Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 19 juni 2018

Weyts knipt vleugels van De Lijn

Weyts knipt vleugels van De Lijn
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) stelt voor De Lijn te degraderen tot een zuivere uitbater van buslijnen. Dat schrijft De Tijd, die het voorontwerp van het Vlaams Decreet Basisbereikbaarheid kon inkijken.
Lees verder

CD&V niet opgezet met asieluitspraken van Theo Francken: "Proefballonnetjes helpen debat niet vooruit"
De asieluitspraken van Theo Francken (N-VA) vallen niet in goede aarde bij CD&V. Als het van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie afhangt, verliest iedereen die illegaal de EU probeert binnen te komen zijn recht op asiel. Zulke persoonlijke proefballonnetjes helpen de gesprekken over het asieldebat niet vooruit, reageert vicepremier Kris Peeters (CD&V) bij de VRT.
Lees verder

Naaktfietsers doorkruisen Brussel: "Deze keer zullen we wél gezien worden"
Ongeveer 300 mensen hebben vandaag deelgenomen aan de 14de editie van de Cyclonudista in Brussel. Naakt fietsten ze door de hoofstad om meer visibiliteit en een betere bescherming voor de fiets in de openbare ruimte op te eisen.
Lees verder

Brabançonne op het WK voetbal? Twee op de drie Vlamingen is pro
Twee derde van de Vlamingen vinden dat het afspelen van het Belgisch volkslied voor of na een sportwedstrijd voor een moment van verbondenheid met ons land zorgt. Dat blijkt uit een peiling van de Vrije Universiteit Brussel bij 1.600 Belgen. 
Lees verder

Minder dieren belanden in asiel: teken van goed dierenwelzijnsbeleid volgens Weyts
Het aantal dieren in de Vlaamse asielen is vorig jaar gedaald met 14 procent. Het aantal zwerfkatten zelfs met 30 procent. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) ziet in de cijfers een aanwijzing dat zijn dierenwelzijnsbeleid werkt. Dat schrijft De Zondag.
Lees verder

"Ik kon het niet meer aanzien": vijf burgeractivisten vertellen waarom ze doen wat ze doen
Ze strijden voor schone lucht, voor propere rivieren of het groen dat ons nog rest. Voor verkommerd erfgoed of een waardige opvoeding. Vijf betrokken burgers die vanuit het niets een project opstartten.
Lees verder

Diefstallenplaag onder imkers door bijentekort: "De vraag naar bijen is groter dan we aankunnen"
In Tessenderlo werden vorige week drie bijenkasten met een waarde van 3.000 euro gestolen, in Nederland werden 250.000 dit weekend bijen ter waarde van 10.000 euro ontvreemd. Door de bijenhype is de vraag groter dan het aanbod.
Lees verder

Amper één op de drie Franstalige leidinggevende ambtenaren slaagt voor verplichte taaltest
Eén jaar na de invoering heeft 20 procent van de leidinggevende federale ambtenaren een verplichte taaltest afgelegd. Amper de helft slaagt. "De lage slaagpercentages moeten ons zorgen baren", zegt N-VA-kamerlid Brecht Vermeulen. 
Lees verder

België bij slechtste klimaatleerlingen van Europa
De Belgische uitstoot stijgt en het klimaatbeleid kwakkelt. Daarom scoren we slecht in een nieuwe klimaatranking van EU-lidstaten. Alle buurlanden doen beter. "Zo laten we kansen op meer welvaart en jobs schieten."
Lees verder

Familie De Clerck opnieuw beschuldigd van belastingontduiking
De steenrijke familie achter textiel- en vloerbekledingbedrijf Beaulieu riskeert opnieuw vervolging voor fiscale fraude. Enkele kinderen van wijlen 'Boer Clerck' zouden een constructie in Luxemburg opgezet hebben om tientallen miljoenen aan belastingen te ontduiken.
Lees verder

Geens: "Er is geen acuut probleem met migratie"
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) spreekt tegen dat er vandaag een acuut probleem rond migratie is binnen Europa. Hij wijst erop dat vergeleken met drie jaar de inwijking in Europa een pak is gedaald. "Het probleem met de Aquarius is door een aantal Italiaanse politici populistisch in de media gezet", verklaarde Geens vandaag in De Ochtend op Radio 1.
Lees verder

Stakingsaanzeggingen bij het spoor geweigerd: enkel staking ACOD gaat door
Er zal de komende maand dan toch geen tien dagen gestaakt worden bij het spoor. De stakingsaanzeggingen van de vakbonden OVS en Metisp-Protect zijn geweigerd. Enkel de 48 urenstaking van ACOD houdt voorlopig stand.
Lees verder

MannenFestival leert mannen weer man zijn
Hoe straal je kracht uit? Wanneer stel je je kwetsbaar op? Het MannenFestival belooft een actieve driedaagse met af en toe een stiltemoment. Want mannen zijn het man-zijn verleerd.
Lees verder

Opgelet: die Belgische vlag uit uw raam kan u duur komen te staan
Fiscaal expert Michel Maus waarschuwt in een column op de site van Radio 1 voor de mogelijke "fiscale owngoal": belasting moeten betalen op het uithangen van een Belgische vlag omdat er reclame voor een biermerk op staat. U denkt dus beter twee keer na voor u de Belgische driekleur (met reclame) uithangt.
Lees verder

Boudewijn en Fabiola samen door goddelijke interventie? "Nee hoor, ze speelde een beetje 'hard to get'"
Visioenen van een Ierse non die tot een eerste kennismaking tussen Boudewijn en Fabiola hebben geleid in Lourdes? Fake news, concluderen twee historici in een nieuw boek. "En toch valt zijn koningschap niet te begrijpen zonder zijn katholieke missie."
Lees verder

Aantal verkeersdoden verdubbeld in Antwerpen: "Door toename fietsers? Of door infrastructuur?"
In een jaar tijd nemen bijna twee keer meer mensen de fiets in Antwerpen. Tegelijk verdubbelt het aantal verkeersdoden. "Zijn het de vele fietsers of de infrastructuur?", vraagt verkeersexpert Johan De Mol (UGent) zich af. 
Lees verder

Twintig mensen geëerd om hun moed tijdens schietpartij Luik
Twaalf agenten, zes mensen van het Léonie de Waha-atheneum en twee burgers zijn gisterenavond gehuldigd door de gemeenteraad van Luik voor hun interventie tijdens de schietpartij van 29 mei waarbij twee politieagenten en een toevallig passerende student om het leven kwamen.
Lees verder

Erflaters krijgen meer tijd om erfenis te plannen
Wie bij leven een schenking deed, krijgt nog tot 1 september 2019 de tijd om te beslissen hoe zijn schenkingen bij overlijden moeten worden gewaardeerd. Dat is een jaar later dan gepland. Dat meldt De Tijd.
Lees verder

Gelukkig zijn of goed presteren? Er zijn goede punten voor beide
Moeten onze scholen, zoals Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) suggereerde, meer inzetten op uitblinkende leerlingen en minder op hun welbevinden? De Morgen ging polsen bij onderwijsexperts.
Lees verder

Infosessies bij De Lijn kunnen hinder veroorzaken, ochtendspits verloopt (voorlopig) normaal
De ochtendspits bij openbaarvervoersmaatschappij De Lijn in de regio Antwerpen verloopt voorlopig normaal. Dat is vernomen van Astrid Hulhoven, hoofd Corporate Communicatie bij De Lijn. De vakbonden houden in de loop van de dag informatiesessies over de nieuwe cao.
Lees verder