niet dat ze misbruikt waren en werden daarvan door de politie op de hoogte gebracht na een inval in een drugsplantage waar de tijdens hun misbruik gemaakte opnames gevonden werden.

Lees verder

Demir verwijt oppositie 17 jaar niks te hebben gedaan tegen racisme

In de Kamer kwam het vanmiddag tot een zware woordenwisseling tussen staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en de oppositie. Aanleiding was de racistische aanval op een jonge vrouw in Anderlues, bij Charleroi.

Lees verder

Gedetineerden weigerden terug naar cel te gaan: 'Situatie onhoudbaar'

In de gevangenis van Antwerpen hebben 37 gedetineerden een tijd geweigerd om weer naar hun cel te gaan na de wandeling donderdagmorgen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en werd bevestigd aan De Standaard.

Lees verder

Kamer zet licht op groen voor onbelast bijklussen

Wie minstens vier vijfde werkt, zelfstandige of gepensioneerd is, kan binnenkort tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen. De Kamer heeft donderdag, meerderheid tegen oppositie, de wet goedgekeurd die dat mogelijk maakt. Het moet gaan om verenigingswerk, occasionele diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie.

Lees verder

Criminaliteit op straat blijft dalen: 'We leven meer online'

Er waren vorig jaar minder woninginbraken en ook minder aangiftes van extremisme en radicalisering. Daar­tegenover staat dat de onlinefraude met bijna 6 procent toenam.

Lees verder

N-VA zit op een berg geld
De N-VA boekte vorig jaar 4,7 miljoen euro winst. Een groot deel daarvan is huuropbrengst, maar de Vlaams-nationalisten beleggen ook goed.
Lees verder