Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 6 juli 2018

Stormloop op voor iedereen opengestelde vacature van gouverneur Oost-Vlaanderen

Stormloop op voor iedereen opengestelde vacature van gouverneur Oost-Vlaanderen
Het opengooien van de selectieprocedure voor de volgende gouverneur van Oost-Vlaanderen leidt tot een stormloop op de vacature. Dat schrijft De Tijd vandaag. Voor het eerst kan iedereen zich formeel kandidaat stellen voor de functie. Velen wagen hun kans.
Lees verder

Wat heeft de bikini weer te maken met dat Micronesisch eiland?
Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: de Internationale dag van de bikini.
Lees verder

Waarom is het zo rustig in Brussel? "Als iedereen denkt dat er file zal staan, valt het wel mee"
Automobilisten die van en naar Brussel pendelen, hielden hun adem in voor de werken aan de Leopold II-tunnel. Nu de tunnel dicht is, blijft de verwachte hinder uit. "Als je vooraf zegt dat de chaos gigantisch wordt, dan blijkt dat in de praktijk vaak mee te vallen." 
Lees verder

Bijna de helft van de Belgen voelt zich soms eenzaam: "Je kan veel vrienden hebben en je toch eenzaam voelen"
Voelt u zich soms of misschien wel altijd eenzaam? Dan bent u niet alleen. Uit een nieuwe studie blijkt dat bijna de helft van alle landgenoten in hetzelfde schuitje zit. Hoe kunnen ze daaruit geraken?
Lees verder

Protestmanifestatie in Brussel wegens aanwezigheid Trump op NAVO-top
Het platform 'Trump not Welcome' organiseert op 7 juli een protestmanifestatie tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump naar Brussel voor de NAVO-top van 11 en 12 juli. Het wil zo aan de Belgisch en Europese leiders vragen om zich niet te inspireren op Trumps visie op de wereld. 
Lees verder

Tientallen dierenrechtenactivisten zijn slachthuis Tielt binnengedrongen
Een veertigtal Franse dierenrechtenactivisten zijn donderdagochtend binnengevallen in het Exportslachthuis in Tielt. Dat bevestigt burgemeester Els De Rammelaere.
Lees verder

Constructiefout ontdekt in kerncentrale Tihange 3
Engie Electrabel heeft een constructiefout ontdekt bij kernreactor 3 in Tihange. Het zou gaan om afwijkingen aan het staal van het gewapend beton, dus aanwezig sinds de bouw. Dat schrijft Le Soir donderdag.
Lees verder

Chaotische vrijdagavondspits en druk vertrekweekend op komst
De start van het bouwverlof, de start van de vakantie in Zuid-Nederland, het mooie weer én de Rode Duivels: een samenloop van omstandigheden zullen vrijdag zorgen voor een zware avondspits rond Antwerpen en Brussel, voorspelt mobiliteitsvereniging VAB.
Lees verder

Intern onderzoek bevestigt: leeuwin Rani kon ontsnappen door menselijke fout
Het intern onderzoek naar de ontsnapping van leeuwin Rani in dierenpark Planckendael heeft bevestigd dat een menselijke fout aan de oorzaak lag. Een verzorger liet per ongeluk de deuren van het leeuwenverblijf openstaan, waardoor de leeuwin simpelweg naar buiten kon glippen. 
Lees verder

"Meer dan vier op de vijf dierproeven zijn nutteloos"
Bijna 85 procent van de medische experimenten op dieren zijn nutteloos. Dat concluderen onderzoekers van de Nederlandse universitaire ziekenhuizen van Nijmegen en Utrecht, en het Netherlands Heart Institute.
Lees verder

Staking gevangenissen: cipiers nemen op zondag het werk terug op
De cipiersstaking in de Belgische gevangenissen wordt opgeschort op zondag. De onderhandelingen tussen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de vakbonden verliepen stroef tot nu toe.
Lees verder

De kerncentrale van Tihange brokkelt af: hoe erg is dat?
De nucleaire ellende blijft voortduren. In de kerncentrale van Tihange 3 is nu ook een constructiefout in het gewapend beton van een bunker aangetroffen. De nucleaire regulator eist dat ook de andere kerncentrales worden geïnspecteerd.
Lees verder

OCMW's mogen leefloners geen gemeenschapsdienst meer voorstellen
OCMW's zullen leefloners niet meer mogen voorstellen om een gemeenschapsdienst uit te voeren als opstapje naar hun re-integratie in de arbeidsmarkt. Dat is het gevolg van een nieuw arrest van het Grondwettelijk Hof. 
Lees verder

Echtgenoot van omgekomen politieagente in Luik: "Minister Geens is niet verantwoordelijk"
Patrick Hagelstein, de partner van Lucile García, een van de slachtoffers van de aanslag in Luik, zegt in een interview dat hij eerstdaags Koen Geens ontmoet. Hij verwijt de minister van justitie de dood van zijn echtgenote niet.
Lees verder

Familie van overleden twintiger zoekt tevergeefs naar patiënt die zijn hart kreeg, "maar je laat het beter rusten"
Hij of zij is dood, maar zijn of haar hart klopt nu in iemand anders. Wie een geliefde verloor, snakt er soms naar om degene te ontmoeten die dankzij een orgaan van de dode een nieuw leven kreeg. "Toch gebeurt dat beter niet."
Lees verder

Nieuwe spoorbond Metisp-Protect steunt stakingsaanzegging OVS
De nieuwe spoorbond Metisp-Protect heeft gisterenavond de stakingsaanzegging ondersteund van de Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) voor de periode van 10 juli, 3 uur 's ochtends, tot 12 juli, eveneens 3 uur. Ze roept alle treinbestuurders op solidair te zijn en het werk neer te leggen. Eerder op de dag steunde ook het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) al de actie.
Lees verder

Nationale Loterij wil eigen winkels openen
De Nationale Loterij wil "een keten van shops openen" om haar eigen producten aan te bieden. De zoektocht naar panden is al ­gestart in Antwerpen, Gent, Namen en Luik. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad vandaag. Zij troffen de informatie aan in het bulletin der aanbestedingen.
Lees verder

Waarom haat iedereen Comic Sans?
Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Nationale Comic Sans-dag.
Lees verder

Dokters met een glazen bol: snufjes voorspellen of je ziek wordt
Een polsapparaatje dat voorspelt of een patiënt gezonder dan wel zieker wordt, of software die aankondigt of iemand een zware infectie zal krijgen. Zowel in het UZ Gent als het Nederlandse Radboud UMC maken ze gebruik van voorspellende technologie. 'Dit is de toekomst.'
Lees verder

Criminaliteitscijfers dalen voor zesde jaar op rij
Er wordt minder ingebroken, maar online laten we ons nog vaak bestelen of zelfs misbruiken, zo blijkt uit de nieuwe criminaliteitscijfers van de Lokale en Federale Politie. Om zich daartegen te wapenen halen ze binnenkort alles uit de kast om cyberexperten binnen te halen.
Lees verder