Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 24 juli 2018

de Bib: Zoek het spannende boek

Zoek het spannende boek

Herken jij deze locatie in Laarne, Wetteren of Wichelen?


Rep je snel daarheen en probeer als eerste het dummy-boek te bemachtigen.

Je kan de dummy omruilen voor het echte boek in de bibliotheek van de gemeente waar je de dummy gevonden hebt.

 
Lees verder

Nationale Feestdag 2018 | wij zijn gesloten

Op deze Nationale Feestdag zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten.

  • Vanaf maandag 23 juli 2018 kan je terug terecht in de centrale bibliotheek. Die blijft de ganse zomer open, met uitzondering van 15 augustus.
  • Onze buurtbibliotheken genieten van een welverdiende vakantie tot en met 15 augustus. 

Tip: je uitgeleende materialen verlengen kan makkelijk via Mijn Bibliotheek!

www.kortrijk.be/bibliotheek/sluitingsdagen
Lees verder

Fijne leeswaren : de keuze van De Letterschuur april/juni 2018


Op zoek naar een goed en recent boek? De bib heeft alweer een lijstje met fijne leeswaren  voor je klaar. In dit lijstje vind je een ietwat eigenzinnige keuze uit de 'meest gelezen kwaliteitsvolle' romans van de voorbije maanden: van zeer toegankelijke romantische internationale bestsellers (Wat Alice vergat / Liane Moriarty) over het beter spannende boek (Gespleten / Karin Slaughter) en het recent werk van literaire grootmeesters (Voor het vergeten / Peter verhelst) tot het meest felbejubelde debuut van het jaar (1793 / Niklas Natt och Dag). Voor elk wat wils om de zomer lezend in te zetten!

Bovendien vind je in de bib niet alleen de papieren versie, van al deze boeken kunnen we je (voor zover het nog niet is uitgeleend) ook het e-boek bezorgen. Ideaal voor in bed of op vakantie. Vergeet ook niet dat ieder e-boek een grootletterboek is! Meer info over ons aanbod e-boeken vind je  hier.
Lees verder

CoderDojo @ LonderLab
Zaterdag 28 juli & 25 augustus 2018 van 14u tot 17u in de bib.

Over CoderDojo
CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. Enerzijds zijn dit coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. Anderzijds hebben we ook cooks die de praktische organisatie van de Dojo op zich nemen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.  CoderDojo wilt aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".

Praktische informatie
Je kan deelnemen tussen 7 en 18 jaar. Ben je  jonger dan 12 jaar dan word je het best begeleid door (een van) je ouders. Je ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel in de buurt blijven zodat we hen kunnen contacteren. We appreciëren het als ouders een halfuur voor het einde van de Dojo terugkeren om het toonmoment mee te maken en de vrijwilligers achteraf wat te helpen bij het opruimen.

Je dient te beschikken over een laptop. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt. Heb je echt geen laptop, geef dit aan en dan zal CoderDojo proberen een draagbare computer te voorzien, of je kan gebruik maken van het computereiland van de bib.

Trajecten
Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt, start je best met Scratch.

We gaan aan de slag met het gratis open source programma Scratch: een intuïtieve en visuele programmeertaal. Je kan ook kennis maken met Snap4Arduino, waarmee je een Arduino eenvoudig kan programmeren.

Arduino is een open source computerplatform waarmee microcontrollers toegankelijk worden gemaakt. Je kan er allerlei inventieve apparaten mee bouwen die reageren op inputsignalen (bv. van een warmtesensor, een knop op een webpagina, een schakelaar,...) en die bv. led-lampjes of een motor aansturen (robots,...). Hierbij krijg je tevens de basis van hedendaagse elektronica in de vingers.

Meer gevorderde deelnemers leren de code (tekstuele programmeertaal), waarmee de Arduino traditioneel geprogrammeerd wordt.

We bieden daarnaast ook nog een gratis workshop lasersnijden @ LonderLab aan, waarbij je met behulp van het gratis open source programma Inkscape een ontwerp leert maken dat je in diverse materialen kan uitsnijden en/of graveren met de lasercutter. Indien gewenst kan je ook met andere software leren ontwerpen voor de lasercutter. Betalen doe je enkel voor het materiaal dat je gebruikt. Meer info op www.londerlab.be

Vrijwilligers gezocht
We beschikken al over heel wat gemotiveerde vrijwilligers, maar hoe meer zielen, hoe meer vreugde! Vooral voor het begeleiden van jonge kinderen (7-12 jaar) met Scratch en voor de workshops lasersnijden kunnen we zeker nog hulp gebruiken. Een uitgebreide computerkennis en educatieve ervaring zijn mooi meegenomen, maar zeker niet noodzakelijk: je kan ook gewoon samen met de kinderen leren die je mee begeleidt!

Reserveer snel je gratis plaatsen voor zaterdag 28 juli en/of voor 25 augustus 2018 . Je kan hetzelfde formulier gebruiken om je als vrijwilliger kandidaat te stellen.
Lees verder

De platenzaak

Gebloemde zomerjurken wuivend in de milde julibries, cocktails waar je afwisselend aan nipt en een gulzige slok van neemt om de dorst te rechtvaardigen (plastic rietjes zijn uit den boze), geen roomsaus, maar een salsa verde, geen schurende gitaren, maar een speelse afrobeat die je denkpatronen in een heupwiegende modus plaatst.  De zomer gevuld met de draaglijke lichtheid van het bestaan.  In een tuinzetel, op een bankje of gewoon languit op het gazon met een boek om de zinnen te prikkelen.  Niet te zwaar, niet te dik, eentje -zoals het in deze blog betaamt – over muziek en aangezien het zomert een feelgood roman met betoverende personages.  Rachel Joyce schreef met "De platenzaak" een boek over hoop en vriendschap,  tweede kansen én over de kunst van het luisteren.

Engeland 1988, het jaar waarin de cd-verkoop het voor het eerst beter doet dan vinyl.  Frank – eigenaar van de platenzaak – zweert bij vinyl en bij een eigenzinnige, hoogst persoonlijke aanpak.  Frank bezit een speciale gave, hij heeft een muzikale remedie voor elk existentieel ongemak  : zo verlaat een bedrogen man die alleen van Chopin houdt verrukt de platenzaak met 'Oh no not my baby' van Aretha Franklin onder de arm.

De op het eerste zicht chaotische opstelling in de platenzaak heeft een logica.  Onder het motto "zelfde ding, andere tijd" zet hij Bachs 'Brandenburgische konzerte' naast 'Pet Sounds' van The Beach Boys en 'Bitches Brew' van Miles Davis.  Ook conceptalbums horen bij elkaar en zo vind je 'De vier jaargetijden' van Vivaldi in dezelfde bak als 'A love Supreme' van Coltrane, 'Ziggy Stardust' van Bowie en 'At Folsom prison' van Johnny Cash.  Een op zijn minst verfrissende visie.

Dit boek zal niet in het canon van de literatuurgeschiedenis belanden, maar dat hoeft ook niet.  'De platenzaak' is pretentieloos in de goede zin van het woord.  Het surplus zit in de kennis en de passie voor muziek.  Prachtige verhalen over componisten en muzikanten: de rode priester (Vivaldi), Miles' laarzen, de ogen van Bach, James Brown, de Sex Pistols, Duke Ellington, …  en een liefdesverhaal krijg je er zomaar bij.

"Als je eenmaal 'Beata viscera' beluisterd hebt, zul je het nooit meer vergeten. Het is één enkele menselijke stem, maar je hebt het gevoel op de rug van een vogel te klimmen. Zodra de stem begint, vlieg je. Hij neemt je mee omhoog, duikt met je naar omlaag en tilt je dan zo hoog op dat je een speldenprik in de lucht bent. Maar als je je ogen sluit en goed luistert, ben je de hele reis veilig." aldus Rachel Joyce.

"En natuurlijk is de stilte aan het begin van een muziekstuk altijd anders dan de stilte aan het slot. Waarom? Omdat de …  het antwoord lees je in dit heerlijke vakantieboek  of je verzint het zelf.

(as)

Lees verder