Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 31 juli 2018

3, 5 miljoen dagtoeristen aan de kust deze maand: Hoe tellen ze dat?

3,5 miljoen dagtoeristen aan de kust deze maand: Hoe tellen ze dat?
Als we het toeristisch provinciebedrijf Westtoer mogen geloven, trokken deze maand 3,5 miljoen dagtoeristen naar de kust. Maar hoe berekenen ze dat precies? 
Lees verder

Kan zo'n koffiepadje of theezakje nu zo veel verschil maken?
Koffiepadjes mogen niet meer. Overschotjes van vlees of vis weer wel. Binnenkort wijzigen de sorteerregels voor onze gft-bak. Het zorgt hier en daar voor sceptische reacties. "Maakt zoiets als een koffiepadje nu werkelijk zo veel verschil?"
Lees verder

Meer dan 3.700 politieagenten te kort: bonden willen snelle rekrutering
De politiediensten zijn onderbemand. In totaal zijn er 3.707 agenten te kort: 1.610 bij de federale en 2.097 bij de lokale politie. In driekwart van de politiezones zijn er minder agenten dan voorzien. Vooral de grote steden kampen met personeelstekort. Dat schrijven Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.
Lees verder

Chauffeur busje doodgeschoten Mawda opgepakt
De Britse politie heeft de chauffeur van het busje opgepakt waarin de peuter Mawda zat die stierf door een politiekogel. "Het gaat om een 25-jarige Irakees", bevestigen gerechtelijke bronnen. "Op het stuurwiel en de versnellingspook zat DNA-materiaal van hem."
Lees verder

"Vlaamse uitstoot broeikasgassen in 10 jaar amper 0,4 procent gedaald"
In het klimaatbeleidsplan voor 2021-2030 van de Vlaamse regering staat ook een stand van zaken van de inspanningen die tot nu toe zijn geleverd. "Daaruit blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen tussen 2005 en 2016 met amper 0,4 procent is gedaald, terwijl dat tegen 2020 min 15,7 procent moet zijn", zegt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) maandag in Het Belang van Limburg. 
Lees verder

Belgisch 'Dr. House-team' ontdekt nieuwe ziekte
Na drie jaar speuren naar zeldzame aandoeningen heeft het 'Dr. House-team' van het UZ Gent nu ook een nieuwe ziekte ontdekt. De wetenschappers achterhaalden dat een specifiek gen verantwoordelijk is voor een ernstige neurologische aandoening. "Zo'n ontdekking is redelijk zeldzaam."
Lees verder

Vandaag drukste dag op Zaventem: 'Kom op tijd'
Wie vandaag op reis vertrekt, wordt aangeraden op tijd naar de luchthaven van Zaventem te vertrekken. Volgens de prognoses wordt het de drukste dag op Brussels Airport door de wissel in het midden van de zomervakantie. Er worden meer dan 96.000 aankomende en vertrekkende passagiers verwacht, meldt de VRT.
Lees verder

Kwart kinderen uit Vlaamse Rand volgt Franstalig onderwijs
Het aantal kinderen uit de Vlaamse Rand dat naar een Franstalige school gaat, groeit fors. Burgemeester van Dilbeek Willy Segers (N-VA) wil extra onderwijsmiddelen. 'Het is de beste hefboom om deze gemeenten Vlaams te houden.'
Lees verder

22 jaar na faillissement Rena Konserven moeten werknemers geld aan curatoren
135 ex-personeelsleden van het in 1996 failliet gegane Rena Konserven uit Heist-op-den-Berg kregen vorige week een brief met de bede om voor 20 augustus enkele honderden euro's terug te betalen aan de curator. 'Die brief verstoort ons rouwproces.'
Lees verder

Vlaanderen verliest 405 miljoen euro Europese landbouwsteun
Belgiƫ ziet zijn enveloppe in het kader van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) met 5 procent verminderen, zo bericht Le Soir vandaag, op basis van documenten van de administratie. Vlaanderen zou op die manier 405 miljoen euro aan landbouwsubsidies verliezen, tegen 450 miljoen euro voor Walloniƫ.
Lees verder

Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend
In Engeland heeft men de chauffeur van het busje waarin de peuter Mawda werd neergeschoten, kunnen identificeren. In eigen land ontdekten wetenschappers dan weer een nieuwe neurologische ziekte. En moeten we vrezen voor onze enige Belgische formule 1-piloot? Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.
Lees verder

Nieuwe online-uitdaging: stap eens uit een rijdende auto
Het internet heeft een nieuwe uitdaging: de Keke Challenge of In My Feelings Challenge. Maar behalve populair is die ook levensgevaarlijk: bestuurders stappen hierbij namelijk uit een rijdende auto om een dansje te doen. 
Lees verder

Peeters stuurt vermanende brief naar Ryanair-baas Michael O'Leary: "Laat staking niet escaleren"
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt in een brief aan Ryanair-topman Michael O'Leary om "het sociaal conflict niet te laten escaleren". 
Lees verder

Drie vrachtwagens botsen: binnenring versperd ter hoogte van Leonardkruispunt
Door een ongeval op de Brusselse binnenring is de rijweg momenteel versperd ter hoogte van het Leonardkruispunt. Richting Namen is er dus geen verkeer mogelijk.
Lees verder

"Explosieve sfeer": opvangcentrum in Haren een nacht lang gesloten
Het opvangcentrum in Haren is in de nacht van zaterdag op zondag tijdelijk gesloten omdat de sfeer er "explosief" was. Dat meldt Bruzz en wordt bevestigd door Mehdi Kassou van het Brusselse Burgerplatform voor de opvang van vluchtelingen. De hittegolf zorgt ervoor dat niet enkel de migranten, maar ook de daklozen bij het platform komen aankloppen voor opvang. En dat zorgt voor heel wat overlast.
Lees verder

"Eindelijk weet ik wat ik ben: een mengvorm, een third culture kid"
Antwerpen-Centraal is een station en ook een kleine stad. Hier loopt de hele wereld rond. De een draagt een aktetas, de ander een plooifiets of een werptent, en iedereen heeft een doel. Dit is het verhaal van de onbekende man of vrouw naast u op de trein of het perron. Vandaag in deel 3: Jaspe Azabe Habarurema (24) heeft een droom.
Lees verder

"Kristalhelder en egaal": hoe het ijsblokje een delicatesse werd
Ingevroren ijsblokjes in grote plastic zakken waren vijf jaar geleden nog een uitzondering in de supermarkt. Nu zijn ze niet meer weg te slaan uit onze winkelkarren. Vanwaar die plotse honger naar kant-en-klaar ijs?
Lees verder

Nederlands onderzoek toont hoe vaders meer beschermend zijn dan moeders
In bomen klimmen? In de tuin spelen zonder toezicht? Vaders staan meer op de rem dan moeders, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. 'Terwijl het voor kinderen net essentieel is dat ze risico's leren nemen.'
Lees verder

DVZ wijst opnieuw Albanees uit voordat hij voor de rechter komt
Na de zaak-Rustemi is er opnieuw een Albanese crimineel die zonder het medeweten van justitie wordt uitgewezen. De man uit Gent werd opgepakt voor drugsfeiten. 
Lees verder

Franse politie volgde busje met Mawda met tracker
Goede communicatie tussen politiediensten had mogelijk het leven gered van het Koerdische meisje Mawda (2). De Franse politie wist dat het busje waarin het gezin van Mawda zat, betrokken was bij mensensmokkel, en volgde het met een gps-tracker. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag.
Lees verder