Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 30 juli 2018

De Croo: “Met confederalisme creëer je permanent conflict”

De Croo: "Met confederalisme creëer je permanent conflict"
Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zegt zaterdag in een interview met La Libre Belgique dat hij eerder voorstander is van een federale kieskring dan van herfederalisering. "Met confederalisme creëer je permanent conflict", zegt hij ook.
Lees verder

Limburg evenaart het Belgisch warmterecord, hoogste temperatuur van de provincie in Westmalle
38,8 graden Celcius. Zo warm was het vrijdag in Hechtel-Eksel in Limburg. En dat is een (evenaring van een eerder) warmterecord. Nog maar één keer was het zo warm in België. In onze provincie was Westmalle de warmste gemeente.
Lees verder

120 kinderen geëvacueerd van jeugdkamp nadat tenten wegwaaien en onderlopen door onweer
In Westouter werden afgelopen nacht 120 kinderen en jongeren geëvacueerd nadat hun tenten waren weggewaaid door het onweer. Dat meldt schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen).
Lees verder

Vlaams Belang hekelt voorstel voor nationale kieskring: "Druist in tegen elke historische logica"
Vlaams Belang kant zich met klem tegen het "opgewarmde" voorstel van federaal vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) voor een federale kieskring. "De invoering van een dergelijke kieskring komt neer op de creatie van een BHV (Brussel-Halle-Vilvoorde, nvdr.) in het kwadraat. De Franstalige...
Lees verder

Gewapende man gaat aan de haal met kassa-inhoud van juwelier
Een man die gewapend was met een mes is zaterdagnamiddag om 15.00 uur een juwelierszaak op de Brusselsesteenweg in Edingen (Henegouwen) binnengestapt en heeft er de inhoud van de kassa opgeëist.
Lees verder

Tot zover de hittegolf: kwik gezakt onder 25 graden in Ukkel
Het kwik is in de loop van zaterdag in Ukkel gedaald tot 24,6 graden Celsius. Officieel bekent dit het einde van de hittegolf die 15 dagen duurde. Dat heeft weerman David Dehenauw gemeld op Twitter.
Lees verder

Kindje (5) drie kwartier opgesloten in warme auto op parking Carrefour in Oostakker
Een 5-jarig kind heeft zaterdagmiddag drie kwartier lang vastgezeten in een warme wagen op de parking van de hypermarkt Carrefour in Oostakker. De hulpdiensten konden de kleuter veilig en wel uit het voertuig bevrijden. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
Lees verder

Gevangenen weigeren naar cel terug te keren, omdat het te warm is
Twee gedetineerden van de gevangenis van Dendermonde hebben zaterdag geweigerd terug te keren naar hun cel. "Na de ochtendwandeling om 11.00 uur wilden ze een langere wandeling omwille van de warmte", bevestigt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen.
Lees verder

Taboe rond online daten smelt als sneeuw voor de zon, concludeert Antwerpse doctoraatsstudent
Zon, zee, strand, en Tinder. En swipen maar. Een lief zoeken kan ook buiten de landsgrenzen. Want de negatieve bijklank rond online daten verdwijnt meer en meer, vertelt Lara Hallam, Antwerpse doctoraatsstudent in online dating. "De technologie laat ons toe om ook in het buitenland online de liefde...
Lees verder

Dagtrippen naar de bron van de Schelde
In Antwerpen zou je het niet meteen zeggen, maar ook de Schelde ontspringt als een onooglijk kleine beek. Een groep journalisten heeft nu een brochure uitgebracht met de toeristische bezienswaardigheden op weg naar de bron.
Lees verder

Het wordt weer tropisch warm: temperaturen stijgen tot boven 30 graden
De hittegolf is officieel voorbij, maar ook volgende week blijft het broeierig warm. Na een licht bewolkte, maar zwoele zondag halen we de komende week weer temperaturen die boven de 30 graden kunnen uitstijgen.
Lees verder

Man probeert aan brand te ontsnappen en springt van zesde verdieping naar beneden
Een man die zich in het nauw gedreven voelde door een brand in zijn appartementsgebouw, in het Henegouwse Châtelineau, is zondagochtend van de zesde verdieping naar beneden gesprongen. Hij sprong bij aankomst van de brandweer, maar was op slag dood. Niemand anders raakte gewond.
Lees verder

DISCUSSIE. Klaar voor nog een week tropische temperaturen, of is het nu écht genoeg geweest?
Het is nog niet afgelopen met de warme nachten en de tropische dagen. Of u het nu leuk vindt of niet, vanaf maandag is er weer 30 graden mogelijk en pas volgend weekend zou die temperatuur wat zakken.
Lees verder

Maandag drukste dag van het jaar op Brussels Airport: "Kom goed voorbereid en op tijd"
Brussels Airport maakt zich op voor de drukste dag van het jaar. Maandag worden er maar liefst 96.000 reizigers verwacht. Hoewel er maatregelen zijn getroffen, kan dat voor extra hinder zorgen. "Kom daarom goed voorbereid naar hier."
Lees verder

Advocaat Sven Mary: "Guy Van Sande is hét bewijs wat cocaïne kan teweegbrengen"
"Guy Van Sande is het bewijs van wat overmatig drugsgebruik – cocaïne in zijn geval – kan teweegbrengen. Ik heb met hem te doen." Dat zegt advocaat Sven Mary over zijn bekende cliënt die wordt verdacht van bezit, productie en verspreiding van kinderporno.
Lees verder

Vakbond start reeks acties "tot de (rechtse) regering tot bezinning komt en haar dwaze maatregelen intrekt"
Maandag vanaf 7 uur start de socialistische vakbond ACOD met wat ze noemt "een eerste verwittigingsstaking" op de sluis van Menen. "Dit is het startschot van een hele reeks acties en stakingen die zich niet alleen zal beperken tot bruggen en sluizen en waarbij we garanderen dat de strijd zal worden...
Lees verder

Regering investeert fors om bouw deeltjesversneller en reactor in Mol boost te geven
Een deeltjesversneller en een onderzoeksreactor in Mol met een prijskaartje van 1,5 miljard euro: om dat innovatieve project van de ondergang te redden, legt de federale regering nu 402 miljoen euro op tafel. In de hoop zo andere grote investeerders aan te trekken.
Lees verder

Wijnbouwers zijn in de wolken: "Droogte zorgt voor fantastische druiven"
Wijnbouwers zijn in de wolken. Voor de meeste gewassen is de droogte lastig, voor wijnranken is het een zegen. De wortels moeten dieper graven naar water en krijgen zo meer mineralen binnen. Dat zorgt voor de beste druiven. "Ook schimmels en ziektes komen meer voor als het natter is."
Lees verder

Sneller bevrijd dankzij 'grondplan': software bezorgt hulpverleners meteen alle details over wagen
Het Antwerpse brandweerkorps test een draagbaar computersysteem uit, waarbij brandweermannen via de nummerplaat van een verongelukte wagen meteen te zien krijgen hoe ze slachtoffers sneller én veiliger uit die specifieke wagen kunnen bevrijden. "Airbags, maar ook autobatterijen, zijn immers...
Lees verder

Naam veranderen kan eenvoudiger: Wilrijkse met dubbele nationaliteit 'slachtoffer' van onverzettelijke ambtenaren
Van voornaam veranderen wordt sneller en eenvoudiger. Na 1 augustus volstaat het om naar de ambtenaar van burgerlijke stand van uw gemeente te stappen. Indien die geen bezwaren ziet, kan u in principe meteen een nieuwe voornaam krijgen. Een familienaam wijzigen aan het loket is nog niet mogelijk,...
Lees verder