Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 7 juli 2018

Oud-burgemeester Bilzen veroordeeld voor sluiten kaasfabriek

Oud-burgemeester Bilzen veroordeeld voor sluiten kaasfabriek
De voormalige burgemeester van Bilzen, Johan Sauwens, is door het hof van beroep in Brussel veroordeeld voor de sluiting van een kaasfabriek in 2007. 
Lees verder

Opnieuw warme en zonnig dag, af en toe een lokaal buitje
Na het optrekken van de plaatselijke nevel of een mistbank, krijgen we deze ochtend meestal zonnig weer. In de buurt van de grens met Nederland is er wel kans op lage wolkenvelden. Dat meldt het KMI. 
Lees verder

Ruim 17.000 leerlingen gebruiken voorleessoftware
17.273 leerlingen met dyslexie schreven zich in voor de gratis voorleessoftware die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) eind vorig jaar gratis ter beschikking stelde. Ze investeert voor volgend schooljaar nog eens 878.000 euro zodat nog meer scholieren er toegang toe krijgen.
Lees verder

Schoolfeest filmen? Eerst iedereen toestemming vragen
Vanaf volgend schooljaar staat in de reglementen van de scholen van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs dat iedereen die op foto's of filmpjes in beeld komt toestemming moet geven voor die beelden. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag. De scholen verwijzen naar de nieuwe privacywetgeving. 
Lees verder

Halve eeuw na verdwijning: de adelaar van Ambiorix is terecht
Weinigen die het wisten, maar het Ambiorix-beeld op de Markt in Tongeren was een halve eeuw lang incompleet. De Romeinse adelaar, die sinds 1965 spoorloos was, is nu teruggevonden, schrijft Het Belang van Limburg.
Lees verder

Gents OCMW betaalt anticonceptie terug: "Hier los je geen generatiearmoede mee op"
Het Gentse OCMW gaat voortaan alle vormen van anticonceptie terugbetalen aan hun cliënten. Het plan doet wenkbrauwen fronsen. "Het is een denkfout dat je hiermee generatiearmoede aanpakt."
Lees verder

Daders brandstichting aan Vlooybergtoren ontmaskerd na anonieme brief aan burgemeester
Volgt er een doorbraak in het onderzoek naar de aangestoken brand die de Vlooybergtoren in Tielt-Winge vorige weekend grotendeels vernielde? Burgemeester Rudi Beeken ontving vanochtend een anonieme brief  met daarin enkele namen, verklaarde hij aan de VRT-nieuwsdienst. Zij worden door de briefschrijver beschuldigd van het vandalisme.
Lees verder

Avondspits al om half twaalf begonnen: dit zijn de grootste knelpunten
Het was voorspeld, en het lijkt ook uit te komen: de avondspits is op deze WK- en vakantievrijdag al bijzonder vroeg op gang gekomen. Al vanaf 11 uur begon de filebarometer stevig op te lopen, na een bijzonder rustige ochtendspits, zegt het Vlaams Verkeerscentrum. 
Lees verder

Levenloos geboren kinderen kunnen nu naam en familienaam krijgen
Er komt een wettelijke regeling voor de naam en registratie van een levenloos geboren kind. Voortaan kunnen ouders al vanaf 140 dagen na de bevruchting hun levenloos geboren kind laten registreren en het ook een voornaam geven.
Lees verder

Kritiek op plannen Nationale Loterij: "Zichtbaarheid verhogen is meer mensen aanzetten tot gokken"
De Nationale Loterij gaat haar acht regionale kantoren toegankelijker en klantvriendelijker maken. Op die manier wil ze haar visibiliteit verhogen. Een slecht plan, menen verslavingsexperten. "Zo zet je meer mensen aan tot gokken."
Lees verder

De zeven hoofdzonden van de soldenshopper
Van plassen in de paskamer tot telefoneren tijdens het afrekenen: dit zijn de meest onhebbelijke gewoonten van koopjesjagers volgens winkelpersoneel.
Lees verder

Harde dreigementen beloven een woelig brexit-overleg voor Theresa May
De Britse premier heeft haar ministers toegebeten dat ze snel zullen vervangen worden door een "talentvolle nieuwe generatie" als ze ontslag nemen over brexit. Het schetst de hooggespannen sfeer in het kabinet gedurende de besprekingen over de plannen van May voor het post-brexittijdperk.
Lees verder

Staking gevangenissen: "Wellicht nog acties tot maandagavond"
Het personeel van de gevangenissen heeft nog geen beslissing genomen over een stopzetting van de acties. De aangekondigde personeelsvergaderingen worden uitgesteld naar maandag, als gevolg van de beslissing van minister van Justitie Koen Geens om de bonden een nieuwe tekst voor te leggen. 
Lees verder

"Niet besneden? Dan ben je vies"
Vervelende opmerkingen richting kinderen die niet besneden zijn of varkensvlees op hun boterham hebben. Johan Leman, voorzitter van de Molenbeekse vzw Foyer, maakt melding van zulke incidenten in het Brusselse onderwijs. "Ik begrijp niet dat zulke onnozelheden uitgroeien tot problemen waardoor ouders hun kind van school halen."
Lees verder

Hoeveel verschillende soorten pasta zijn er?
Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: National Macaroni Day.
Lees verder

Slachtoffers van aanslagen 22 maart voelen zich "opgelicht door advocaat"
Slachtoffers van de aanslagen op 22 maart dienen klacht in tegen hun gezamenlijke advocaat Jean-Paul Tieleman. "Na de aanslag werden wij in de steek gelaten en opgelicht."
Lees verder

VAB waarschuwt voor files tijdens drukste vertrekdag op Belgische wegen
Vandaag is de drukste vertrekdag voor vakantiegangers op de Belgische wegen en files kunnen dan ook worden verwacht. Daarvoor waarschuwt mobiliteitsvereniging VAB.
Lees verder

Transvrouw Paulien De Groote (44) overleden
Paulien De Groote (44), één van de transgenders uit de VRT-docureeks M/V/X, is uit het leven gestapt. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Ze was begin dit jaar één van de eersten die gebruik maakte van de wet om zonder operatie officieel van geslacht te veranderen. In haar woonplaats Bonheiden stond ze op de Open Vld-lijst.
Lees verder

Dode bij overval op juwelier in Oostakker
Bij een overval op een juwelier in de Gentse deelgemeente Oostakker is zaterdagmiddag een verdachte om het leven gekomen. Dat werd uit goede bron vernomen en de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen bevestigt het bericht. De politie is op zoek naar nog een andere verdachte en zet de grote middelen in, waaronder een helikopter.
Lees verder

Honderden betogers willen niet dat Trump naar Brussel komt
Enkele honderden betogers manifesteren momenteel door de straten van Brussel tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump naar Brussel voor de NAVO-top van 11 en 12 juli. De manifestatie wordt georganiseerd door het platform Trump Not Welcome. 
Lees verder